|
|
|
Nie chcę sprzedawać komputera tylko właśnie zmodernizować. W gry nie gram ale chciałbym zwiększyć moc obliczeniową np. przy programach do montażu filmów.
Różnica 20 zł, więc chyba brać ten mocniejszy? http://allegro.pl/amd-phenom-x4-925-am2-am3-gw12m-i7335995490.html http://allegro.pl/procesor-amd-phenom-ii-x4-3-2ghz-i7363374394.html |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja mam akurat tego mocniejszego 955 (3,2). W sumie ze sprzedaży tego komputera nie wziął byś dużo, a taki procek to da mocnego kopa. Sprawdź czy płyta obsłuży twojego procka i czy ma aktualny bios, bo do Phenomów II trzeba mieć najnowszy bios.
Dodatkowo musisz zainwestować w chłodzenie, bo jeżeli masz boxowe od tego athlona, to będzie ono za słabe... Jak nie masz jeszcze dysku SSD to zastanów nad kupnem takiego. Taki dysk też da Ci jeszcze większego kopa. |
|
|
|
|
Mam na pokładzie 4GB ramu ale też zintegrowaną grafikę (kwestia finansowa). Filmy na YT chodzą płynnie tylko przy 720p (1024p już "klatkuje"). Podejrzewam, że ram i procesor (ten aktualny Athlon X2 5600+) są wystarczające do YT, a problem leży po stronie układu graficznego. Mam rację?
|
|
|
|
|
CYTAT Mam na pokładzie 4GB ramu ale też zintegrowaną grafikę (kwestia finansowa). Filmy na YT chodzą płynnie tylko przy 720p (1024p już "klatkuje"). Podejrzewam, że ram i procesor (ten aktualny Athlon X2 5600+) są wystarczające do YT, a problem leży po stronie układu graficznego. Mam rację? Jak masz włączoną akcelerację sprzętową w przeglądarce, to ją wyłącz i zobacz jak będą odtwarzały się filmy i działał internet. Włączenie akceleracji ma za zadanie wykorzystanie układu mocy karty graficznej do przeglądania stron i odciążenie od tego procesora. Jak masz słabą grafikę, lub taką która nie obsługuje akcelerację sprzętowej, to lepiej ją wyłączyć. Sprawdź lub podaj nazwę tej integry, bo przypuszczam że ona w ogóle nie wspiera akcelracji... |
|
|
|
|
Zintegrowana karta graficzna ATI Radeon HD3200 (DX10)
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ma78gm-s2h_10#kf |
|
|
|
|
Widzę ze masz podobną płytę główna, na swojej też integrę HD3200, ale jej od dawna nie używam.
W sumie ta grafika obsługuje przyśpieszenie sprzętowe. Tak więc najpierw możesz wymienić procek i zobaczyć jak sprzęt będzie działał. Bo ta karta grafika do była dobra, ale 10 lat temu. Tak z ciekawości jakiego systemu używasz?? |
|
|
|
|
7ki
|
|
|
|
|
CYTAT Mam na pokładzie 4GB ramu ale też zintegrowaną grafikę (kwestia finansowa). Filmy na YT chodzą płynnie tylko przy 720p (1024p już "klatkuje"). Podejrzewam, że ram i procesor (ten aktualny Athlon X2 5600+) są wystarczające do YT, a problem leży po stronie układu graficznego. Mam rację? Na podobnym sprzęcie (Athlon X2 6400+) nie pamiętam jak chodziły filmy z YT, natomiast ściągałem już wtedy filmy kodowane kodekiem mkv i 720p chodziło ok, natomiast 1080p przycinał na Windows XP. Po zmianie na Windows 7 w większości przypadków chodziło już płynnie. W większości przypadków, bo zdarzały się filmy kodowane do mkv i 1080p z wyższym bitratem i tu nic nie pomagało. MKV nie wykorzystuje karty graficznej, YT owszem. Natomiast obecnie w pracy mam kompa z leciwym już prockiem AMD Phenom X6 1055T (6 x2.8GHz). Kartę miałem słabiutką - GeForce 210 i nawet 720p na YT przycinało. Potem dostałem ze szrotu NVidia Quadro 480 i teraz już 1080p odtwarza płynnie. |
|
|
|
|
CYTAT Na podobnym sprzęcie (Athlon X2 6400+) nie pamiętam jak chodziły filmy z YT, natomiast ściągałem już wtedy filmy kodowane kodekiem mkv i 720p chodziło ok, natomiast 1080p przycinał na Windows XP. Po zmianie na Windows 7 w większości przypadków chodziło już płynnie. W większości przypadków, bo zdarzały się filmy kodowane do mkv i 1080p z wyższym bitratem i tu nic nie pomagało. MKV nie wykorzystuje karty graficznej, YT owszem. Natomiast obecnie w pracy mam kompa z leciwym już prockiem AMD Phenom X6 1055T (6 x2.8GHz). Kartę miałem słabiutką - GeForce 210 i nawet 720p na YT przycinało. Potem dostałem ze szrotu NVidia Quadro 480 i teraz już 1080p odtwarza płynnie. Moim zdaniem to procek jak i grafika są za słabe. Zmieniłbym procek na tego Phenoma II i dokupił jakiegoś Geforce'a. Celowałbym coś w minimum Geforce GT 420. A jak szkoda kasy to przeskok na Radeona HD4550 (model przeznaczony przede wszystkim do obróbki wideo) też by pomogło, koszta HD4550 na allegro to jakieś 30 zł |
|
|
|
|
A ten procesor 2 rdzeniowy będzie dużo gorszy od tego 4X?
Jest o połowę tańszy... http://alleg(...)616.html A z tych dwóch lepiej wybrać 2 mocniejsze czy 3 słabsze rdzenie? http://www.cpu-w(...)_555_BE_(rev._C3)_vs_AMD_Phenom_X3_8650.html |
|
|
|
|
Ten Phenom X 550 będzie jakieś o 25-30% lepszy od tego co masz teraz. Nie wiem czy aż tak bardzo poprawiłaby się wydajność twojego komputera.
Do twoich zastosowań lepsze byłyby 2 mocne rdzenie niż 3 lub 4 słabsze. W każdym razie w dzisiejszych czasach do komfortowego przeglądania internetu minimum to 2 rdzeniowy, karta graficzna obsługująca HD, 3 GB ramu i dysk SSD. na twoim miejscu zainwestowałbym bym w dysk SSD (o ile go jeszcze nie masz) i postawiłbym na nim system. Potem mocniejszy procesor. I jak to nie pomoże to kupiłbym lepsza grafikę i tu celowałbym zdecydowanie w karty od Nvidii niż Radeony... |
|
|
|
|
Zamówiłem AMD Phenom II X2 555 3.2GHz za 35 zł. Są jakieś ciekawe testy wydajności procesorów (inne niż w Evereście)?
Zainteresował mnie ten dysk SSD. Co się zmieni po jego zastosowaniu oprócz szybszego uruchamiania systemu? |
|
|
|
|
Co do dysku SSD, to ogólnie cały komputer będzie chodził szybciej, strony będą wczytywały się szybciej, i dyski SSD są całkowicie niesłyszalne....
To sprawdzenia wydajności procesora najlepszy jest cinebench |
|