NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Porady techniczne »
1 2 3 »
Jaki smartfon do 1500 zł?, foto, aplikacje, WiFi
ff
Wysłany: 28 Marz 2016r. 13:28  
Jaki smartfon polecacie do max 1500 zł? Czy do moich wymagań warto kupić flagowca, czy wystarczy coś tańszego? Do komunikacji używam technologii internetowych, a telefonu tylko awaryjnie.

Wymagania:
1. Długi czas pracy na baterii
2. Szybki czas reakcji, niemulenie (np. w przeglądarce), dużo RAM-u
3. WiFi, GPS, akcelerometr, wygodny ekran dotykowy,
4. Ekran 5" lub coś wokół tego (nie sugerujcie się tym tak bardzo)
5. Porządny aparat foto i wideo
6. Wysoka jakość dźwięku i czysty głos przy rozmowie
7. System operacyjny: Android 5+ lub Windows Phone 10+
8. Zabezpieczenia przed kradzieżą
9. Skuteczna blokada połączeń internetowych, gdy nie ma dostępu do WiFi
10. Możliwość instalacji softu spoza sklepu

Zastosowania:
1. Komunikacja tekstowa i głosowa - nie tylko GSM, ale też np. Skype, FB, Viber
2. Wyszukiwanie tras, pomiar czasu i odległości, rozkłady jazdy
3. Strony internetowe i aplikacje HTML5 w przeglądarce internetowej
4. Facebook, Instagram usługi w chmurze, banki, e-mail, GG, inne aplikacje
5. Proste gry typu szachy, sudoku, karty, ale i tak znudziło mi się granie w pociągu
6. Aplikacje biurowe - wątpliwe, bo na tel niewygodnie, ale funkcję warto mieć
7. Kalendarz, terminarz, notatki wraz z przypominaniem
8. Może muzyka, ale i tak wolę z kompa

Windows 10
Mam ochotę na Lumię z WP10, ale prognozy nie są optymistyczne i poważnie się waham co do tego systemu. WP wciąż jest uznawany za system gorszego sortu, że nie warto pisać pod niego aplikacji. Jeśli za rok MS wycofa się z rynku mobilnego, to będzie lekka wtopa, bo kto kupi używkę? A co wy o tym myślicie? Kupić Lumię czy lepiej coś z Androidem? Jeśli Lumię, to jaki model?

Liczę na długie wsparcie producenta i że pochodzi co najmniej kilka lat. Jeśli chodzi o aparat, ważniejsza jest jakość zdjęć niż liczba mpix. Jeśli telefon ma 20 mpix i po powiększeniu do 100% wszystko ładnie widać, to spoko. Jeśli wyjdzie pikseloza, to oszustwo. Na zewnętrznym monitorze widać niedoskonałości gołym okiem. Głos ma być czysty, aby rozumieć rozmówcę. Nokia z QWERTY ma fatalny głośnik do rozmów (skrzeczy), ale zewnętrzny ma wysoką jakość. W sklepie obmacałem jakąś tanią Lumię. Dotyk ledwo działał. Musiałem po kilka razy uderzać, aby zareagował. Takich przygód nie chcę.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 28 Marz 2016r. 13:28  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Marz 2016r. 20:10  
moge ci polecic Sony xperie z2,

- mozliwosci ograniczone oczywiscie tylko aplikacjami,
- bardzo wygodne korzystanie z przegladarki
- jest szybki,
- w swojej klasie bardzo długo trzyma na baterii, przy opcji wlaczonego wifi (bez korzystania z przegladarki), odbierania dziesiatkow tel spokojnie 2 dni nowy mi trzyma, a bez wifi przy dziesiatkach tel lekko wiecej.
- transmisje danych poza wifi mozna wylaczyc jednym guzikiem z pulpitu,
- doskonały aparat (nie jestem fanem fotek z telefonu ale z2 powaznie mnie zaskoczyla ze telefonem mozna zorbic tak dobre zdjecie),
- mozna zabezpieczyc go przed kradzieza, mam soft ktory blokuje tel, robi fotke osobie ktora probuje przy nim grzebac itp
- google maps, wole uzywac niz fabryczna nawigacje tomtom w jednym nowym aucie i drugim dokladanego garmina
- co do facebook i innego spolecznego g*wna to nie praktykuje,
- z aplikacji biurowych- excela i pdf przegladniesz spokojnie i wmiare wygodnie w razie "awarii" umiech
- notatki itp nawet nie wspominam, mozna wgrac setki organizerow, muzyka to samo lacznie z aplikacjami rozpoznajacymi utwory,
- spokojnie korzystam nawet do podgladu monitoringu przez neta/wifi
- nawet mozliwie wyglada

