|
|
|
CYTAT Paradoksalnie, taka jest historia dżihadu. Oświecenie zaciemniało wiele spraw. Chyba wszyscy mamy podejrzenia co do osiągnięć postępu i demokracji i nowych wartości europejskich opartych na nich Ty nawet nie wiesz kiedy sie uzywa slowa paradoksalnie |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jestem onieśmielona twoim monologiem
W przypadku Runcimana, krucjaty były katastrofą. Daleko od rycerskich chrześcijańskich rycerzy widział on krzyżowców jako bandytów i barbarzyńców, uprzedzających nazistów. Miał też mało czasu dla analizy muzułmanów, zostali pominięci. Zdobycie chrześcijańskiego Konstantynopola w 1204 r. było dla niego "zbrodnią przeciwko ludzkości", ponieważ zniszczyło cywilizowany, pokojowy świat bizantyjski, który w umyśle Runcimana przypominał Europę przed 1939 r. Najlepsze analizy jego trylogii "Dzieje wypraw krzyżowych", traktują ją jak gdyby była dziełem literackim, a nie historiografii. Jak daleko Runciman zmienił lub rzucił wyzwanie konwencjonalnej mądrości historyków na temat Krucjat? Dinshaw (autor innej analizy) żywo ożywia tego skrytego, ludycznego człowieka, homoseksualistę i bogatego kosmopolitę, wykonując doskonałą robotę w swojej książce, mianowicie że Runciman, jak wszyscy najlepsi historycy, powinien być uważany, przede wszystkim, jako pisarz. Recenzja: Jane Ridley jest profesorem nowoczesnej historii na Uniwersytecie Buckingham. Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
Nie wierzycie nauce i historii i ją podważacie na korzyść religii która jest jeszcze bardziej fantastyczna na początek trzeba się zagłębić z religioznastwem i dopiero potem konfrontować religię z historią.
|
|
|
|
|
Paradoksalnie, trylogia tego nobliwego pana została potraktowana przez zawodowych historyków... jako doskonała proza. To sugeruje uważnemu czytelnikowi, że z nauką ma niewiele wspólnego.
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
CYTAT Paradoksalnie, trylogia tego nobliwego pana została potraktowana przez zawodowych historyków... jako doskonała proza. To sugeruje uważnemu czytelnikowi, że z nauką ma niewiele wspólnego. Weź sobie przypomnij jak trochę wcześniej co za bzdury wklejałaś z forum historycy na podbudowe, że inwkizycja i wyprawy krzuzowe to fikcja dla postelowych. Przeczytaj paragraf 22 to poznasz co to paradoks ale na ksiazki nie ma czasu bo na forum od rana do polnocy |
|
|
|
|
Dla twojego dobra proponuje bezwarunkowy kompromis?
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
Trochę pisma obrazkowego
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 26 Marz 2018r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jest już nowy
|
|
|
|
|
Jest kasa - jest plakat z aborcją w kwiatach....
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Jest kasa - jest plakat z aborcją w kwiatach.... Inaczej byłby to CUD.Nie sądzisz?
|
|
|
|
|
@mirek777
Akurat kasy nie trzeba było. Firma reklamowa w ramach umowy sama wydrukowała i powiesiła nowy ze względu na to, że ktoś zdewastował poprzedni. |
|
|
|
|
Ktoś musiał zapłacić. Za free tego firma nie zrobiła. Ubezpieczenie, czy czyjś upór? A może po prostu złapali sprawcę?
Ale nie to jest sednem - sednem jest ubieranie zabijania w sielankową - ukwieconą aurę? Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Mirek kiedy ty zrozumiesz, że to tylko twoje subiektywne zdanie związane z wiarą? Przecież istnieje rozdzielność Państwa od Kościoła. Tam nie jest napisane"katoliczki żądają legalnej aborcji".
PS. Zapłacone było za pierwotny billboard. Firma reklamowa po prostu postąpiła fair. Sprawca nie został złapany ale w niedziele na mszy pewnie podajesz mu znak pokoju (sądząc po domalowanym krzyżu na poprzednim billboardzie) |
|
|
|
|
To nie tylko moje "subiektywne" zdanie.
