Posty: 107
Dołączył: 31 Lip 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Tak jak w temacie jak to wyglada u was w domu ico sie daje,dlaczego woda ucieka ze sloikow. Ogorki sa miekie
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 814
Dołączył: 5 Lut 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Kiszenie ogórków nie jest skomplikowana sprawa. Wystarczy woda (na 1 litr- 2 łyżki soli) zagotowana. Tym zalać ogórki. Chrzan, koper z baldachimem, czosnek plus jak ktoś chce (podobno to bez znaczenia) liście wiśni lub porzeczki czarnej lub dębu (że niby twarde będą, ale moi znajomi robią bez liści i nie ma różnicy)
Ale... Słoiki musisz mieć wyparzone, wieczka też Ogórki musza być gruntowe, małe, najlepiej od kogoś sprawdzonego Muszą być ciasno ułożone w słoiku, upchane na maxa, nie mogą wystawać poza wodę Sól musi być niejodowana- kup z napisem do przetworów- są w marketach, są też w naszym Społem Ogórki będą miękkie, gdy będą niegruntowe (zgniją) lub są nafaszerwane chemią, gdy są za duże, lub dasz sól jodowaną. Moi znajomi kupują wodę w baniakach lub jak mają możliwość, dają taką ze studni, bez chloru i różnych wynalazków, ale ja daje normalną i jest ok Co do układania ogórków w słoikach to jedni układają jasnym do góry, inni ogonkiem do góry, to nie ma jak widać znaczenia.... Wypływanie wody ze słoika po 2-4 dniach to proces normalny, po prostu ogórki się kiszą i "chodzą". Wówczas należy je odnieść do piwnicy w ciemne, chłodne miejsce. |
|
Posty: 420
Dołączył: 12 Lut 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja daje na 1 litr wody czubatą łyżkę soli. Ale to pewnie jak kto lubi.
|
|
Posty: 56
Dołączył: 18 Wrz 2014r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja od zawsze daję 1,5 łyżki soli kamiennej niejodowanej na 1 l wody,a co do słoików to proponuję zastąpić plastikowymi butelkami z szeroką szyjką np. po mleku(1l)lub po wodzie mineralnej (5L).Sama byłam sceptyczna ale to rozwiązanie jest super ogórki są twarde i smaczne no i nic nie cieknie bo butelka się "rozdyma" z dodatków daję liście wiśni czarnej porzeczki i jak mam to dębu lub winogrona,kwiatostan kopru korzeń chrzanu i ząbek czosnku-jakoś mi wychodzą,nigdy nie sa miękkie ,dzieciaki się zajadają-najbardziej malutkimi ogóreczkami
|
|
Posty: 170
Dołączył: 9 Lut 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ooo kurcze...kiszonka w plastikowych butelkach
Wracając do pytania,wyparzone słoiki i nakrętki,zalewa 1,5 łyzki soli (ja daję zwykłą) i zalewam gorącą zalewą.To wszystko, acha dodatki to czosnek,dużo kopru,chrzan korzeń+liść. |
|
Posty: 107
Dołączył: 31 Lip 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Wracajac do tematu mino ze minelo 7 dni to jak sie poruszy sloikami to dalej wycieka i buzuje sie woda czy to narmalne jest
|
|
Posty: 170
Dołączył: 9 Lut 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
tak.jest normalne.
|
|
Posty: 48
Dołączył: 10 Sty 2014r. Skąd: Konto zawieszone |
|
|
|
Mi akurat nic nie wycieka. więc nie wiem, czy to takie normalne.
|
|
Posty: 249
Dołączył: 14 Wrz 2015r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Rozsmieszacie mnie tymi przepisami typu:wyparzyc sloiki i wieczka, woda przegotowana goraca,sol nie jodowana...... A moj przepis w rodzinie od 50 lat.
Sloiki z piwnicy,przeplukac,duzo chrzanu(na sloik 1l 3 kawalki 10 cm) 2 duza zabki czosnku,baldachim z ziarnami kopru,5 dkg soli na litr wody z kranu zimnej(mamy zrodlana wode w kranie lepsza jak niektora mineralna) Ukladam ogorki zalewam,zakrecam i Nigdy nie ma popsutych,miekkich czy pustych.Zawsze kupuje ogorki śremskie do kiszenia malutkie. |
|
Posty: 996
Dołączył: 6 Maja 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Inni cię rozśmieszają ale swój przepis też dałeś
|
|
Posty: 492
Dołączył: 25 Lut 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
A u mnie w rodzinie przed kiszeniem ogórki namacza się w zimnej wodzie żeby każdy był pełny oczywiście leżą w niej kilka godzin.
|
|
Posty: 249
Dołączył: 14 Wrz 2015r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Inni cię rozśmdałemieszają ale swój przepis też dałeś Dałem po to aby rozwiac przesady ,zwyczaje ze tylko woda przegotowana (czesto goraca) ze tylko sol jodowana,ze wyparzone słoiki i denka i ogorki układane bialym do góry ))) Po to dałem przepis to wszystko nie ma znaczenia wazne jest duzo chrzanu i czosnku,bo to jest warunkiem twardosci i kiszenia ogora )) |
|