zaplacilem chyba 1700-1800 jakis czas temu wiec moze juz miescic sie w twoim budzecie. Wczejsniej mialem Iphona juz dlugi czas i nowy kosztowal wiele wiecej a przy zmianie fona mialem odczucie jakbym przesiadł się dosłownie z nokii 3310...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 28 Marz 2016r. 22:08  
Dołoż grosza i kup samsung galaxy s6 ja zaplacilem za nowy 1650 zł na olyxie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 07:25  
HTC M8 lub M9 nie żadne tam Szajsungi, bateria, wykonanie nie jakieś plastikowe badziewie, dźwięk najlepszy jakie do tej pory miałem, stanowczo odradzam Iphone.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 08:36  
Polecam Lumię 930. Po aktualizacji do win10 znacznie lepiej pracuje przegladarka edge i ładniej prezentuje się pulpit. Ekran bardzo czuły na dotyk, FullHD podświetlenie wykonane w technologi OLED (najnowsza technologia) dzięki czemu jeżeli na telefonie się nie gra to bateria potrafi wytrzymać lekko 3 dni a mój rekord to 6dni i 2h (tryb oszczędzania energii). Telefon żwawy http://www.mgsm.(...)umia930/ (w końcu flagowiec) z super aparatem 20Mpix Pure View z optyką Carls'a Zeissa (sam kupiłem telefon z tego właśnie względu). Generalnie telefon spełnia wszystkie Twoje wymagania. Jedyny minus to brak wejścia na kartę SD. Mnie to szczególnie nie przeszkadza bo pojemność wbudowana wynosi 32GB.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 17:15  
LG G4 spełni wszystkie Twoje wymagania. Polecam!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 17:23  
http://mobile.komorkomania.pl/31203,lg-g4-test-i-recenzja,3

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 20:02  
Jak nie boisz się chińczyka to:

http://alleg(...)898.html

http://alleg(...)486.html

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 21:07  
Na papierze wygląda nieźle ale osobiście bym się bał, tym bardziej, że w tych pieniądzach możesz kupić sprawdzony sprzęt. Ostrzegam tylko przed podróbkami z Chin, których mnóstwo jest na choćby na allegro. Całkowicie robrajają mnie sprzedawcy, którzy każą czekać na dostawę do 45 dni (tyle idzie przesyłka z Azji) i dają na to gwarancję...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 21:46  
Te marki nie są popularne u nas, ale nie oznacza że są kiepskie. Teraz wszystko robione jest w chinach, nawet LG które zaproponowałeś.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 22:08  
Huawei P8 Lite?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 22:10  
Oczywiście ale ja proponuję sprawdzone urządzenie z oficjalnej dystrybucji i normalnej gwarancji.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 29 Marz 2016r. 22:14  
H8 lite nie spełnia kryteriów. Mam w domu H8 i H8 lite. Jest duża różnica między nimi. Osobiście dla mnie LG G4 w cenie ok. 1400 zł jest bezkonkurencyjny!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 09:56  
Nie moge polecić Lumi. Miałem ją jakiś czas temu, windows sprawiał mi wiele problemów. Początkowo sporo pieniędzy mi zjadł operator przez to, że jakoś podwójnie tam wyłącza się internet. Problemy były nawet z tym jak dostałem nagranie prze mmsa, trzeba było ściagać jakieś sterowniki żeby to działało. Miałem z tym telefonem dużo problemów niestety. Wole telefony na androidzie tu wszystko działa, jak podłączysz kablem telefon do kompa normlanie sobie może ściągnąć zdjęcia wgrać muzykę, przy lumii oczywiście jakiś program jest potrzebny. Noki Lumia mówię nie!

