|
|
|
Witam,
Parę miesięcy temu dostałem dofinansowanie z urzędu pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Jednak nie idzie aż tak fajnie jak to sobie wyobrażałem. Na opłaty starczy z naadwyżką, ale jednak to za mało. Dlatego chciałbym pójść do pracy. W umowie co prawa jest zapis, że nie można podjąć zatrudnienia, ale czytałem na róznych forach, że zależnie od PUP-u można podjąć zatrudnienie na umowe zlecenie bo to jest jakaś umowa cywilno praca czy coś takiego. Chciałbym się dowiedzieć czy może ktoś z Państwa był w takiej sytuacji, że dofinansowanie + umowa zlecenie? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Myślę, że to jest troszkę za poważny temat, aby opierać się na tym, co jest opisane na forach. Najlepiej udać się do PUP, tak gdzie było wszytsko załatwiane i zapytać, a jeszcze lepiej zwrócić się na piśmie z zapytaniem. I temat załatwiony. W najgorszym razie może być zwrot dotacji z odsetkami, jeżeli zostaną złamane zasady jej udzielenia.
|
|
|
|
|
Umowa zlecenia nie jest umową o pracę. W praktyce najlepiej będzie jak złapiesz zlecenie poprzez działalność gospodarczą, potencjalny pracodawca będzie zachwycony. Chyba, że w innej branży, bo umowa z PUP pewnie przewiduje zakaz zmiany branży w czasie jej trwania.
|
|