|
|
|
Witajcie.
Za niecały miesiąc ukończę 19 rok życia, na tych wakacjach chciałbym podjąć pracę w pizzerii jako dostawca, do tej pracy wymagana jest książeczka sanepodowska. Jak wygląda przebieg wyrabiania takiej książeczki, jacy lekarze w tym uczestniczą, jakie badania są konieczne oraz jakie koszty poniosę podczas jej wyrabiania? Odgórnie za odpowiedzi dziękuję. ;) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
idz do sanepidu to sie wszystkiego dowiesz
|
|
|
|
|
Idziesz do lekarza medycyny pracy. W Stalowej chyba znajduje się taka przuchodnia na Kwiatkowskiego 2. Okolice basenu i Huty. Tam się rejestrujesz. Wchodzisz do pielęgniarki, która skieruje Cię na odpowiednie badania. Na początek dostaniesz też 3 fiolki na kał. Zbiera się go przez 3 dni, potem zawozi do badania. Z tego co pamiętam to mocz(ważne żeby nie było to podczas miesiączki) i krew do badania się oddaje. Prześwietlenie klatki piersiowej. Potem z tymi wszystkimi wynikami idziesz do lekarza w tym samym miejscu tylko inny gabinet. Nie trzeba się rejestrować ileś czasu wcześniej. A i jeszcze trzeba sobie kupić książeczkę, ale to coś koło 3 zł chyba było. Nie pamiętam dokładnie ile się płaciło za to wszystko, bo ja robiłam to kilka lat temu. Ale coś chyba około 100 zł mi wtedy wyszło.
|
|
|
|
|
Najpierw idziesz do Sanepidu i po przedstawieniu celu wizyty (wykonanie badań na nosicielstwo w celu otrzymania książeczki zdrowia do celów sanitarno – epidemiologicznych), otrzymujesz trzy próbówki służące do przechowania kału. To kosztuje coś koło 80 złotych. Próbki oddajesz po trzech dniach. Na wyniki czekasz około dwóch tygodni.
Potem wybierasz wyniki, kupujesz sobie w sklepie papierniczym książeczkę sanepidowską i idziesz do lekarza medycyny pracy z tymi wynikami, on skiruje Cię na prześwietlenie płuc- koszt 50 zł. Tyle |
|
|
|
|
Ooo Padi00 jest lepiej poinformowany/a. Czyli najpierw Sanepid. Ja już zapomniałam o tym. I pewnie badania są uzależnione od rodzaju wykonywanej pracy. Czyli pewnie jak pizzeria to może być bez krwi i moczu(ja wykonywałam badania pod kątem innego zawodu), ale to to już na miejscu w Medycynie Pracy wszystko wytłumaczą.
|
|
|
|
|
Ja tak samo robiłem jak pisze padi00 ale nie miałem prześwietlenia płuc tylko próbki do badania i z wynikami i z książeczka do lekarza medycyny pracy
|
|