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 11:11  
zapewne miales stara lumie na windowsie 7, teraz wiekoszosc jest na 10 lub 8.1 ktore po podlaczeniu do kompa czyta jako normalny dysk zewnetrzny i nie trzeba zadnego programu. sam mam lumie i nie zamienilbym go na zaden inny, wielka zaleta lumii jest darmowa nawigacja od nokii ktora dziala bez polaczenia z internetem

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 11:16  
CYTAT
zapewne miales stara lumie na windowsie 7, teraz wiekoszosc jest na 10 lub 8.1 ktore po podlaczeniu do kompa czyta jako normalny dysk zewnetrzny i nie trzeba zadnego programu. sam mam lumie i nie zamienilbym go na zaden inny, wielka zaleta lumii jest darmowa nawigacja od nokii ktora dziala bez polaczenia z internetem

Także uważam to za mocną stronę lumii jednak niedługo już tej nawigacji nie będzie niestety. Zostanie ona zastąpiona czymś innym tylko ciekawe czy będzie to równie dobra nawigacja jak ta obecna.

:)
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 12:15  
@Mryszard: Jaki to model Lumii i wersja systemu? Co rozumiesz przez „podwójnie wyłącza się internet”? Czy miałeś jeszcze jakieś problemy? Chcę sprawdzić, czy naprawili to w Windows 10.

@feltd: Obecnie stoi w okolicach 1500 zł. Podobno Z2 dostanie aktualizację do Andka 6.0, ale ciekawe, jak długo Sony będzie wspierał ten model, jeśli niedługo ma wyjść Xperia Z6. Mogę dołożyć więcej do nowszego modelu, ale zastanawiam się, czy warto, bo w gry na telefonie i tak grać nie zamierzam.

@bystryy: S4 i Note 3 nie dostały aktualizacji do 6.0. A jak z jakością zdjęć i przeglądaniem neta?

@Frodo: HTC też wezmę pod uwagę. A możesz coś więcej napisać? Miał jakieś wady?

@przemeckb: Znajomy ma Lumię 1020. Na początku ją zachwalał, że ma świetny aparat, nawigację Nokii, chodzi płynnie, a potem narzekał na cały system i że IE wyłącza się na długich stronach. Gdy do mnie dzwonił, ledwo go słyszałem. Podobno W10 chodzi krócej na baterii. Jeśli miałeś wcześniej telefon z Androidem, czego brakuje w Windowsie (albo na odwrót)? Gdyby nie sztywny interfejs Modern UI to nie miałbym wątpliwości.

@nikoxxx: Z chińczykami dam sobie spokój. Oczywiście niektóre chińskie marki zdobyły uznanie, ale wolę sprzęt dobrze wykonany z gwarancją i wsparciem producenta.

@MadziaiMarcin, @ziand7: Coś więcej o tych modelach telefonów?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 12:58  
nawigacja w lumiach ma zostac zastapiona przez mapy nokia ktore beda dostepne rowniez za damro. jezeli chcesz kupic lumie lub inny telefon na windowsphone to bierz tylko te z windowsem 10 poniewaz czytalem ze wersje z 8.1 nie beda juz aktualizowane

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 13:00  
Wyborco oglądaj testy Mobzilli na youtube. Koleś dobrze ocenia. Też miałem konkretne wymagania i wybrałem dzięki jego testom i wybrałem doskonale. Obejrzałem wszystkie testy i wybrałem.

