|
|
|
Jakiś czas temu byłem świadkiem pewnej sytuacji na ul.Poniatowskiego ( na przeciwko Lidla ).Zepsuł się Pani samochód na środku drogi - było koło godz 16 - ruch jak diabli , wszyscy trąbią, mały koreczek już jest . Pani włączyła awaryjne no i dzwoni do męża .... . Zdziwiło mnie zachowanie kierowców za tą Panią , czy zamiast trąbić i stać w korku nie jest lepiej ruszyć dupska i zepchnąć samochód z drogi ? To tylko kilka chwil i droga przejezdna - no chyba że teraz to sami słabeusze za kółkiem siedzą . Osobiście mogłem olać sprawę , bo szedłem na piechotkę do sklepu - ale szkoda mi się zrobiło tej pani i pomogłem jej zepnąć samochód z drogi - tylko jedna osoba jeszcze zdecydowała się jej pomóc ( też przechodzień - bo kierowcy grzali tyłki w fotelach swoich aut) . W tej chwili z ludzmi jest jeden problem - każdy myśli że ktoś za niego coś załatwi/zrobi/wyręczy - ogólnie wszystko zrobi się samo .Może zamiast się żalić na wszystko , zacznijmy od siebie , nie oglądaj się na innych ... bo nic z tego nie będzie . Znieczulica jest już wszechogarniająca ... Widzisz że ktoś coś niszczy - dzwoń na policję ( następnym razem ktoś będzie niszczył Twoją własność) ,idziesz widzisz leżącego człowieka sprawdz czy nie potrzebuje pomocy ( jak się boisz że to "pijak" poproś kogoś z przechodniów o pomoc ) , jedziesz samochodem widzisz na drodze przedmiot który może przyczynić się do wypadku - zatrzymaj się i przenieś go na pobocze ( jak to np wylany olej - zadzwoń na policję i to zgłoś ) -pamiętaj że ktoś ( lub Ty ) może mieć pecha i dojdzie do wypadku po najechaniu na taki przedmiot . Pozdrawiam wszystkich przyklejonych do siedzień w swoich samochodach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Może jakby zaczęła auto spychać na bok, a przynajmniej wysiadła z samochodu to by pomogli.
Widocznie za często spotykają sytuacje, gdzie pani staje w dowolnie wybranym przez siebie miejscu i włącza system "Parkuj wszędzie", mając w dupie, że komuś przeszkadza. Dlatego trąbią. Jakbyś za każdym razem chciał spychać samochód kobiety, który zatrzymał się na awaryjnych to w 9 przypadkach na 10 usłyszałbyś serię bluzgów. |
|
|
|
|
Ile można stać i trąbić ? W tej konkretnej sytuacji było widać że chyba wachacz poszedł - bo koło już nie trzymało pionu . Ta pani była dobrze po 50 tce i nie jechała luksusowym samochodem
|
|
|
|
|
uuuuuu wystarczyło podejść do Pani i zapytać czy nie potrzebuje pomocy. Jeśli ma faktycznie uszkodzone auto to pomagasz zepchnąć, jeśli to system "Parkuj wszędzie" zwracasz uwagę i Pani odjeżdża.Tak czy inaczej działasz a nie usprawiedliwiasz.
No ale lepiej trąbić, a potem napisać na forum bo baby tak mają. "Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
no właśnie wystarczy tylko zapytać czy nie trzeba pomóc, czy to takie drudne ...
|
|
|
|
|
Na pewno trąbili ci z tyłu, co nie wiedzieli co się stało. Przeciez nikt na auto na światłach awaryjnych nie trąbi, tylko się je omija w mairę możliwości.
|
|
|
|
|
Skąd ta pewność?
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Haha, miałam podobną sytuację w Tbg. Na rondzie koło sądu (już z niego zjezdzalam) zablokowała mi się kierownica (nie pierwszy raz, więc wiedziałam, ze nic z tym nie zrobię). Udało mi się zjechać lekko na bok, tak, że nie blokowalam całkowicie ruchu, włączyłam awaryjne i dzwonię po pomoc drogową. Podjeżdża pan policjant radiowozem, uchyla szybkę i bez pytania o cokolwiek opierdziela mnie, że tu się nie parkuje. No serio?!
Facetom się chyba naprawdę wydaje, ze my kobiety tak mamy, że potrafimy stanąć na środku drogi, wyjąć telefon czy szminkę i mieć wszystko w d... |
|
Dołączył: 15 Cze 2015r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
.Może zamiast się żalić na wszystko , zacznijmy od siebie , nie oglądaj się na innych ... bo nic z tego nie będzie . Tylko motocyklisci pomagaja sobie na drodze zawsze pomoga.
|
|
|
|
|
Mela - ja się nie żale tylko zwracam uwagę na zaistniałe fakty ,przeczytaj mój temat dokładnie .
|
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT .... zablokowała mi się kierownica (nie pierwszy raz, więc wiedziałam, ze nic z tym nie zrobię). ja bym zmienił mechanika na takiego co stacyjke wymieni bo wiele opcji blokady to nie ma..
|
|
|
|
|
No, mnie też to zaintrygowało. Zablokowanie przy większej prędkości to kaplica.
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
To był samochód służbowy serwisowany w jednym ze stw salonów. Po pierwszym razie panowie nie mieli pojęcia co sie stało, po drugim stwierdzili, ze elektronika i naprawili, a po trzecim, kiedy najadlam się sporo strachu wymieniono mi samochód.
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT .... zablokowała mi się kierownica (nie pierwszy raz, więc wiedziałam, ze nic z tym nie zrobię). ja bym zmienił mechanika na takiego co stacyjke wymieni bo wiele opcji blokady to nie ma..Jest jest Zresztą nie każdy samochód ma stacyjkę |
|
|
|
|
kolo1 jestem w 100% z twoją wypowiedzią.
|
|
|
|
|
Dobrze ze poruszyles temat znieczulicy "wszem-obecnej",kiedys jak sie auto zepsuło i kierowca unosił maske na poboczu,zatrzymywali sie kierowcy i pytali czy moze w czyms pomóc.teraz jest tak jak opisales,kazdy dumny ze swojego "stalowego rumaka" i co tam bedzie sie zatrzymywal,pomagal -jego autko jedzie co mnie to obchodzi ze komus jego"grat" nawalił,jego problem ma pecha.
|
|
|
|
|
Miną ponad rok - ŚWIĘTA i znowu znieczulica , nikt nie pomaga drugiemu człowiekowi .
Dzisiaj 26 grudnia godz 18 , koło banku BGZ na Poniatowskiego , starszy człowiek próbuje podnieść się z trawnikia -obok przechodzi małżeństwo , za chwilę idzie drugie , nikt nawet nie zareaguje ... ile jeszcze osób przeszło tego nie wiem . Pomagam się mu podnieść - okazuje się że starszy Pan wypił troszkę więcej u rodziny i nie miał siły wstać i dość do domu , żalił się że nik mu nie pomógł wstać , nie zapytał ... , dość do domu te kilkaset metrów . Ku..wa ludzie . Ręce opadają ... . Czy to jest problem zadzwonić pod 112 ... jak już się rączek brudzić nie chce . Polacy to katolicy ( podobno ) , do kościółka biegają ,modlą się , do spowiedzi idą , przyjmują komunie , a bliżniemu nie pomogą ... . Taki mamy kraj i obywateli ... |
|
|
|
|
@ kolo1 |
|
|
|
|
CYTAT Ku..wa ludzie . Ręce opadają ... . Czy to jest problem zadzwonić pod 112 ... jak już się rączek brudzić nie chce . Polacy to katolicy ( podobno ) , do kościółka biegają ,modlą się , do spowiedzi idą , przyjmują komunie , a bliżniemu nie pomogą ... . Taki mamy kraj i obywateli ... Dlaczego gdy jest jakakolwiek "znieczulica" podaje się przykład Polaka Katolika,który nie reaguje na krzywdę drugiego człowieka ? Jest temat "Apostazja z kościoła", może to główni zainteresowani nie zareagowali ?. Ludzie skończcie z tym oczernianiem całego narodu (w tym katolików)za sprawą jednostek. Jak najbardziej jestem za tym aby reagować kiedy jest taka potrzeba,żeby uświadamiać tych nieświadomych czy obojętnych,ale róbmy to we właściwy sposób. |
|
|
|
|
Dlaczego podaję obraz polaka katolika bo wiekszość obywateli się za takich uważa . A reszta to chyba tylko w sieci żyje i lajkuje ... . Nacht Dalibor -menel zazwyczaj nie jest ładnie ubrany i próbował się podnieść ( a nie turlał się ) - trochę myślenia .Puki nie podejdziesz to jak sprawdzisz że ktoś jest pijany - podobne objawy mają ludzie jak dostaną wylewu .
