|
|
|
Wie ktoś może gdzie można zrobić przegląd gaśnicy samochodowej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
taniej idzie kupić nową
|
|
|
|
|
W LOK-u.
|
|
|
|
|
CYTAT taniej idzie kupić nową 7 zł płaciłem koło sezamu w garażach za tyle chyba się nie da kupić. Dodam że za nieważna gaśnice policja nie może wystawić mandatu, ale dla siebie lepiej sprawdzić. |
|
|
|
|
Kolega mark30 ma trochę racji. Robiłem przegląd w zeszłym roku na stoisku pod wiaduktem. Spodziewałem się tych około 10 zł, ale nie zapytałem. Po usłudze koleś krzyknął mi 20zł. Zapłaciłem bo swoje zrobił, ale fakt tyle kosztuje nowa.
|
|
|
|
|
przeglad gasnicy nie jest obowiazkowy, gasnice nalezy tylko posiadac.
Co w sprawie gaśnic mówi Naczelnik Wydziału Ruchu Drogowego KWP w Rzeszowie młodszy inspektor Zdzisław Sudoł - Uprzejmie informuję, iż poruszona przez Pana kwestia uregulowana została w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U.2015, poz. 305 z późn. zm.) oraz w umowie europejskiej dotyczącej międzynarodowego przewozu drogowego towarów niebezpiecznych -ADR. W ocenie Biura Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji gaśnica stanowiąca wyposażenie pojazdu samochodowego innego niż motocykl ( z wyłączeniem pojazdów przeznaczonych do przewozu materiałów niebezpiecznych ) nie podlega przepisom rozporządzenia MSWiA z dnia 7 czerwca 2010r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów jako sprzęt gaśniczy. Dlatego też podczas kontroli drogowej policjanci powinni sprawdzać realizację obowiązku posiadania gaśnicy, a ujawniony przekroczony termin jej ważności nie powinien jednak skutkować zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego lub nałożeniem mandatu karnego. Więcej informacji na powyższy temat znajdzie Pan na stronie: http://isp.p(...)dok.html -podał mł. insp. Zdzisław Sudoł, Naczelnik WRD KWP w Rzeszowie. |
|
|
|
|
Bardzo dziękuje za pomoc pozdrawiam
|
|