|
|
|
Mam męża alkoholika, on twierdzi, że nie ma problemu.Ja wiem , że jest.Czy mogę w Stalowej znaleźć jakąś pomoc , dla osoby współuzależnionej.Jak wyglądają takie zajęcia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A mąż pracuje
|
|
|
|
|
To co znalazłem na stronie policji:
CYTAT STALOWA WOLA Poradnia Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia (Wojewódzki Ośrodek Terapii Uzaleznienia od Alkoholu i Współuzaleznienia) ul. Dąbrowskiego 7 telefon: 015/ 8448808 Poradnia Terapii Uzależnienia od Alkoholu i Współuzależnienia SPZZOZ Powiatowy Szpital Specjalistyczny ul. Staszica 4 telefon: 015/ 8433205 Miejska Poradnia Odwykowa ul. Popiełuszki 2 telefon: 015/ 8433300 czynna: 7:30 - 15:30 http://www.podkarpacka.policja.gov.pl/psycholog-w-policji/gdzie-szukac-pomocy/pomoc-dla-osob-uzaleznionych/poradnie-odwykowe/ Ewentualnie MOPS CYTAT pok. nr 12, tel. (015) 842 50 97 wew.46. Założenia programowe Zespołu obejmują działania mające na celu: edukację na temat problemu uzależnienia osób i rodzin , diagnozowanie problemu alkoholowego oraz współuzależnienia, motywowanie osób z problemem alkoholowym do korzystania z pomocy psychologicznej i leczenia, planowanie świadczeń w odpowiedzi na podejmowane działania przez klienta pomocy społecznej z problemem alkoholowym, usuwanie szkód zdrowotnych i psychicznych oraz zaburzeń funkcjonowania społecznego spowodowanych nadużywaniem alkoholu, podejmowanie wczesnych działań diagnostycznych i kierowanie na leczenie, wspieranie osób poddających się procesowi leczenia oraz pozostających w abstynencji. http://www.mops-stalwol.pl/index.php/struktura-organizacyjna/dzia-pom-rodowiskowej/pracownicy-socjalni Bądź dobrej myśli. Pomodlę się w Twojej intencji. Życzę Ci wszystkiego dobrego! "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
Ośrodek w Rozwadowie podobno jest najlepszy na Podkarpaciu. Trzeba ratować rodzinę i męża. Czytałam, że Kudzu Root daje dobre rezultaty w leczeniu wszelakiej maści uzależnień. Pozdrawiam i trzymam kciuk!
Też się pomodlę. + |
|
|
|
|
Mąż pracuje, ja również, i pewnie patrząc na naszą rodzinę nikt by nie pomyślał. Cieszę się, że zebrałam siły aby coś z tym zrobić. Napewno będzie mi ciężko, ale spróbuję.
|
|
|
|
|
Reenia, wysłałem Ci wiadomość na priva.
Pozdrawiam i życzę powodzenia! "Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
Wbrew pozorom alkoholik to coraz częściej nie jest dreszcz spod monopolowego. Często są to biznesmeni, którzy nie dają rady presji zawodowej i społecznej. To są mężczyźni, których żony mają wygórowane wymagania, żony traktowane jak szmaty, zdradzeni, samotni... Długo by wymieniać. I nie ma się czego wstydzić, za dużo jest do stracenia. Najazniejsze, to zdać sobie sprawę z problemu i przyznać się przed samym sobą do niego. Znam ludzi z tym problemem. To trudna droga i wymaga siły ducha, ale jest do wygrania.
Pozdrawiam i życzę powodzenia ! |
|
|
|
|
Renia ja tez Ci wysłałam wiadomość na priva, ale chciałam dodać od siebie
jeśli Ty już widzisz nałóg, a mąż nie , to nie czekaj . Ty podejmij terapie i równocześnie zgłoś męża. Bądź silna , rozmowy z terapeutą bardzo Ci pomogą. a jednocześnie na terapii spotkasz kobiety podobne do siebie. Nie będziesz sama, powodzenia . |
|
|
|
|
Czuję że sprawa skończy się rozwodem.
|
|
|
|
|
wysłałam wiadomość na priv
|
|
|
|
|
Jest takie cos gdzie mozna oddac na odwyk ale po co sie meczyc skoro rozwiesc sie i spokoj miec AA szpiat odwykowy dla alkoholikow
|
|
|
|
|
http://www.informator.niepije.pl/stalowa-wola-al-anon-grupa-metamorfoza,ogloszenie,335,ogloszenia.html
|
|
|
|
|
Rozwód to nie wyjście z sytuacji. Jeżeli już to separacja, ale to naprawdę ostateczność!