Ocenianie jednostek - dwie rodziny przeszły obok i nic - a ile wcześniej jeszcze osób tak zrobiło .... no coments . |
|
|
|
|
Jak ktoś pić nie potrafi to niech nie pije, jeszcze w święta.
|
|
|
|
|
CYTAT Dlaczego podaję obraz polaka katolika bo wiekszość obywateli się za takich uważa Między teorią a praktyką jest duża różnica. |
|
|
|
|
Znieczulica dotyka tak samo katolika i niewierzącego.
|
|
|
|
|
Twój post @kolo1 przypomina mi troche wypracowanie szóstoklasisty.
Dorosły facet jesteś, a dziwisz się zachowaniem ludzi jak naiwne dziecko naprawde... I jeszcze ten roszczeniowy i obelżywy ton twoich wypowiedzi. CYTAT "nie jest lepiej ruszyć dupska" "teraz to sami słabeusze za kółkiem siedzą" "już się rączek brudzić nie chce...." Podnieciłeś się, że raz w roku przydażyła ci się okazja do bezinteresownej pomocy i odrazu obrażasz wszystkich wokół i lamentujesz o znieczulicy. Setki razy pomagałem w podobny sposób i nie czuję przez to potrzeby wychwalania się tym na forum i przede wszystkim obrażania wszystkich ludzi wokół bo to akurat ja pomagałem, a nie ktoś inny. Ciężko mi w to uwierzyć, że wciąż jeszcze panuje jakieś dziwne przekonanie o tym, że ludzie są dobrzy, pomocni i przyjacielscy... to nie disneyland. I tylko tak na koniec zacytuję autora tematu który "się żali i ogląda się na innych." CYTAT Może zamiast się żalić na wszystko , zacznijmy od siebie , nie oglądaj się na innych ... bo nic z tego nie będzie...
|
|
|
|
|
CYTAT Miną ponad rok - ŚWIĘTA i znowu znieczulica , nikt nie pomaga drugiemu człowiekowi . Negujesz zachowanie obcych ludzi dla tego człowieka,oczywiście nie popieram takiego zachowania(zawsze podchodzę i próbuję pomóc)ale w tym przypadku dlaczego rodzina wypuściła krewnego w takim stanie?
Dzisiaj 26 grudnia godz 18 , koło banku BGZ na Poniatowskiego , starszy człowiek próbuje podnieść się z trawnikia -obok przechodzi małżeństwo , za chwilę idzie drugie , nikt nawet nie zareaguje ... ile jeszcze osób przeszło tego nie wiem . Pomagam się mu podnieść - okazuje się że starszy Pan wypił troszkę więcej u rodziny i nie miał siły wstać i dość do domu , żalił się że nik mu nie pomógł wstać , nie zapytał ... , dość do domu te kilkaset metrów . Ku..wa ludzie . Ręce opadają ... . Czy to jest problem zadzwonić pod 112 ... jak już się rączek brudzić nie chce . Polacy to katolicy ( podobno ) , do kościółka biegają ,modlą się , do spowiedzi idą , przyjmują komunie , a bliżniemu nie pomogą ... . Taki mamy kraj i obywateli ... |
|