|
|
|
6 lat temu byłem w Czarnogórze a 5 lat temu w Chorwacji. W tamtych "czasach" Czarnogóra była sporo tańsza od Chorwacji jeśli chodzi o restauracje, kluby, sklepy, jakieś atrakcje dodatkowe (skutery wodne, motorówki). Kwatery również były tańsze ale niewiele. Oczywiście w obydwóch przypadkach piszę o wybrzeżu.
Chorwacja ma lepiej rozwiniętą infrastrukturę turystyczną. Czarnogóra, w niektórych miejscach to trochę "dziki kraj" (co ja traktuję jako plus). W Chorwacji jest zdecydowanie czyściej niż w Czarnogórze, co nie znaczy, że w Czarnogórze jest jakiś syf. Sporo gorzej jest w Albanii jeśli o to chodzi. Plaże w zależności od regionu, trudno wskazać, gdzie jest lepiej ale Chorwacja ma zdecydowanie dłuższą linię brzegową więc większy wybór. Chorwacja też ma wyspy . Nie lubię tych "plaży" betonowych, które czasami trafiają się zarówno w Czarnogórze jak i w Chorwacji. Myślę, że warto pod tym kontem sprawdzić okolicę w jakiej szuka się kwatery. Bezpiecznie jest w obydwóch tych krajach a ludzie są bardzo mili ... żyją z tego . Ktoś powyżej wspomniał tą długą plażę w Czarnogórze w Ulcinji. Mi się nie podobała, piasek ciemny, bardzo drobny, pył praktycznie, wciskał się wszędzie. Woda przez długi czas bardzo płytka. To jest ogromna zaleta jak są małe dzieci (ale i tak nie można ich spuścić z oka) i duża wada dla dorosłych potrafiących pływać. Jak teraz bym miał jechać to wybrał bym Czarnogórę. Nocleg tranzytowy w Plitwicach połączony ze zwiedzaniem parku. PS. Czarnogóra, Ulcinji - polecam knajpę u Lovaca. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiadomo, że w Chorwacji jest wszystkiego więcej, ale i ceny wyższe. W tym roku sporo rzeczy podrożało - opłaty za autostrady, paliwo i nie tylko. Chorwacja jest na pewno bardziej "imprezowa", chociaż i w Czarnogórze znajdzie się takie miejsca na wybrzeżu, gdzie odbywają się imprezy na plażach do późnej nocy (np. Bar).
Generalnie każdy znajdzie coś dla siebie w obu krajach. W Czarnogórze też potrafi być drogo, ale są takie miejsca nad morzem, gdzie jest sporo taniej (jak pisałem wcześniej, jest tak bliżej granicy z Albanią). Do tego, jeśli ktoś lubi góry, to w Czarnogórze zarówno Durmitor, jak i Góry Przeklęte (na granicy z Albanią) są na prawdę piękne. W Chorwacji też trochę pochodziłem po Velebicie, ale wspominam to gorzej (góry wapienne, same skały, mało wody roślinności, a upał był wtedy straszny). Z resztą całe Bałkany warto zwiedzić. Podobała mi się Bośnia i Hercegowina, 2 razy byłem w Słowenii, byłem i w Serbii (tu wydawało mi się najmniej ciekawie, no i brak dostępu do morza). Brakuje mi jeszcze do kompletu Macedonii, ale jeśli zbiorę ekipę, to pewnie i tam pojadę pozwiedzać. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
potwierdzam, byłem w tym roku wraz z rodziną-widoki, atmosfera przepiękna
|
|
|
|
|
Czarnogora jest spoko
|