NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Nowy Temat Odpowiedz
Opadanie ciasta,
Posty: 1160
Dołączył: 6 Lut 2017r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 19 Marz 2018r. 08:33  
Cytuj
co zrobic zeby ciasto nie opadalo? nie wyciagam go od razu z piekarnika a i tak opada sa ta to jakies sposoby?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Marz 2018r. 08:33  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 14
Dołączył: 24 Lut 2018r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 19 Marz 2018r. 13:31  
Cytuj
To zależy jakie ciasto?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 400
Dołączył: 19 Kwie 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2018r. 12:26  
Cytuj
W telewizorni mówią że po zastosowaniu stymen przez 5godzin nie opadnie. jezyk

POSIADANIE WŁASNEGO ZDANIA NIE JEST ŻADNYM PRZESTĘPSTWEM.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 23
Dołączył: 10 Lis 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2018r. 12:37  
Cytuj
No właśnie, klucz jest w ugniataniu. Dobrze ugniecione, ale z czuciem, nigdy nie opada.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 339
Dołączył: 3 Paź 2012r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2018r. 14:30  
Cytuj
Jeśli to biszkopt to proponuję wpisać w gogle biszkopt, który zawsze się udaje i robić z tego przepisu. Koniecznie po upieczeniu trzeba nim rzucić o podłogę wtedy nie opadnie. Na inne niestety nie mam patentu, bo też mi opadają smiech2 znajoma np. piecze przez około 10 minut tylko od dołu a później góra-dół, może to jest jakiś sposób umiech
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1160
Dołączył: 6 Lut 2017r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 20 Marz 2018r. 14:32  
Cytuj
głownie chodzi o serniki

mam stara kuchenke gazowa i nie mam mozliwosci gora dol smiech2

a swieta sie zblizaja i znowu trzeba bedzie cos upiec - moze w koncu udalo by sie bez opadniecia

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 32
Dołączył: 14 Lip 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 20 Marz 2018r. 22:35  
Cytuj
Trzymaj go w piekarniku aż do wystygnięcia. Nie wyciągaj po upieczeniu, nie otwieraj piekarnika, tylko po prostu wyłącz, niech traci temperaturę stopniowo. Wtedy nie opada tak bardzo.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1160
Dołączył: 6 Lut 2017r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 21 Marz 2018r. 08:08  
Cytuj
CYTAT
Trzymaj go w piekarniku aż do wystygnięcia. Nie wyciągaj po upieczeniu, nie otwieraj piekarnika, tylko po prostu wyłącz, niech traci temperaturę stopniowo. Wtedy nie opada tak bardzo.


tak robie ale jak tylko wylacze gaz od razu opada - oczywiscie nie wyciagam od razu a jak wyciagne to jeszcze przykrywam sciereczka zeby cieplo trzymalo

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 449
Dołączył: 8 Kwie 2014r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 21 Marz 2018r. 08:51  
Cytuj
Sernik opadnie zawsze - chemii nie oszukamy

Chcący szuka rozwiązania, leniwy - wymówki.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »