NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Nowy Temat Odpowiedz
Kiszenie ogorkow na zime ,
Posty: 107
Dołączył: 31 Lip 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Lip 2017r. 08:51  
Cytuj
Tak jak w temacie jak to wyglada u was w domu ico sie daje,dlaczego woda ucieka ze sloikow. Ogorki sa miekie

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Lip 2017r. 08:51  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 812
Dołączył: 5 Lut 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Lip 2017r. 09:15  
Cytuj
Kiszenie ogórków nie jest skomplikowana sprawa. Wystarczy woda (na 1 litr- 2 łyżki soli) zagotowana. Tym zalać ogórki. Chrzan, koper z baldachimem, czosnek plus jak ktoś chce (podobno to bez znaczenia) liście wiśni lub porzeczki czarnej lub dębu (że niby twarde będą, ale moi znajomi robią bez liści i nie ma różnicy)

Ale...

Słoiki musisz mieć wyparzone, wieczka też
Ogórki musza być gruntowe, małe, najlepiej od kogoś sprawdzonego
Muszą być ciasno ułożone w słoiku, upchane na maxa, nie mogą wystawać poza wodę
Sól musi być niejodowana- kup z napisem do przetworów- są w marketach, są też w naszym Społem

Ogórki będą miękkie, gdy będą niegruntowe (zgniją) lub są nafaszerwane chemią, gdy są za duże, lub dasz sól jodowaną.

Moi znajomi kupują wodę w baniakach lub jak mają możliwość, dają taką ze studni, bez chloru i różnych wynalazków, ale ja daje normalną i jest ok

Co do układania ogórków w słoikach to jedni układają jasnym do góry, inni ogonkiem do góry, to nie ma jak widać znaczenia....

Wypływanie wody ze słoika po 2-4 dniach to proces normalny, po prostu ogórki się kiszą i "chodzą". Wówczas należy je odnieść do piwnicy w ciemne, chłodne miejsce.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
RRJ
RRJ
RRJ
Posty: 420
Dołączył: 12 Lut 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Lip 2017r. 13:01  
Cytuj
Ja daje na 1 litr wody czubatą łyżkę soli. Ale to pewnie jak kto lubi.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 56
Dołączył: 18 Wrz 2014r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Lip 2017r. 17:34  
Cytuj
Ja od zawsze daję 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody,a co do słoików to proponuję zastąpić plastikowymi butelkami z szeroką szyjką np. po mleku(1l)lub po wodzie mineralnej (5L).Sama byłam sceptyczna ale to rozwiązanie jest super ogórki są twarde i smaczne no i nic nie cieknie bo butelka się "rozdyma" z dodatków daję liście wiśni czarnej porzeczki i jak mam to dębu lub winogrona,kwiatostan kopru korzeń chrzanu i ząbek czosnku-jakoś mi wychodzą,nigdy nie sa miękkie ,dzieciaki się zajadają-najbardziej malutkimi ogóreczkami

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 170
Dołączył: 9 Lut 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Lip 2017r. 22:44  
Cytuj
Ooo kurcze...kiszonka w plastikowych butelkachsciana
Wracając do pytania,wyparzone słoiki i nakrętki,zalewa 1,5 łyzki soli (ja daję zwykłą) i zalewam gorącą zalewą.To wszystko, acha dodatki to czosnek,dużo kopru,chrzan korzeń+liść.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 107
Dołączył: 31 Lip 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 12 Lip 2017r. 17:32  
Cytuj
Wracajac do tematu mino ze minelo 7 dni to jak sie poruszy sloikami to dalej wycieka i buzuje sie woda czy to narmalne jest

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 170
Dołączył: 9 Lut 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 13 Lip 2017r. 00:13  
Cytuj
tak.jest normalne.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 48
Dołączył: 10 Sty 2014r.
Skąd:
Konto zawieszone
ff
Wysłany: 1 Sie 2017r. 10:34  
Cytuj
Mi akurat nic nie wycieka. więc nie wiem, czy to takie normalne.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 249
Dołączył: 14 Wrz 2015r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 1 Sie 2017r. 22:09  
Cytuj
Rozsmieszacie mnie tymi przepisami typu:wyparzyc sloiki i wieczka, woda przegotowana goraca,sol nie jodowana...... A moj przepis w rodzinie od 50 lat.
Sloiki z piwnicy,przeplukac,duzo chrzanu(na sloik 1l 3 kawalki 10 cm) 2 duza zabki czosnku,baldachim z ziarnami kopru,5 dkg soli na litr wody z kranu zimnej(mamy zrodlana wode w kranie lepsza jak niektora mineralna)
Ukladam ogorki zalewam,zakrecam i Nigdy nie ma popsutych,miekkich czy pustych.Zawsze kupuje ogorki śremskie do kiszenia malutkie.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 996
Dołączył: 6 Maja 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 1 Sie 2017r. 22:45  
Cytuj
Inni cię rozśmieszają ale swój przepis też dałeśsciana

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 492
Dołączył: 25 Lut 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 2 Sie 2017r. 09:45  
Cytuj
A u mnie w rodzinie przed kiszeniem ogórki namacza się w zimnej wodzie żeby każdy był pełnyumiech oczywiście leżą w niej kilka godzin.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 249
Dołączył: 14 Wrz 2015r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 2 Sie 2017r. 16:59  
Cytuj
CYTAT
Inni cię rozśmdałemieszają ale swój przepis też dałeśsciana


Dałem po to aby rozwiac przesady ,zwyczaje ze tylko woda przegotowana (czesto goraca) ze tylko sol jodowana,ze wyparzone słoiki i denka i ogorki układane bialym do góry umiech)))
Po to dałem przepis to wszystko nie ma znaczenia wazne jest duzo chrzanu i czosnku,bo to jest warunkiem twardosci i kiszenia ogora umiech))

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »