|
|
|
Przestrzegam osoby, które mają wystawione produkty na ogłoszeniach tego portalu przed oszustwem - pisze na email człowiek po angielsku z emaila davydenkodary_(at)_gmail.com i proponuje kupno przedmiotu za dolary, wystarczy wpisać jego email w google i mamy opinie o tym użytkowniku, oszustwo polega na tym żeby wysłać przedmiot na dany adres zagraniczny, osoba proponuje więcej za przedmiot który sprzedajemy i jako potwierdzenie wysyła skan przelewu, który jest również oszustwem, dużo osób się nacięło wiec radzę uważać kto chce kupić od Was wystawiony przedmiot
|
|
|
|
|
|
|
Dołączył: 28 Kwie 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Wysyla sie wtedy jak ma sie pieniadze na koncie
|
|
|
|
|
wiem dlatego ja sprawdziłem gościa i ostrzegam innych
|
|
|
|
|
to jest tzw przekręt nigeryjski
|
|
Dołączył: 18 Lut 2009r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Trzeba byc ćwierćinteligentem by się na to nabrać
|
|
|
|
|
Czyli wystarczy być Tobą albo kolegą Twojego kolegi od kóz i zebr.
|
|
|
|
|
takie akcje i kombinacje na OLX to norma . Ponad tydzień temu też miałem "oferte kupna" od niejakiego Moroz88991 treść wiadomości - "Mogę panu zaproponować 530$$$ iodbur osobisty jestem z Krakówa " . Na odlegość pachnie jakąś kombinacją , czyżby w Krakowie kantorów nie było . Oszustw jest wiele - tu zapewne chodziło o wciśnięcie lewych dolców . Po prostu trzeba myśleć ....
|
|
|
|
|
Ja notorycznie spotykam się z tym, ze Nigeryjczyk chce ode mnie kupić coś 100% drożej, ale nie moze zrobic przelewu, bo muszę zaktywowac konto poprzez przelanie jakiejś drobnej kwoty do Nigerii i w ten sposób zautoryzowac przelew
|
|
|
|
|
CYTAT Ja notorycznie spotykam się z tym, ze Nigeryjczyk chce ode mnie kupić coś 100% drożej, ale nie moze zrobic przelewu, bo muszę zaktywowac konto poprzez przelanie jakiejś drobnej kwoty do Nigerii i w ten sposób zautoryzowac przelew dokładnie o to w tym chodzi !! |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Ja notorycznie spotykam się z tym, ze Nigeryjczyk chce ode mnie kupić coś 100% drożej, ale nie moze zrobic przelewu, bo muszę zaktywowac konto poprzez przelanie jakiejś drobnej kwoty do Nigerii i w ten sposób zautoryzowac przelew dokładnie o to w tym chodzi !! To tylko jeden z wielu przypadków - jest ich wiele i co chwila pojawia się nowy! Oferty po ang albo łamaną polszczyzną po prostu lepiej omijać od razu. Ostatnio pojawił się nowy temat na allegro - podrabiane są maile PayU, czyli potwierdzenia, że ktoś wpłacił ci kasę za zakup na allegro - tu też warto patrzeć na to co się dzieje. Cwaniaczków/złodziei niestety jest wielu i myślą non stop jak tu kogoś naciągnąć... |
|
|
|
|
CYTAT Trzeba byc ćwierćinteligentem by się na to nabrać dokładnie. albo debilem. "przekręt" znany od 15 lat. |
|