|
|
|
A więc, w 1945 roku w Polsce działało 80 tysięcy partyzantów stanowiących pozostałości po polskim państwie podziemnym z okresu niemieckiej okupacji. W 1947 roku było ich jeszcze 2 tysiące. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
W dawnych czasach, na adeptów fachu kata zgłaszali się i wybierano tylko ochotników. W czasie wojny straciliśmy całą warstwę zamożnej inteligencji.
Co o tym myślisz Skarbie? Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
Art, jest już nowa inteligencja. Np. ja. |
|
|
|
|
Nacht, o twoim życiu możemy pogadać prywatnie, nie mnie je osądzać na publicznym forum.
Wracając do powodu tzw. "Sprawy...." Jesteś spostrzegawczy i oczytany, czy dostrzegłeś paralele w tym co odpowiedziałam a tym o co zapytałeś? Zawsze staram się naprowadzić na trop ukrytego klucza do zagadki, znasz mnie chyba na tyle. Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
https://www.youtube.com/watch?v=w4EhXOdW3OI&list=PLhdbkmxrpi97fI-PSoX41B6waB49GuC-f
https://www.youtube.com/watch?v=kHR5PgE4Udk&index=6&list=PLhdbkmxrpi97fI-PSoX41B6waB49GuC-f https://www.youtube.com/watch?v=KgPQCrdgaq0&index=23&list=PLhdbkmxrpi97fI-PSoX41B6waB49GuC-f żeby prosić o osąd to trzeba przynajmniej używać poprawnych terminów Nacht. Nie jesteś Kraszewskim ani Goebbelsem, myślę. |
|
|
|
|
Nacht ty siebie nazywasz inteligencja? Buchahahahaha, no to mi humor z rana poprawiles, hahahaha inteligencie.
|
|
|
|
|
@ Art |
|
|
|
|
CYTAT @ Art A inteligentny się urodziłeś, czy discovery channel Cię ukształtował? |
|
|
|
|
Z czasem nauczyłem się dogłębnie analizować dostępne informacje i wysnuwać odpowiednie konkluzje. |
|
|
|
|
CYTAT Poprostu nie potrzebuję czytać książek. więcej pytań nie mam. Ten sam kraj, ten sam język, ta sama historia. INNE MARZENIA. |
|
|
|
|
Jak chodziłem do szkoły, to zmuszali mnie do czytania ciężkich dramatów psychologicznych, które zniszczyły mi psychikę. "Pan Tadeusz", "Krzyżacy", "Antek", "Janko Muzykant", "Kamienie na Szaniec"... a do tego jeszcze rekolekcje w klasztorze. Z czasem zdziwaczałem od tego. |
|
|
|
|
Przykro tego słuchać.
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
CYTAT które zniszczyły mi psychikę Tu się z Tobą wszyscy zgodzą. Myślałeś o leczeniu? |
|
|
|
|
Oczywiście. |
|
|
|
|
Dzisiaj rzeczniczka Ministerstwa Spraw Zagranicznych Federacji Rosyjskiej, Maria Zacharowa, oświadczyła że "Dzień Żołnierzy Wyklętych" jest świętem anty-rosyjskim. Zasugerowała że "Krwawa Inka" strzelała w plecy radzieckim żołnierzom walczącym z nazistowską zarazą. |
|
|
|
|
– Rosjanie gdyby się uparli dotarliby do Warszawy w trzy dni, ale jeszcze szybciej musieliby się potem wycofywać – ocenił w rozmowie z portalem Wprost.pl gen. Roman Polko, były dowódca m.in. GROM.
felietony gen. Waldemara Skrzypczaka https://www.wpros(...)sja.html |
|
|
|
|
@ Inni |
|
|
|
|
@Nacht - sprawa żołnierzy wyklętych nie jest taka prosta w osądzie, jak podają w tv..... Bo nic nie jest czarne albo białe.... Żołnierze wyklęci też tacy lśniący nie byli wszyscy... Oj nie byli, nie byli....
|
|
|
|
|
Żołnierze Wykleci byli, to termin który oznacza "własnie tych niezłomnych".
Żołnierze jak ludzie są różni. Wśród ludzi są Święci. Nie wszyscy ludzie są Świętymi. Dla lewicy cała armia podziemna jest wyrzutem sumienia. |
|
|
|
|
CYTAT Żołnierze Wykleci byli, to termin który oznacza "własnie tych niezłomnych". Żołnierze jak ludzie są różni. Wśród ludzi są Święci. Nie wszyscy ludzie są Świętymi. Dla lewicy cała armia podziemna jest wyrzutem sumienia. @CDN - Lewica, prawica.... Co mnie jakaś lewica obchodzi.... Zawsze można z igły zrobić widły.... Sprawa jest wielowymiarowa, a obecnie jest nurt gloryfikowania wszystkich, jak leci.... A to z prawdą historyczną ma mało wspólnego....Nie wrzucajmy po prostu wszystkich do jednego worka, bo się ci prawdziwi patrioci zaczną w grobach przewracać... Pozdrawiam |
|
|
|
|
Lewica popełniła błąd, ciężki i znany. Nie wrzucam wszystkich do jednego worka, nie ma potrzeby.
|
|
|
|
|
Niestety Szrek ma rację. Politycy urządzają hucpę, aby zyskać głosy wyborców. Po raz kolejny nie wykorzystujemy okazji do przemyśleń, co tak naprawdę się wydarzyło i jakie są konsekwencje. Z historii trzeba wyciągać wnioski. Zamiast debaty historycznej mamy karnawał. Postępująca mitologizacja hamuje trzeźwą ocenę tamtych wydarzeń.
