NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Budowa i remonty »
Czym pomalować dom obity deskami?,
F26
F26
F26
ff
Wysłany: 23 Lip 2015r. 23:22  
Witam,
jestem w trakcie ocieplania domu drewnianego. Docelowo dom będzie obity deskami. Deski już mam - sosnowe, zaimpregnowane dwukrotnie. Zastanawiam się, czym pomalować dom "na wierzchu". Chodzi mi o to, by środek się przede wszystkim nie łuszczył, nie blakł no i w miarę chronił deski przed wilgocią. Cena ceną, bardziej zależy mi na jakości. Polecacie coś?

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 23 Lip 2015r. 23:22  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Lip 2015r. 08:18  
Polecam Lazurę żelową Bondex, bardzo ładna powłoka końcowa wychodzi po pomalowaniu. Dlatego że jest to w postaci żelu, galaretki dobrze się nanosi, nie chlapie.
http://wood.(...)wna.aspx

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Lip 2015r. 09:53  
CYTAT
Witam,
jestem w trakcie ocieplania domu drewnianego. Docelowo dom będzie obity deskami. Deski już mam - sosnowe, zaimpregnowane dwukrotnie. Zastanawiam się, czym pomalować dom "na wierzchu". Chodzi mi o to, by środek się przede wszystkim nie łuszczył, nie blakł no i w miarę chronił deski przed wilgocią. Cena ceną, bardziej zależy mi na jakości. Polecacie coś?

Możesz napisać co dałeś między ścianę a ocieplenie? Pytam,bo sam będę kiedyś to robił a są znaczne różnice w wypowiedziach "fachowców".Deski masz wysezonowane czy świeżyzna z tartaku ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 24 Lip 2015r. 10:05  
Bardzo dobre i bardzo drogie - produkty z grupy OSMO.
Dobre i niedrogie - Altax do mebli ogrodowych - malowałem tym altankę już ze 3 lata temu i nadal wygląda bardzo dobrze (dom robiłem OSMO już z 5 lat temu i nadal wygląda bardzo dobrze)

Prywatna wiadomość 

F26
F26
F26
ff
Wysłany: 25 Lip 2015r. 23:12  
Dzięki za podpowiedzi.
Dalibor - u mnie na razie faza wstępna - stare deski zdarte, bale ostrzyknięte i pomalowane xylotoxem, potem zaimpregnowane. Najgorzej było z ostrzykiwaniem - bardzo czasochłonna zabawa, ale warto było, bo już widać efekty. Właściwe ocieplanie zaczniemy na pocz. sierpnia. Plan jest taki, że między ścianę a ocieplenie położą folię paroizolacyjną. Zresztą tak jest też zalecane -poczytaj na przykład tu: http://2test(...)dom.html
Na trzy ściany deski mam swoje, parę lat leżały pod dachem. Na czwartą ścianę kupiliśmy calówki sosnowe suche, świeżymi nie ma sobie co głowy zawracać.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Lip 2015r. 13:47  
CYTAT
Właściwe ocieplanie zaczniemy na pocz. sierpnia. Plan jest taki, że między ścianę a ocieplenie położą folię paroizolacyjną. Zresztą tak jest też zalecane -poczytaj na przykład tu: http://2test(...)dom.html
Na trzy ściany deski mam swoje, parę lat leżały pod dachem. Na czwartą ścianę kupiliśmy calówki sosnowe suche, świeżymi nie ma sobie co głowy zawracać.

Właśnie mam mieszane odczucia do standardowych folii,które po kilku latach różnie mogą wyglądać,a tym samym nie spełniać przeznaczenia.Skłaniał bym się do zastosowania czegoś z wyższej półki np: firma dupont ma ciekawe produkty. Ważne w tym wszystkim jest zastosowanie szczeliny wentylacyjnej i jej odpowiednie zabezpieczenie.

Prywatna wiadomość 

F26
F26
F26
ff
Wysłany: 26 Lip 2015r. 13:50  
CYTAT
Ważne w tym wszystkim jest zastosowanie szczeliny wentylacyjnej i jej odpowiednie zabezpieczenie.

A to już zależy od tego, z czego masz zbudowany dom - jeśli bale są np. półokrągłe - problem z głowy.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 26 Lip 2015r. 15:26  
CYTAT

A to już zależy od tego, z czego masz zbudowany dom - jeśli bale są np. półokrągłe - problem z głowy.

Powietrze musi mieć wlot i wylot(od dołu do góry-grawitacja), szczelina musi być drożna na całej powierzchni ściany, wtedy wentylacja jest w pełni skuteczna. Półokrągłe bale niczego nie rozwiązują.

Prywatna wiadomość 

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Budowa i remonty »