|
|
|
Witam
Dom ma ok. 140 m2 powierzchni. W tym roku będzie docieplony. Do tej pory ogrzewaliśmy go piecem na węgiel i kominkiem. Teraz z żoną zastanawiamy się nad ogrzewaniem gazowym. Chciałem zapytać jak to wygląda u was cenowo? Jaki rachunki płacicie za miesiąc/ za 2 miesiące??????? Jaką temperaturę macie?????????? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dom 160m2 ogrzewany gazem, ocieplony , temperatura w dzień 21,5, w nocy 19,5 koszt za cały rok 2016 łącznie z ciepłą wodą i opłatami licznikowymi niecałe 3 000 zł. ( w lato woda z solarów)
|
|
|
|
|
CYTAT Witam Dom ma ok. 140 m2 powierzchni. W tym roku będzie docieplony. To docieplenie(ocieplenie)będzie miało wpływ na koszty ogrzewania. |
|
|
|
|
Ogrzewanie gazem będzie 2-2.5x droższe niż węglem.Nie wiem w jakiej technologi masz dom przypuszczam że skoro jest słabo ocieplony to około 140kWh/m2 po dociepleniu może zejdzie do 80kWh/m2. Im mniejsze zapotrzebowanie na energię tym różnica pomiędzy gazem a węglem się zmniejsza ale poniżej 2x nie zejdziesz. Moim zdaniem lepiej zainwestować w piec na pelet lub hybryde pelet/drewno.Piece są prawie bezobslugowe raz na tydzień dosypiesz co 2 tygodnie wybierzesz trochę popiołu.Skoro wcześniej paliles węglem to znaczy ze masz skład na paliwo.Jeżeli chodzi o ciepłą wodę użytkową to na okres kwiecień - sierpień jak nie chcesz używać pieca to bolier elektryczny dla 2 osób zamieścisz się w 100zł/miesiąc. Pytanie jest jeszcze czy masz już przyłącz gazowy do domu bo to też trochę kosztuje.Do kotłów na pelet pelet/drewno z 5 klasą emisji tez jest dofinansowanie 15-40%.
|
|
|
|
|
Zamontuj piec kondensacyjny dociepl ( jak goły mur 25 to conajmniej 12 cm styropian a lepiej więcej ) i za cały rok przy temp w domu ok 22 to 3-3700 z ciepłą wodą powinno spokojnie wystarczyć(w zal. Ile ciepłej wody )
|
|
|
|
|
tylko gaz grzałem różnymi paliwami wychodzi lepiej gazem bezobsługowo komfort i na jedno wychodzi
|
|
|
|
|
Dom 170m2 piec kondensacyjny temperatura dzień 21.5 czasem 22 w nocy 20.
Koszt gazu za cały 2016r 2700zł w tym ciepła woda 2 osoby dorosłe i dwoje dzieci bez solarów. Dom z maxa ocieplony styropianem 15cm. |
|
|
|
|
Oki mniej więcej już wszystko wiem. A jaki piec możecie mi polecić z własnego doświadczenia ??????????????
|
|
|
|
|
Vaillant EcoTec plus taki posiadam 5 rok żadnych problemów, innych nie miałem więc nie mam porównania.
|
|
|
|
|
Domek jakieś 150m + garaż który również ogrzewam ( około 20stopni ) Za gaz w roku 2016 zapłaciłem 3356zł ( faktury co miesiąc ) temperatura jaką mam ustawioną na sterowniku to 23 . Ciepła woda w okresie letnim z solarów.
Piec to Vaillant eco |
|
|
|
|
DOM 149M2 Pustak max plus styropian 15.cały 2016 r z wodą 2500zł temp 23 w dzień 21 wnocy.polecam piec immergas.nigdy nie zamieniłabym sposobu ogrzewania domu na inny
|
|
|
|
|
Dom 170 m2 z maxa ocieplony 4 osoby co + woda cały rok+ kuchenka gazowa 2800-3200
|
|
|
|
|
Dom 120m2. Centralne + ciepła woda + kuchenka 3700. Styropian 15mm.
|
|
|
|
|
A ile stopni w domu?
|
|
|
|
|
240 m, 22,5 st w dzien, w nocy minimalnie 21, koszt z ogrzewaniem wody ok 3000 rocznie. Za pare stowek oszczednosci szkoda brudzić rąk węglem czy czyms innym. Wychodzi rozbijajac na miesiace po 300 zł, nawet niecałe, wiecej płacą w bloku za 50m klitki. Piec Dietrich, od momentu włączenia 3 lata temu zapomnialem ze istnieje Tak więc bezobsługowo.
