|
|
|
Witam serdecznie.
Proszę o opinie osoby, które mają u siebie pompę ciepła. A mianowicie jak się to sprawuje i czy daje rade oraz firmę z której jest dana pompa? Chodzi tylko o grzanie ciepłej wody. Pozdrawiam i z góry dziękuje za opinie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT Witam serdecznie. Chodzi tylko o grzanie ciepłej wody. tylko do grzania ciepłej wody chyba to zbyt duża inwestycja. Ja mam kolektor bezciśnieniowy i do ciepłej wody od maja do października jest mega wydajny i kosztuje niewiele. |
|
|
|
|
Witam. Zamontowałem już kilkanaści takich urządzeń i jestem zwolennikiem tego typu tozwiązania. Dlaczego?? Koszty inwestycji są mniejsze od montazu np kolektorów słoneznych. Urządzenie potrafi zagrzać wodę już w momęcie kiedy powietrze ma nawet kilka stopni na minusie gdzie kolektory raczej tego nie zrobią. A powietrze wyjściowe ma kilkanaście stopni mniej od powietrza wejściowego wiec zawsze można go wykorzystać do schłodzenia pomieszczeń czyli jako "klimatyzacje".
|
|
|
|
|
Wybrałam pompę zamiast kolektorów, gdyż kolektory są praktycznie okres letni, a pompa cały czas oprócz wiadome zimy i mrozów. I tak musze kupić zbiornik, więc zamiast mam grzać gazem wode to wole pójść w pompe.
Przemol - jakiej firmy polecasz pompe? |
|
|
|
|
A jak z kosztami za prad? Bo mam kumpla ktory ma pompe, grzeje nia chyba i dom i wode i przychodza mu jakies kosmiczne rachunki za prad..
|
|
|
|
|
Z tego Ci mi mówił znajomy to,że tak 50 zł - chodzi tylko o grzanie wody...
|
|
|
|
|
A ile kW ciagnie sprezarka? Cos tam z tego co jeszcze pamietam to narzekal chyba ze temp cwu nie jest zbyt wysoka takze jak ktos lubi gorace kapiele to moze byc problem
|
|
|
|
|
Co by człowiek nie wybrał, to zawsze coś będzie w jakims % nie tak...ciężki orzech do zgryzienia ;-) ale na cos trzeba się zdecydować;-)
|
|
|
|
|
Zwykly kominek (zeby mozna bylo ogrzac dom i upiec kielbase jak zabraknie pradu i gazu) i piec gazowy kondensacyjny
|
|
|
|
|
Posiadam taka pompe. W zimie wode ogrzewam z pieca natomiast w lecie z pompy. Fajna opcja mi np. sie oplacalo gdyz budowalem dom wiec w przerabianie sie nie bawilem. Bojler mam 300 l jak nagrzeje wode do temp to trzyma mi ok 2/3 dni dla 3 osob. Miesieczne koszty pompy sa 2x wieksze jak w lodowce, gdyz pompa wode po zagrzaniu tylko dogrzewa. Ponad to mam klimatyzacje z pompy
|
|
|
|
|
Tak tez właśnie myśle, że pompa i kociołek gazowy kondensacyjny, żeby dogrzewał. Landerczini jakiej firmy masz pompe? dzięuję wszystkim za rady i odpowiedzi.
|
|
|
|
|
Pompa jest firmy " immergas" jak bys potrzebowała namiary na firme ktora mi montowała pisz
|
|
|
|
|
Landerczini - dziękuję Ci bardzo za odpowiedz, W razie czego będę pisała jak się zdecyduje ;-)
|
|