|
|
|
Chciałem zapytać o Liceum Ogólnokształcące im. KEN w Stalowej Woli.
Dowiedziałem się, że moje dziecko ma mieć studniówkę w Wielki Post. Szkoła z tradycjami popularnie zwana "Staszic" zorganizowała zabawę studniówkową w pierwszą sobotę Wielkiego Postu. Mimo, że impreza odbędzie się w szkole, uważam że każda wcześniejsza sobota też by się do tego nadawała. Czy to wyjątek na skalę Polski? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mają pozwolenie od biskupa
|
|
|
|
|
Teoretycznie nie ma już przykazania "w czasach zakazanych zabaw hucznych nie urządzać", więc pewnie z tego powodu termin jest jaki jest. Choć nie chce mi się wierzyć, że nikt nie rozmawiał na ten temat z rodzicami nie rozmawiał.
Termin jak termin, choć niesmak jest. |
|
|
|
|
CYTAT Mają pozwolenie od biskupa Za jaką cenę? ;) Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
|
|
|
A tego to nie wiem, bo powiem szczerze słyszałam rozmowę młodzieży na ten temat w autobusie
|
|
|
|
|
a co cię tak boli że młodzież będzie się bawić w przykazaniach jest też nie zabijaj, nie kradnij, nie cudzołóż i co wszystkich nie zadowolisz
|
|
|
|
|
[cytat]Chciałem zapytać o Liceum Ogólnokształcące im. KEN w Stalowej Woli.
Dowiedziałem się, że moje dziecko ma mieć studniówkę w Wielki Post. Szkoła z tradycjami popularnie zwana "Staszic" zorganizowała zabawę studniówkową w pierwszą sobotę Wielkiego Postu. Mimo, że impreza odbędzie się w szkole, uważam że każda wcześniejsza sobota też by się do tego nadawała. Czy to wyjątek na skalę Polski?[/cytat Wyjasniano to rodzicom do bólu,dlaczego ten termin.Zgodnie z tradycją szkoły -studniówka odbywa się w szkole,a szkolę trzeba po zabawie posprzątać stąd ostatnia sobota przed feriami.Do bólu też zapewniano,że dyspensa od biskupa jest.Uspokój się zatem i zacznij chodzić na wywiadówki. |
|
|
|
|
Aha, czyli tradycja, że studniówka musi się odbyć w ostatnią sobotę przed feriami jest wystarczającą motywacją do udzielenia dyspensy.
Prośba o dyspensę w czasie Wielkiego Postu musi być naprawdę dobrze umotywowana, by biskup ją wydał. |
|
Dołączył: 10 Paź 2009r. Skąd: STALOWA WOLA Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Aha, czyli tradycja, że studniówka musi się odbyć w ostatnią sobotę przed feriami jest wystarczającą motywacją do udzielenia dyspensy. Prośba o dyspensę w czasie Wielkiego Postu musi być naprawdę dobrze umotywowana, by biskup ją wydał. Więc nie puszczaj 'dziecka' na studniówkę - wytłumacz ,że jest post i nie wolno. Tyle ;) Dużo wiesz, skoro mówisz.. ŻYCIE JEST SUKĄ ! |
|
Dołączył: 12 Lis 2015r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
A jak biskup powie ze nie możesz spuszczać wody w kiblu przez okres postu to też wykonasz polecenie? Ludzie przestańcie wreszcie słuchać watykańskich wasali, myślcie samodzielnie
|
|
|
|
|
CYTAT Aha, czyli tradycja, że studniówka musi się odbyć w ostatnią sobotę przed feriami jest wystarczającą motywacją do udzielenia dyspensy. Prośba o dyspensę w czasie Wielkiego Postu musi być naprawdę dobrze umotywowana, by biskup ją wydał. Za darmo tej dyspensy nie dostali. Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
|
|
|
CYTAT Aha, czyli tradycja, że studniówka musi się odbyć w ostatnią sobotę przed feriami jest wystarczającą motywacją do udzielenia dyspensy. Prośba o dyspensę w czasie Wielkiego Postu musi być naprawdę dobrze umotywowana, by biskup ją wydał. Załóż sobie i dziecku worek pokutny i idźcie do piwnicy pościć o chlebie i wodzie.Naprawdę wolno Ci. |
|
|
|
|
bzz TY mądry/a jesteś to Twoje dziecko chodzi do STASZICA?i nie wiesz kiedy ma studniówke?Rodzice byli informowani od dawna i wszyscy wiedzą o poście o dyspesie o zadośuczynieniu. Walnij się w
|
|
|
|
|
jestem zdania ze ktos zrobił mega durnote, ile sie taka szkołe sprzata całe ferie ze tyle musi byc czasu na to? CHORE!!!