https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 14:58  
Miesiąc temu również poszukiwałem telefonu do 1500zł. Moje preferencje były nastepujące: bardzo dobry wyświetlacz (co najmniej full hd, 500 ppi), LTE, pojemna i wymienna bateria, bardzo dobry aparat foto, pamięć 3 RAM, dobry i sprawdzony procesor. Po długiej lekturze artykułów, testów, porównań itd. wybór padł na LG G4. Wybrałem ten telefon ze skórzaną obudową, z polskiej dystrybucji i gwarancją 24 miesiące. Wejdź chociażby na: http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/g4/ i poczytaj o jego danych, testach i opiniach użytkowników. Możesz na google o nim poczytać.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 15:55  
A co myślicie o telefonach Nexus od Google? Używał ktoś? Zaletą jest to, że mają czystego Androida.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 16:36  
Problemów z wyłączaniem się IE nie dostrzegłem. Telefon mam prawie od dwóch lat (wcześniej HTC Desire Z) i żadnych problemów technicznych nie miałem. 930tka charakteryzuje się bardzo wysoką jakością wykonania, bardzo ładnie się prezentuje i jest nad wyraz wytrzymała na upadki. Jeżeli chodzi o braki w stosunku do androida to podobno mniejsza ilość aplikacji (akurat ja nie miałem potrzeby takowych instalować, gdyż zadowalają mnie aplikacje systemowe, na pewno nie są aż tak rozbudowane jak u konkurencji i na pewno jest mniejsza ilość gier), ale pracują stabilnie, nie zawieszają się, podobnie jak cały system, co suma sumarum wpływa na komfort użytkowania. Brak możliwości zainstalowania snapchata, sam z tego nie korzystam. Fejsboki i twittery są wgrane systemowo. Mapy HERE (należące do nokii), zostaną wkrótce zastąpione mapami microsoft, które są niemalże klonem, ale już opcji LiveSight niestety nie posiadają. Porównując telefon z LG G3 kuzyna ekran nokii powala. Kolory żywe, ale nie tak nasycone jak w amoledach, bardzo dobrze widoczne w pełnym słońcu, OLED robi robotę (wlywa też na mniejszą prądożerność), co było dla mnie priorytetem bo to właśnie w ekran właściciel będzie się gapił (aż chce się gapić), jeżeli akurat nie będzie dzwonił. Do jakości rozmów również nie można się przyczepić. Aparat jest jednym z głównych atutów telefonu, do tego nagrywa w 4k przy 30kl/s. Windows 10 mobile mam zaktualizowany dopiero od 2 dni. Bardzo poprawiono komfort użytkowania i na prawdę obecnie nie ustępuje konkurencji. Postawiono na funkcjonalność aplikacji. Cały system czeka jeszcze duża aktualizacja, którą microsoft obiecuję w okolicach czerwca (czyt. na pewno później). Jeżeli chodzi o baterię to jeszcze nie mogę się wypowiedzieć porównując do win8.1, bo zwyczajnie telefonem jeszcze się bawię i nie wiem ile wytrzyma przy normalnym użytkowaniu. Jeżeli jest różnica na niekorzyść win10 to nie jest ogromna. LG G3 lepiej leży w ręce, ale wykonanie pozostawia dużo do życzenia. Obudowa popękała co jest dla takowego modelu normalne.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 30 Marz 2016r. 17:44  
Między LG G3 a LG G4 jest znaczna różnica chociażby w jakości. Skórzana obudowa rewelacja. Komu nie pasuje może wymienić na plastikową...

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 1 Kwie 2016r. 22:47  
Zapytałem go o szczegóły. On ma flagowca Nokia Lumia 1020. Sam Windows 8.1 działa stabilnie, ale aplikacje wieszają się częściej niż na Androidzie. Niedługo zaktualizuje do Windows 10 i wtedy go dopytam.

Microsoft przyznaje, że nie nadążył za konkurencją i mobilny system schodzi na dalszy plan. Nie zamierza go jednak porzucać. Skupi się na użytkownikach biznesowych. Gdyby nie kultowa Nokia, udział Lumii prawdopodobnie oscylowałby wokół 1%.

O wielkim nieobecnym: mobilny Windows „mógłby być lepszy, ale się staramy” #Build

Czyli mobilny Windows będzie dalej żył swoim ekosystemem, ale jeśli nawet banki przestaną pisać na niego aplikacje, ciężko będzie odbudować dawny potencjał i cała platforma upadnie.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 100%
ff
Wysłany: 2 Kwie 2016r. 23:17  
Polecam Blackberry classic, passport lub jeśli już musi być android to model Priv, to pierwszy BB z andkiem na pokładzie, choć ja osobiście wolę OS Blackberry 10, można na nim bez problemu instalować aplikacje z androida.

Prywatna wiadomość 

1 2 3 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Porady techniczne »