|
|
|
A to za blisko, a to za daleko...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
@ Marek370 |
|
|
|
|
CYTAT („Nacht”) Jak masz AKMS ze szczerbinką ustawioną na "10" (100 metrów), to przy strzale na odległość 200 metrów, pocisk opada o 22 centymetry. No to ja poproszę o podanie odległości opadania pocisku na odległośći: 100 metrów, przy ustawieniu suwaka na polu nr "3" w AKMSie, strzelającym nabojem 7,62 x 39 mm wz.43 CYTAT („Nacht”) trafiłbym sylwetkę stojącego człowieka bez problemu. Nacht, ustawiając suwak na polu nr "3" w AKMSie i strzelając na odległosc 100 metrów, nabojem 7,62 x 39 mm wz.43, celujesz pod cel. Dziwne wychylenie suwaka na pole nr "10" sugeruje że chcesz zdjąć Cel z 1000 metrów, nierealne w Twoim przypadku. Coś wiesz, ale tak naprawdę, nic nie wiesz. |
|
|
|
|
W wojsku kiedyś był to wie Teraz uczy się teorii i jak zaczną do partyzantki Antka przyjmować to będzie miał okazje błysnąć wiedzą. Najważniejsze ze robi to wszystko z zamiłowania, taki pasjonata wojskowy. Nacht, napisz nam coś może o Hunterze bo nie wiele osób wie że takie coś w naszym kraju produkowano.
|
|
|
|
|
@ Reiker |
|
|
|
|
@ Dalibor |
|
|
|
|
Nacht, AK, AKS, AKM, AKMS itp. nie są karabinami, strzelają z amunicji pośredniej i są to karabinki (skrót kbk.).
|
|
|
|
|
Obecnie klasycznych karabinów, w stylu dzisiejszych sztucerów myśliwskich, nikt już nie używa. Więc AK-47 awansował z karabinku na karabin. |
|
|
|
|
Nacht to gość, który był kiedyś w wojsku i na tym jego przygoda z bronią się skończyła.Wkleja jakieś notatki które wcześniej wygooglował i chce uchodzić za forumowego znawcę broni. Człowieku piszesz wszystko to co jest ogólnie dostępne w necie. Jak ktoś będzie chciał poczytać o AKMSie to sobie poczyta albo pójdzie o krok dalej i pojedzie sobie na strzelnicę postrzelać a w naszej okolicy w granicach 60km jest ich trzy. Wez skończ już to swoje pierdzenie o zamkach i gazach prochowych bo pojęcia praktycznego nie masz żadnego
|
|
|
|
|
@ IH8U |
|
|
|
|
Nacht, ja to co napisałeś, to ja wiem... Dla mnie broń zasilana amunicją pośrednią to karabinek (np. AK, AKM, M4, HK-416 etc.), natomiast zasilana amunicją karabinową to karabin (np. M14, FN SCAR-H, HK-417, SWD, etc.). Nie ma czegoś takiego jak AK-47, jest po prostu kbk. AK. Chcesz postrzelać z AKM? Idź na LOK, mają kilka...
|
|
|
|
|
Amunicja 7.62x39 jest nadal produkowana w np. Rosji i bez żadnego problemu dostępna w każdym sklepie z bronią na terenie naszego kraju.
|
|
|
|
|
Wiem że jest produkowana w Rosji. |
|
|
|
|
Amunicja ta jest produkowana przez wielu producentów na całym świecie i tak pewnie pozostanie jeszcze przez co najmniej 50lat Więc Twoje stwierdzenie -
"Z AKMS już w Polsce nie postrzelasz, bo nie jest produkowana amunicja kalibru 7,62 x 39 mm. Obecnie trwa wystrzeliwywanie ostatnich pudełek z okresu PRL-u. Mają termin ważności 30 lat, więc jakieś naboje w tym kalibrze będą dostępne tylko do 2019 roku" - jest nie prawdziwe |
|
|
|
|
Potwierdza się wszystko o czym wcześniej pisaliśmy. Gość zielonego pojęcia nie ma o broni i amunicji
|
|
|
|
|
Ja tyko napisałem, że nie jest produkowana w Polsce, co nie znaczy że nie można jej importować. Pytanie po co importować, skoro nie produkuje się u nas modeli karabinów zasilanych tą amunicją... |
|
|
|
|
http://jbzd.pl/obr/493899/typowa-lekcja-w-rosyjskiej-szkole
|
|
|
|
|
Twierdzisz Nacht że "Karabiny AKM / AKMS wyprodukowane do roku 1998 - kiedy wprowadzono "Beryla" - będą działały najdalej do 2018 roku" Czyli po roku 2018 system operacyjny zainstalowany w tych karabinkach zablokuje ich dalsze działanie ?
|
|
|
|
|
Poprostu będą już wyeksploatowane, i pójdą do śmieci |
|
|
|
|
CYTAT („IH8U”) Potwierdza się wszystko o czym wcześniej pisaliśmy. Gość zielonego pojęcia nie ma o broni i amunicji Nawet, jeśli był żołnierzem to bardzo cienkim, podejrzewam że zaliczył proste szkolenie unitarne, i na tym jego przygoda z wojskiem się zakończyła. Musi mieć niezły ubaw, wiedząc że odpowiadacie na jego wpisy. CYTAT („Inni”) Twierdzisz Nacht że "Karabiny AKM / AKMS wyprodukowane do roku 1998 - kiedy wprowadzono "Beryla" - będą działały najdalej do 2018 roku" Czyli po roku 2018 system operacyjny zainstalowany w tych karabinkach zablokuje ich dalsze działanie ? Tomasz vel Nacht, to politolog, a więc tylko gdyba, a jego powyższe wynurzenia, są po prostu nic niewartymi wypowiedźiami. CYTAT („Nacht”) Poprostu będą już wyeksploatowane, i pójdą do śmieci. Zardzewieją i zepsują ją. A ja myślę Tomaszu, że dostęplują literkę „R” i prawdopodobnie podadzą zabiegowi renowacji. |
|
|
|
|
CYTAT Poprostu będą już wyeksploatowane, i pójdą do śmieci Po przeczytaniu tej wypowiedzi poddałem się, więcej nie dyskutuje z Tobą, brakuje mi argumentów które by do Ciebie dotarły. Tylko wytłumacz mi jeszcze dlaczego na moim klonie AK47 nie ma ani grama rdzy, a fabrykę Zastawa opuścił w 1986 roku ? Czyżby ona miała pojawić się nagle i niespodziewanie pożerając mi pukawkę ? |
|
|
|
|
@ Inni |
|
|
|
|
Te pukawki ( AK 47 i jego klony ) odpowiednio konserwowane przeżyją Ciebie i mnie, części zamienne można kupić bez żadnego problemu, a amunicja do nich będzie produkowana tak długo jak tylko będzie zapotrzebowanie. Są to tanie w zakupie i eksploatacji karabinki, w naszym kraju w rękach prywatnych jest ich bardzo dużo.
|
|
|
|
|
Nacht, 5,56x 45mm NATO czy.233 Remington? Jest różnica ;-)
|
|
|
|
|
Nie ma różnicy. To ten sam kaliber. Możesz wyciągnąć z magazynka sztucera myśliwskiego i odrazu załadować do magazynka "Beryla". Lub odwrotnie. |
|