"Unikajcie wszystkiego, co ma choćby pozór zła" (1 Tes 5, 22) |
|
|
|
|
@ rst
Kwestia opinii. Gdybym był żonaty, i dowiedział się że żona założyła mi sprawę o skierowanie na odwyk, to pierwsze co bym zrobił, to złożył pozew o rozwód. |
|
|
|
|
Czyli chlać można bezkarnie i zona ma siedzieć cicho?
|
|
|
|
|
@Nacht
Fantazjujesz. Reenia chce rozwiązać problem, a nie się nim podpierać w celu wyłudzenia rozwodu. Zresztą, chyba o to chodzi w związku, żeby sobie wzajemnie pomagać i naprawiać błędy. Chcący szuka rozwiązania, leniwy - wymówki. |
|
Dołączył: 27 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT Mam męża alkoholika (...)Czy mogę w Stalowej znaleźć jakąś pomoc , dla osoby współuzależnionej. Szukasz pomocy dla siebie? Napisałaś nie o uzależnieniu od alkoholu Twojego męża, ale o współuzależnieniu. Nie napisałaś, że szukasz pomocy dla osoby uzależnionej (męża), ale dla osoby współuzależnionej. Domyślam się, że chodzi o Ciebie, no bo chyba nie o szwagra czy też kolegę męża. Nie rozumiem tylko, dlaczego nie szukasz pomocy dla obojga współuzależnionych, a tylko dla jednego. |
|
|
|
|
Nacht ... masz rację. Lojalność w stosunku do męża to podstawa. Ja jestem w związku i nigdy nie wnioskowałabym o leczenie. Niezwłocznie złożyłabym wniosek o rozwód :-))).
|
|
|
|
|
alkoholik będzie alkoholikiem do końca zycia, ćpania palenia picia od tak się nie zostawia w koszu. Kojarzę że w MOPSIE jest chyba klub AA i radziłbym od tego zacząć. Leczenie zamknięte mogłoby być szokiem POWODZENIA
|
|
|
|
|
Przy Poradni Psychiatrycznej w Stalowej Woli działa Poradnia Terapi i Uzależnień , fantastyczna pani Dr. Rozenbajger napewno da radę . Powodzenia .
|
|
|
|
|
Współuzależniona jest żona, najbliższa rodzina. Dzieci - grupa al-ateen, małżonkowie uzależnionego - al-anon, sam uzależniony AA,dorosłe dziecko rodzica alkoholika - DDA. W Stw. działają te grupy dość prężnie.
Pomóc alkoholikowi można próbować, ale to on SAM musi podjąć decyzję o odwyku. Ew. sąd/prokuratura (na wniosek rodziny,pracownika socjalnego, policji - bodajże), ale jak on się nie poczuwa do problemu z nałogiem, to efekty przymusowego leczenia mogą być niestety marne. Pogadaj z mężem, może wspólna terapia w ośrodku w Rozwadowie - jakby nie chciał sam. Warto podjąć wszelkie kroki. Trzymam kciuki! Wstrząśnięta, niezmieszana... |
|
|
|
|
Wcześniej już zamieściłem linka do informacji. W poniedziałki o 17.00 przy Igloo są spotkania grupy al - anon. Wybierz się, czegoś się dowiesz, na pewno dostaniesz wsparcie. Nie będziesz musiała przechodzić tego sama. Przychodzenie tam nie jest obowiązkowe, nie spodoba Ci się - wyjdziesz. Poczytaj trochę o tym ruchu.
Pozdrawiam i trzymam kciuki. Odnośnie wypowiedzi niektórych forumowiczów: dlaczego od razu skreślacie tego człowieka i ten związek? Może warto o coś powalczyć? |
|
|
|
|
@ toojaa
Teraz rozumiesz dlaczego jesteś Skarbem |
|
|
|
|
Nacht... hehehe bardzo dobrze rozumiem. Chociaż częściej słyszę" jestem cholernym szczęściarzem...
|
|
|
|
|
Ja też mam taki problem, ale jak sie dzwoni albo zgłasza do sądu to sie wszyscy o tym dowiadują. Czy nie ma jakiś miejsc, żeby dostać poradę całkowicie anonimowo? Ktoś wie?
|
|