|
|
|
|
|
Na serio jesteście tacy pobożni? Zawsze drugiemu ręke podajecie czy twarz w drugą stronę i na msze?
W post zapewne też nikt samochodu nie używa, no bo to wygoda i luksus- a wygoda i luksus to nie post? https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
|
|
|
Nie to zebym zle zyczyl ale wydaje mi sie ze przez ten diabelski termin caly rocznik ze staszka obleje mature..
|
|
|
|
|
CYTAT Nie to zebym zle zyczyl ale wydaje mi sie ze przez ten diabelski termin caly rocznik ze staszka obleje mature.. Masakra, średniowiecze :( |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Nie to zebym zle zyczyl ale wydaje mi sie ze przez ten diabelski termin caly rocznik ze staszka obleje mature.. Masakra, średniowiecze :( Ehh brak wyczucia ironii.. Chyba masz racje- sredniowiecze intelektualne. |
|
|
|
|
CYTAT Na serio jesteście tacy pobożni? Zawsze drugiemu ręke podajecie czy twarz w drugą stronę i na msze? W post zapewne też nikt samochodu nie używa, no bo to wygoda i luksus- a wygoda i luksus to nie post? "Jeden tam tylko jest porządny człowiek:prokurator;ale i ten,prawdę mówiąc,świnia"-Mikołaj Gogol |
|
|
|
|
Widać jaką potężną moc ma Biskup i ogólnie kościół w tym kraju
:) |
|
|
|
|
CYTAT Aha, czyli tradycja, że studniówka musi się odbyć w ostatnią sobotę przed feriami jest wystarczającą motywacją do udzielenia dyspensy. motywacją były pieniądze , a za nie można zrobić studniówkę w popielec. |
|
|
|
|
CYTAT Nie to zebym zle zyczyl ale wydaje mi sie ze przez ten diabelski termin caly rocznik ze staszka obleje mature.. Życie doczesne to nic. Najgorsze że wszystkie te dzieci skończą w piekle. Współczuję rodzicom. |
|
|
|
|
Ja bym dziecku zabronił. Trudno, może i studniówkę ma się raz w życiu, ale życie też ma się raz i szkoda sobie cały życiorys spieprzyć przez jedną imprezę.... chyba, że program studniówki byłby następujący:
12:00 - 12:30 - Uroczyste przywitanie z Biskupem 12:30 - 14:30 - Wspólne oglądanie Pasji na DVD 14:30 - 15:30 - Dyskusja nt. filmu, przemyślenia, rozmyślania o tym, dlaczego jest to Twój ulubiony film 15:30 - 16:00 - Przerwa na poczęstunek jarski, np. suchar z kminkiem i woda niskomineralizowana 16:00 - 16:45 - Wspólna modlitwa pod przewodnictwem Biskupa 16:45 - 17:00 - Pokuta 17:00 - 18:00 - Uroczysta droga krzyżowa dokoła uczelni w intencji udanego egzaminu dojrzałości 18:00 - Błogosławieństwo i rozejście się do domostw. Myślę, że to rozwiązałoby problem. Tylko czy młodzież zgodzi się na tak wyjątkowe spędzenie tego czasu? Czy nie ważniejsze od postu są dla nich rozrywki, alkohol, narkotyki i pijańska impreza do białego rana? To już zależy od tego, jak drodzy rodzice wychowaliście swoje pociechy, myślę, że nie macie sobie nic do zarzucenia. Pozdrawiam, z Bogiem. |
|
|
|
|
Bardzo dobrze. Szkole pasuje taki termin, niech robią. Biskupowi się nie podoba, to niech nie przyjeźdza Co to kogo obchodzi...
|
|
|
|
|
Szopen, poważnie?
https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|