|
|
|
Halloween, to popularnie obchodzone w USA "Święto Duchów". |
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 20 Cze 2012r. Skąd: StaloweMiastoToDupa Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Przeczytajcie Se DZIADY a nie zapatrzeni na ginącą zachodnia cywilizacje
|
|
|
|
|
Ja kiedyś czytałem fragmenty "Dziadów", bo zmuszała mnie pani od polskiego, ale wcale mnie nie ciekawiły. Wolę Halloween. |
|
|
|
|
TU JEST POLSKA!
|
|
|
|
|
@ liberoo
"Polen" ist nur der Name. Ich habe Deutsch Seele. |
|
|
|
|
To co tu jeszcze robisz sprzedawczyku?
|
|
Dołączył: 12 Lis 2015r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 100% |
|
|
|
liberoo a ty co ONR, MW czy inny ksenofob-faszysta?
|
|
|
|
|
wracając do tematu:
nie zagłębiając się w ideologię (bo nie uważam, że skoro przebiorę syna za supermena będzie to miało jakiś podtekst satanistyczny) jest to fajna zabawa dla dzieci. chciałabym by kiedyś ten zwyczaj zawitał w Polsce i nie rozumiem tego szumu i ludzi wrzeszczących, że jakie Halloween, skoro jesteśmy w Polsce! a Walentynki to co? typowe polskie ''święto''? |
|
|
|
|
>POBUDKA
|
|
|
|
|
Kiedy bylem w Niemczech przerazilo mnie jak Niemcy sie zhalloweenizowali na przedmieściach wielkich miast..przylry obrazek.
1listopad powinien się kojarzyć ze swietem jaki jest w tym dniu a nie DUCHY I STRASZYDŁA. Walentynki tez przyprowadzone z ameryki ale chyba mniej szkodliwe...tym czasem zastanówmy sie po co to święto walentynek skoro kocha sie druga osobe przez caly czas?czy tylko w ten dzien moge zabrać kogoś do kina ? |
|
|
|
|
CYTAT 1listopad powinien się kojarzyć ze swietem jaki jest w tym dniu a nie DUCHY I STRASZYDŁA. ale Halloween nie jest obchodzony 1 listopada tylko 31 października. |
|
|
|
|
Dobrze o tym wiem
|
|
|
|
|
Okrzyki i lamenty że to "święto" jest nie polskie jest już tradycją tego "święta".
Nie wiem i ciekawi mnie czy ludzie nie wiedzą czy nie chcą wiedzieć że święta które są obchodzone tradycyjnie w polsce nie wszystkie powstały w polsce. https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
|
|
|
Jak to, co tu robię ? |
|
|
|
|
To dlaczego nie wyjedziesz do niemiec? Nie męczy cie taka sytuacja? Dać ci na bilet?
"Jednym z podstawowych zadań programowych jakie sobie stawiam za cel w kadencji 2014-2018 jest obniżenie kosztów życia mieszkańców Stalowej Woli" Lucjusz Nadbereżny |
|
|
|
|
Ale co ja bym miał w Niemczech robić ? Ja tam nikogo nie znam. |
|
|
|
|
Nacht, a co ty tu rozpoznajesz i dla kogo?
|
|
|
|
|
Temat dotyczy Halloween, ale zdradzę ci, że wywiad wojskowy leży w sferze moim zainteresowań. |
|
|
|
|
hmmm możesz się przebrać za kota i postraszyć trochę myszy...
|
|
|
|
|
CYTAT („Nacht”) Urodziłem się w Stalowej Woli, i mieszkam w Stalowej Woli. Jestem obywatelem Polski. Ale mentalnie jestem bardziej Niemcem niż Polakiem. Neandertalczycy takiego jajcarza by nie strawili posród siebie, wydalili by Cię, bo oni nie cierpią dewiantów. Jesteś z góry więc skazany na wygnanie z tak ukochanego Raichu. Cieszę się, że Ja jako Słowianin, jako mentalnie Polak, jestem ze swoją wiarą u siebie i ciesze się że moimi naturalnymi braćmi są Słowianoe, a nie zapiździali germanie. Tak na koniec, mam też wolną słowiańską duszę i jestem zwolennikiem obrzędów i zwyczajów słowiańskich!. Halloween, wsadź sobie tam gdzie swoje jaja wkładałeś - czyli do słoika po majonezie Kieleckim. Sajonara - jajcarzu Nacht. |
|
|
|
|
@ Reiker.eu
"Reich" pisze się przez "e". Dosłownie "państwo". |
|
|
|
|
CYTAT („Nacht”) "Reich" pisze się przez "e". Dosłownie "państwo". No i co z tego, mi to lata, chyba nie musisz się długo domyślać, gdzie.
|
|
|
|
|
Wiele słów polskich, wywodzi się z języka niemieckiego. Np:
- szturm, od niemieckiego "sturm" (atak); - grabarz, od niemieckiego "graber" (chować zmarłych); - rachunek, od niemieckiego "rache" (zemsta); - szlachtować, od niemieckiego "schlacht" (zarzynać); - nie, po niemiecku brzmiące tak samo i znaczące "nigdy"; - szlus, od niemieckiego "schluss" (zamknięcie). Halloween nie pochodzi z Niemiec, ale z Irlandii. Jednak z Niemiec do Polski przywędrował zwyczaj przyzdabiania choinki świątecznej, czyli "wunderbaum" (cudowne drzewko) |
|
|
|
|
Może lepiej - Tak.
|
|
|
|
|
CYTAT Może lepiej - Tak. Jedno nie zaprzecza drugiemu- przecież. Można robić wiele rzeczy albo takie które się bardziej lubi. https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|