Żołnierze podziemia niepodległościowego zasługują na rehabilitację, ale wykorzystywanie pamięci o nich do gry politycznej to nadużycie. Myślę, że ludzie bardziej chcieliby się czegoś o nich dowiedzieć niż słuchać wzniosłych przemów polityków i bić im brawo. Jeszcze nie tak dawno IPN organizował otwarte konferencje i pokazy filmów. Dziś widocznie nie ma sensu. Wychodzi jeden, drugi, trzeci gniot do kin, gdzie większość przedstawionych wydarzeń to fikcja reżysera. Filmy dokumentalne nie mają szans z romansami miłosnymi osadzonymi w tamtych czasach. Kwestia żołnierzy wyklętych budzi coraz większe kontrowersje wśród historyków i weteranów. Wciąż wychodzą nowe fakty. Na obiektywną ocenę ich działalności (jednostek, oddziałów) przyjdzie poczekać. Czy powinniśmy budować tożsamość narodową na klęskach? Czy tak hucznie obchodzi się zwycięską bitwę pod Grunwaldem, zwycięską bitwę pod Wiedniem i powstanie wielkopolskie? Niestety w Polsce dalej pokutuje mesjanizm. Tak nie zbudujemy siły narodu. Chociaż wyklęci stanowią pewien wyjątek - oni nie poddali się - walczyli do końca. Jeszcze co do Kościoła Katolickiego - znalazłem na Wiki: CYTAT 14 kwietnia 1950 roku Episkopat Polski podpisał porozumienie z władzami komunistycznymi. Punkt 8 porozumienia głosił, że Kościół katolicki, potępiając zgodnie ze swymi założeniami każdą zbrodnię, zwalczać będzie również zbrodniczą działalność band podziemia oraz będzie piętnował i karał konsekwencjami kanonicznymi duchownych, winnych udziału w jakiejkolwiek akcji podziemnej i antypaństwowej Żołnierze niezłomni zostali wyklęci także przez Kościół. Dzisiaj księża odprawiają msze święte w intencji wyklętych i kłamią wiernych, że KK zawsze wspierał niepodległościowe dążenia Polaków. |
|
|
|
|
Szlęzaka apologetę słuchać nie warto. Przykro mi, dorośnijmy.
Przeciętnie rozgarnięty człowiek rozumie, dlaczego Armia Krajowa została wyklęta przez pro-sowietski reżim . Zdania reżimu i jego współczesnych akolitów o Nieugiętych nie można brać pod rozwagę, jest inherentnie nieobiektywne. Wypowiedzi francuskich komunistów są równie obiektywne, i jest podobne co możecie sprawdzić. Patrząc co Masoneria zrobiła Francuzom za Rewolucji i obecnie co im zgotowała, będę się śmiał z ich G. prawdy. |
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Niestety Szrek ma rację. Politycy urządzają hucpę, aby zyskać głosy wyborców. Po raz kolejny nie wykorzystujemy okazji do przemyśleń, co tak naprawdę się wydarzyło i jakie są konsekwencje. Z historii trzeba wyciągać wnioski. Zamiast debaty historycznej mamy karnawał. Postępująca mitologizacja hamuje trzeźwą ocenę tamtych wydarzeń. Żołnierze podziemia niepodległościowego zasługują na rehabilitację, ale wykorzystywanie pamięci o nich do gry politycznej to nadużycie. Myślę, że ludzie bardziej chcieliby się czegoś o nich dowiedzieć niż słuchać wzniosłych przemów polityków i bić im brawo. Jeszcze nie tak dawno IPN organizował otwarte konferencje i pokazy filmów. Dziś widocznie nie ma sensu. Wychodzi jeden, drugi, trzeci gniot do kin, gdzie większość przedstawionych wydarzeń to fikcja reżysera. Filmy dokumentalne nie mają szans z romansami miłosnymi osadzonymi w tamtych czasach. Kwestia żołnierzy wyklętych budzi coraz większe kontrowersje wśród historyków i weteranów. Wciąż wychodzą nowe fakty. Na obiektywną ocenę ich działalności (jednostek, oddziałów) przyjdzie poczekać. Czy powinniśmy budować tożsamość narodową na klęskach? Czy tak hucznie obchodzi się zwycięską bitwę pod Grunwaldem, zwycięską bitwę pod Wiedniem i powstanie wielkopolskie? Niestety w Polsce dalej pokutuje mesjanizm. Tak nie zbudujemy siły narodu. Chociaż wyklęci stanowią pewien wyjątek - oni nie poddali się - walczyli do końca. Jeszcze co do Kościoła Katolickiego - znalazłem na Wiki: CYTAT 14 kwietnia 1950 roku Episkopat Polski podpisał porozumienie z władzami komunistycznymi. Punkt 8 porozumienia głosił, że Kościół katolicki, potępiając zgodnie ze swymi założeniami każdą zbrodnię, zwalczać będzie również zbrodniczą działalność band podziemia oraz będzie piętnował i karał konsekwencjami kanonicznymi duchownych, winnych udziału w jakiejkolwiek akcji podziemnej i antypaństwowej Żołnierze niezłomni zostali wyklęci także przez Kościół. Dzisiaj księża odprawiają msze święte w intencji wyklętych i kłamią wiernych, że KK zawsze wspierał niepodległościowe dążenia Polaków. Temat szeroki, ale zgrabnie to przedstawiłeś Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
|
|
Ja bym nie powiedział, że oni byli niezłomni. |
|