|
|
|
Witam,potrzebuje namiar na kogos kto skalibruje i poustawia mi amplituner pioneera vsx 515, caly zestaw sklada sie z amplitunera glosnika centralnego Tagi harmony i 2 glosniki podstawkowe tej samej firmy
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 10 Maja 2009r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To możesz zrobić samemu
|
|
|
|
|
Tak tylko do tego trzeba miec specjalny mikrofon do kalibracji
|
|
|
|
|
szczerze? mam taki mikrofon w amplitunerze marantz ale to tylko taki pic marketingowy trochę, bo po kalibracji jeden głośnik trochę przyciszy , drugi trochę podgłośni w zależności jaki masz układ w pokoju (albo pufa zasłania głośnik). Ale różnice to musiałbyś chyba na jakichś urządzeniach szukać jak masz ustawione wszystko na zero to moim zdaniem i tak będzie ok. No chyba że jesteś audiofilem i masz taki słuch to wtedy kombinuj.
|
|
|
|
|
Ostatnio cos mi sie poprzestawialo i strasznie cicho slychac kolumny nie wiem dlaczego, jak zmienie wejscia znaczy podepne efektowe tam gdzie powinny byc frontowe slychac normalnie a jesli podepne tam gdzie mają byc czyli pod surround to cicho slychac ,nie wiem jak to zmienic ,centralny tez mi sie wydaje ze gra cicho
|
|
|
|
|
to kombinowaleś prawdopodobnie coś z typem dźwięku (dolby digital, dts, dt hd ale z inną liczbą głośników niż Ty masz. Zazwyczaj one są w liczbie 5+1 a u Ciebie z tego co zrozumialem jest trochę nietypowa konfiguracja bo 2+1). Więc w Twoim przypadku moim zdaniem kalibracja jest potrzebna ale nie na potrzeby konfiguracji jakości dźwięku (do czego jest potrzebny ten mikrofon) tylko na ilość głośników jakie masz. Ustaw sobie najpierw stereo i podepnij frontowe tam gdzie powinny być podpięte frontowe. A jak to nie pomoże to szukaj na necie albo w instrukcji ustawień domyślnych (w sensie standardowych fabrycznych).
|
|