Posty: 97
Dołączył: 25 Lip 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Gdzie kupie wino marsala? Moze ktos sie orientuje w jakiej cenie jest? Do tiramisu..
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 194
Dołączył: 5 Marz 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Kiedyś widziałam w Biedronce
|
|
Posty: 96
Dołączył: 28 Kwie 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
powinno być też w kauflandzie :-)
|
|
Posty: 29
Dołączył: 8 Gru 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
A wiesz jak smakuje Marsala? Zależy do czego ci potrzebne😁 (do picia oczywiście jest beznadziejne),do potraw można pomyśleć o czymś zastepczym
|
|
Posty: 1738
Dołączył: 26 Lip 2009r. Skąd: RMI Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Czerwone slodkie???
Jedni pija bo musza, Ja pije bo lubie, chyba ze tez juz ku.... musze!!!! |
|
Posty: 29
Dołączył: 8 Gru 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Do tiramisu idzie likier migdalowy,nie Marsala,jest w Tesco za 24,99 ,jak sobie przypomnę nazwę to napiszę...marsala popsuje smak...w ogóle co za przepis z marsala👎
|
|
Posty: 29
Dołączył: 8 Gru 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ooo..już mam..Amaretto, to jest do oryginalnego przepisu włoskiego
|
|
Posty: 812
Dołączył: 5 Lut 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ano własnie nie, jadłem we Włoszech prawdziwe tiramisu i nie z amaretto które śmierdzi olejkiem migdałowym, lecz z winem Marshala, półsłodkim, słodkim, białym..
Amaretto to migdałowe coś co jedynie zepsuć może tiramisu według mnie Likier Amaretto to nie jest oryginalny składnik Tiramisu. Prawdziwe Tiramisu było przygotowywane tylko z kawą (tak, bezalkoholowe!) lub z włoskiem winem Marsala. Wino Marsala to tzw. wino wzmacniane – tak jak np. portugalskie Porto. Ma zawartość alkoholu od 17 do 20%. Słodkie wino Marsala jest prawie jak likier i idealnie pasuje do tiramisu. Można je dostać również w Polsce, więc jak szukacie oryginalnego smaku to polecam. Marsala przyda Wam się także do włoskiego Zabajone, więc to będzie trafny zakup ;) Natomiast z czasem, zapewne z przyczyn praktycznych, przepis nieco ewoluował i obecnie można spotkać Tiramisu z przeróżnymi alkoholami: likierem Amaretto, likierem Kahlua, winem Porto, rumem… Najpopularniejszy obok Marsali jest likier Amaretto – zapewne dlatego, że to jeden ze sztandarowych włoskich alkoholi, a spotkałam się również z opinią, że jego migdałowy smak nawiązuje do delikatnych nut migdałowych w Marsali. |
|
Posty: 29
Dołączył: 8 Gru 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Marsala nie jest oryginalnie włoskie,powstało dużo później od amaretto.Aromat migdalowy Amaretto jest oryginalny,reszta smaków powstała później.Jesli ci zależy możesz dodac Porto,u nas w Stalowej chyba trudno o Marsala,to jest słodkie rodzynkowe.
|
|