|
|
|
|
|
A czy jest w stanie ktoś mi doradzić jaki piec gazowy zamontować w nieocieplonym domu o pow. 70 m2? Czy warto inwestować w drogi piec pow. 5 tys? Czy są one faktycznie tak bardzo oszczędne? Chciałabym zrobić ogrzewanie w domu dla starszej osoby, ale zastanawiam się czy warto jest płacić więcej i czy to faktycznie zwróci się w rachunkach, zwłaszcza, że nie wiem czy ta osoba będzie długo mieszkać w tamtym miejscu.
|
|
|
|
|
Powierzchnia grzana 200m2 dom bardzo dobrze docieplony (styro + piana + wełna), woda grzana gazem + panele słoneczne, kocipł kondensacyjny. 22c dzień, 19c noc. Rocznie ~3000zł
|
|
|
|
|
CYTAT A czy jest w stanie ktoś mi doradzić jaki piec gazowy zamontować w nieocieplonym domu o pow. 70 m2? Czy warto inwestować w drogi piec pow. 5 tys? Czy są one faktycznie tak bardzo oszczędne? Chciałabym zrobić ogrzewanie w domu dla starszej osoby, ale zastanawiam się czy warto jest płacić więcej i czy to faktycznie zwróci się w rachunkach, zwłaszcza, że nie wiem czy ta osoba będzie długo mieszkać w tamtym miejscu. Moim zdaniem jak masz 5 tys to kupisz super piec na taka powierzchnie. Nie daj sie namowic na drozszy bo szkoda kasy. Nie odrobisz ewentualnych oszczednosci (pisze o piecu gazowym). |
|
|
|
|
Wszystko zależy od tego jak kto grzeje. Mam gaz nie wychodzi tanio, ale taniej niż sąsiad z ekogroszkiem. Tylko że ja grzeję na 18-19 stopni ocieplony budynek a on na 22-24 nieocieplony.
Przy czym nawet przy tych dzisiejszych piecach węglowych gaz jednak jest wygodniejszy. Klikasz przycisk i gotowe. |
|
|
|
|
A poleci ktoś jakiegoś fachowca który wykona C.O. z piecem gazowym??
Który później podbije pieczęć w karcie gwarancyjnej urządzenia?? No i czy ktoś poleci konkretny piec?? Chcę piecem ogrzewać tylko C.O. bez C.W.U. Domek około 75mk, docieplony, nowe okna, dach, drzwi?? W szczególności proszę o opinie ludzi którzy takowy posiadają lub korzystali z czyjejś usługi a nie forumowych teoretyków. |
|
|
|
|
U mnie montował ten gość tel. 512389902, (piec de dietrich) i jestem zadowolony. Wcześniej pytałem się o opinię 3 osób u których robił instalacje.
Ale najlepiej weź sobie kilka ekip, niech Ci zrobią kosztorys, powiedzą co i jak i sam zdecydujesz. |
|
|
|
|
ekipe mozesz miec jedną, a od pieca w zalezonsci od marki i tak musisz szukac innego goscia ktory Ci podbije i zrobi rozruch (ja tak robilem wlasnie z dietrichem). Zwykle najlepiej do rozruchu i pieczatek wziac jakiegos miejscowego majstra z danej marki, telefony sa na stronach www lub u lokalnych dystrybutorów.
|
|
|
|
|
Moze ktos polecic terme gazowa do domku jednorodzinnego ( nie chce hydrotermy ze wzgledu na małe zuzycie ciepłej wody) nie chodzi mi o najtansza ale w miare dobra.
|
|
|
|
|
Miałem takiego dobrego i nie brał dużo, ale niestety poszedł na emeryturę, a dzisiejsi serwisanci to kroją jak za zborze za każdą duperelę. Sam teraz szukam jakiegoś dobrego i taniego.
|
|
|
|
|
CYTAT Witam Dom ma ok. 140 m2 powierzchni. W tym roku będzie docieplony. Do tej pory ogrzewaliśmy go piecem na węgiel i kominkiem. Teraz z żoną zastanawiamy się nad ogrzewaniem gazowym. Chciałem zapytać jak to wygląda u was cenowo? Jaki rachunki płacicie za miesiąc/ za 2 miesiące??????? Jaką temperaturę macie?????????? Dom z analogicznym metrażem, ocieplony styropian 15 cm, użytkowe poddasze, ocieplone wata 20 cm, piec 2-funkcyjny Dietrich, ogrzewanie kaloryfery-góra i podłogowe-dół, rachunki w okolicy 350 zima, 200/250 lato. Co do serwisu pieca jest człowiek godny polecenia, info na Priv jeśli chcesz. |
|