~~~Jacek | |
|
|
WItam kupilem samochod sprowadzony z Niemiec przetlumaczylem dokumenty i zrobilem polski przegląd ale nie wiem co dalej pokolei i ile gdzie mam zaplacic jesli ma ktos jakies wskazowki bede wdzieczny pozdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
~~hooy | |
|
|
W tej kolejności:
Do urzedu celnego - zapłacić cło Do skarbówki - wbić że zwolniony z podatku VAT Do wydziału komunikacji: opłacić za złomowanie, karta pojazdu, rejestracja WSJO |
|
|
|
|
|
Koszty cła zależą od ceny auta i pojemności silnika.
2 czy 3% wartości jeśli silnik mniejszy niż 2 litry nieco ponad 13% wartosci jeśli większy niż 2 litry W starostwie opłaty 500 + za blachy ze 130 + jakieś drobnostki... aaa |
|
|
|
|
jeszcze zależy czy z homologacja na ciężarowe, bo jak tak to w celnym nie płacisz nic
susza |
|
~~hehe | |
|
|
Wszytsko ładnie tylko nie CŁO a Akcyze płacisz w UC
Cło jest pobierane od samochodów z poza UE a o ile mi wiadomo niemcy w niej są Wszytsko dobrze tu wytłumaczone zostało za wyjatkiem tego ze placisz akcyze a nie cło |
|
|
~~gkiitkk | |
|
|
CYTAT Wszytsko ładnie tylko nie CŁO a Akcyze płacisz w UC Cło jest pobierane od samochodów z poza UE a o ile mi wiadomo niemcy w niej są Wszytsko dobrze tu wytłumaczone zostało za wyjatkiem tego ze placisz akcyze a nie cło niezupełnie dobrze 3,1% dla sam do 2000 ccm 18,6% dla samochodów z silnikiem powyżej 2000 ccm |
|
|
|
|
|
http//www.bialapodlaska.uc.gov.pl/?m=8&obiekt=1726
dowiesz sie ile w celnym. Jakbyś nie umiał sobie obliczyć kwoty, bo to jest od ceny jaka zapłaciłeś wg kursu danego dnia to przed wjazdem na teren urzędu celnego jest taka mała kanciapa - nawet dwie, tam ci podadzą wysokośc kursu, no chyba ze pogrzebiesz w internecie kurs NBP. Jakbys sobie calkiem nie mógł poradzić to nawet Ci wypełnią papiery za 30 zeta. susza |
|
~~FFGGGHH | |
|
|
CYTAT http//www.bialapodlaska.uc.gov.pl/?m=8&obiekt=1726 dowiesz sie ile w celnym. Jakbyś nie umiał sobie obliczyć kwoty, bo to jest od ceny jaka zapłaciłeś wg kursu danego dnia to przed wjazdem na teren urzędu celnego jest taka mała kanciapa - nawet dwie, tam ci podadzą wysokośc kursu, no chyba ze pogrzebiesz w internecie kurs NBP. Jakbys sobie calkiem nie mógł poradzić to nawet Ci wypełnią papiery za 30 zeta. AKTUALNIE BIERZE SIĘ KURS Z DNIA PRZEKROCZENIA GRANICY I TERMIN ZGŁOSZENIA SIĘ W URZĘDZIE ZWIĘKSZYŁ SIĘ Z 5 DO 30 DNI(OD PRZEKROCZENIA GRANICY) |
|
|
~~Monika | |
|
|
CYTAT CYTAT Wszytsko ładnie tylko nie CŁO a Akcyze płacisz w UC Cło jest pobierane od samochodów z poza UE a o ile mi wiadomo niemcy w niej są Wszytsko dobrze tu wytłumaczone zostało za wyjatkiem tego ze placisz akcyze a nie cło niezupełnie dobrze 3,1% dla sam do 2000 ccm 18,6% dla samochodów z silnikiem powyżej 2000 ccm ZGADZA SIE |
|
|
~~~~~Jacek | |
|
|
Dzieki za wskazówki akcyze oplacilem i wyszlo 300zł za 1.8 1998rok jeszcze tylko skarbowka i starostwo dzieki
|
|
|