NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »
Nowy Temat Odpowiedz
Jak marynujecie grzybki?,
Posty: 812
Dołączył: 5 Lut 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 14:31  
Cytuj
Jak marynujecie grzybki?
Jakie macie przepisy?
Pasteryzujecie później?

Bo moje jakieś wychodzą mało smaczne, mało słone, mało octowe...
Raz mi wyszły takie miekkie choć gotowane były ok. 5 minut tylko...
Dobre są tylko tydzień po zrobieniu, po 2-3 miesiącach robia się niesmaczne.
Czy można kapelutki kroić do marynowania jak są większe grzybki?
Podzielcie się radami...

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 14:31  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 70
Dołączył: 9 Marz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 16:56  
Cytuj
Zalewa:350 ml wody, (1,5 szkl wody),100 ml (0,5 szkl)octu 10 %, 100 g (0,5 szkl cukru), 10g (1,5 płaskiej łyżeczki) soli, liście laurowe, ziele angielskie. Grzyby obgotować ok 5 min, włożyć do słoików zalać zalewą, słoiki pasteryzować 20 min. Większe kapelusze można pokroić. Ja marynuję tylko małe kapelusze. Moim zdaniem grzybki wychodzą super. Smacznego

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 812
Dołączył: 5 Lut 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 18:30  
Cytuj
brzmi smakowicie
właśnie jak to jest z tą pasteryzacją?
Moja babcia robiła pyszne grzybki, wspaniałe i ona nie pasteryzowała bo mówiła, że ocet sam w sobie jest już znakomitym konserwantem.

Ale mi z przepisu babci nie wychodzą :(

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 70
Dołączył: 9 Marz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 18:35  
Cytuj
Ja zawsze pasteryzuję.

Robię też grzyby w maśle. Masło rozpuszczam dodaję pokrojone grzyby i duszę je. Wkładam do słoika i pasteryzuję trzy dni z rzędu (tandlacja)

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 162
Dołączył: 21 Paź 2014r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 19:29  
Cytuj
Ja nigdy nie pasteryzuje i sa pyszne good

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 6
Dołączył: 21 Gru 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 19:38  
Cytuj
Też nigdy nie pasteryzuję.Są b.dobre.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 157
Dołączył: 26 Lis 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 9 Paź 2017r. 19:43  
Cytuj
Cztery szklanki wody, jedna szklanka octu, 8 łyżeczek cukru, 4 łyżeczki soli. Obgotować grzybki 15 minut ale małe albo średnie kapelusze, w słoikach pasteryzować 15 minut. Tak robię od 10 lat z przepisu babci umiech Smacznego good

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 123
Dołączył: 13 Sie 2017r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Paź 2017r. 16:33  
Cytuj
CYTAT
Ja zawsze pasteryzuję.

Robię też grzyby w maśle. Masło rozpuszczam dodaję pokrojone grzyby i duszę je. Wkładam do słoika i pasteryzuję trzy dni z rzędu (tandlacja)


Tandlacja ?? A cóż to za sposób konserwowania. Czy nie chodziło o tyndalizację ?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 70
Dołączył: 9 Marz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 10 Paź 2017r. 16:53  
Cytuj
Tak chodziło o tyndalizację potluczony

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »