Posty: 814
Dołączył: 5 Lut 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jak marynujecie grzybki?
Jakie macie przepisy? Pasteryzujecie później? Bo moje jakieś wychodzą mało smaczne, mało słone, mało octowe... Raz mi wyszły takie miekkie choć gotowane były ok. 5 minut tylko... Dobre są tylko tydzień po zrobieniu, po 2-3 miesiącach robia się niesmaczne. Czy można kapelutki kroić do marynowania jak są większe grzybki? Podzielcie się radami... |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 70
Dołączył: 9 Marz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Zalewa:350 ml wody, (1,5 szkl wody),100 ml (0,5 szkl)octu 10 %, 100 g (0,5 szkl cukru), 10g (1,5 płaskiej łyżeczki) soli, liście laurowe, ziele angielskie. Grzyby obgotować ok 5 min, włożyć do słoików zalać zalewą, słoiki pasteryzować 20 min. Większe kapelusze można pokroić. Ja marynuję tylko małe kapelusze. Moim zdaniem grzybki wychodzą super. Smacznego
|
|
Posty: 814
Dołączył: 5 Lut 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
brzmi smakowicie
właśnie jak to jest z tą pasteryzacją? Moja babcia robiła pyszne grzybki, wspaniałe i ona nie pasteryzowała bo mówiła, że ocet sam w sobie jest już znakomitym konserwantem. Ale mi z przepisu babci nie wychodzą :( |
|
Posty: 70
Dołączył: 9 Marz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja zawsze pasteryzuję.
Robię też grzyby w maśle. Masło rozpuszczam dodaję pokrojone grzyby i duszę je. Wkładam do słoika i pasteryzuję trzy dni z rzędu (tandlacja) |
|
Posty: 162
Dołączył: 21 Paź 2014r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Ja nigdy nie pasteryzuje i sa pyszne
|
|
Posty: 6
Dołączył: 21 Gru 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Też nigdy nie pasteryzuję.Są b.dobre.
|
|
Posty: 157
Dołączył: 26 Lis 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Cztery szklanki wody, jedna szklanka octu, 8 łyżeczek cukru, 4 łyżeczki soli. Obgotować grzybki 15 minut ale małe albo średnie kapelusze, w słoikach pasteryzować 15 minut. Tak robię od 10 lat z przepisu babci Smacznego
|
|
Posty: 123
Dołączył: 13 Sie 2017r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Ja zawsze pasteryzuję. Robię też grzyby w maśle. Masło rozpuszczam dodaję pokrojone grzyby i duszę je. Wkładam do słoika i pasteryzuję trzy dni z rzędu (tandlacja) Tandlacja ?? A cóż to za sposób konserwowania. Czy nie chodziło o tyndalizację ? |
|
Posty: 70
Dołączył: 9 Marz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Tak chodziło o tyndalizację
|
|