Zapominasz, że żyjesz w katolickim kraju. I choć pewnie sama ze swoją wiarą jesteś na bakier i na pokaz (jak tam? koszyczek poświęcony był? Dzieci ochrzczone?) - to zapewne na zewnątrz zachowujesz pozory. Nie wszyscy żyją na zasadzie niby-wiary. Nikogo nie osądzam. Mam za to nakaz jako katolik, by odważnie napominać grzesznych. Forum jest przestrzenią publiczną w związku z tym jak najbardziej nadaje się do tego. W "realu" również dyskutuję na takie tematy (najciekawiej dyskutuje się z kobietami ) Pamiętaj o jednym - jeśli jesteś katoliczką i przyjmujesz Komunię Św. jednocześnie broniąc prawa do aborcji - popełniasz grzech świętokradztwa. Można się oczywiście z tego wyspowiadać i ksiądz nie będzie za tobą biegł z pochodnią, żeby Cię spalić na stosie. Jednak żeby spowiedź była ważna, musiałabyś zrezygnować z takich poglądów, i w ramach zadośćuczynienia, odwołać swoje poparcie w przestrzeni publicznej w której wyrządzałaś szkody. To dotyczy się wszystkich tak ochoczo robiących z siebie "nowoczesnych katolików". Na bilbordzie nie jest też napisane "nieochrzczone ateistki żądają aborcji" - pomijając błąd stylistyczny, podyktowany pewnie ceną od liter.... Mam prawo sądzić, że tej aborcji żądają kobiety i mężczyźni, którzy są ochrzczeni. Mało tego - często są to ludzie, którzy żyją w świecie pozoranckiego, zakłamanego światopoglądu. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Skąd wiesz, że to Twój światopogląd nie jest zakłamany
Dużo pokory Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
|
|
Mirek777 swietnie opisał na czym polega ten katolicki kraj. Presja spoleczna i przyzwyczajenia gdzie dla spokoju dzieci są ochrzczone i rowniez dla dzieci jajka są malowane i wozone do swiecenia.
Tak samo wypominanie komuś ze zyje po swojemu i jest ochrzczony? Ciekawe co miał zrobić bedąc dzieciątkiem? |
|
|
|
|
Wy - broniący prawa do aborcji to takie śmieszne pseudo-podziemie. - Chodzicie do kościoła, itd... ale Bogu stawiacie twarde warunki - jakby z pojęciem tego co jest dobre a co złe, można było dyskutować.
Bo to właśnie robicie - próbujecie przesuwać granicę dobra i zła, argumentując to prawem kobiety do samostanowienia itd... Można dyskutować, o ofiarach gwałtu, czy zagrożeniu życia i zdrowia kobiety. Moim zdaniem w przypadku gwałtu, rodzina i Państwo powinno robić wszystko, żeby wesprzeć kobietę w donoszeniu ciąży i oddaniu dziecka do adopcji. Jednak kobieta powinno mieć tu prawo do zadecydowania w swoim sumieniu. Dlaczego karać niewinne dziecko za zbrodnię gwałciciela? Dlaczego zło, ma skutkować następnym złem? W przypadku zagrożenia życia i zdrowia kobiety - bezwzględnie to ona decyduje. W pozostałych wypadkach dla mnie jako katolika - aborcja jest zwykłym morderstwem. Bob - czy w 10 przykazaniach jest coś zakłamanego? Czy w nauczaniu Jezusa jest coś zakłamanego? paradoks.... "ktoś żyje po swojemu".... czyli jak? Udając chrześcijanina? Wybiórczo traktując przykazania? To nazywasz życiem po swojemu? Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Mirek, na jakiej podstawie wnioskujesz, że jestem katoliczką? Że chodzę do kościoła? Czemu mnie pouczasz i grozisz karami za grzechy? Czemu ciągle napominasz sądząc, że wszyscy w niedziele idziemy do kościoła a w ciągu tygodnia grzeszymy innymi poglądami?
|
|
|
|
|
Nie grożę. Napominam.
Jesteś ochrzczona? Chodzisz do kościoła? Przystępujesz do sakramentów? (tylko nie odpisuj, że to nieistotne, lub że to nie moja sprawa - wówczas dyskusja stanie się bezcelowa - jak w przypadku Feniksa. - z obłudą i zakłamaniem nie ma sensu dyskutować) Jeśli tak - to co napisałem - jest skierowane do ludzi takich jak Ty. Zaś jeśli nie - jeśli jesteś nieochrzczona, lub wystąpiłaś z KK, to dyskusję należałoby przenieść na płaszczyznę wartości uniwersalnych, które są bardzo zbieżne z przykazaniami. Ochrona życia jako wartości bezcennej jest sprawą uniwersalną, - ponad religiami. To kwestia cywilizacji. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Dziecko ochrzcziłem i jak dorosnie samo zdecyduje czy chce i jak intensywnie praktykować wiare. Dzieki temu rowiesnicy nie beda krzyczec za nim "jechowy" "bezbożny" tak samo z komunią. Z takich samych powodów. Do kosciola i innych praktyk wiary nie czynimy.
|
|
|
|
|
A do czego zobowiązałeś się przed Bogiem w czasie chrztu?
|
|
|
|
CYTAT A do czego zobowiązałeś się przed Bogiem w czasie chrztu? Ja do niczego. Bylem za mały. Nic nie wiem z tego jak kazdy z nas. A przy chrzczie dziecka powody podałem dla czego i po co. Byl jeszcze powod jeden. Aby dalsi znajomi i rodzina nas nie napominała. |
|
|
|
|
Czyli na chrzcie swojego dziecka - Ty, Twoja żona, oraz rodzice chrzestni nie zobowiązaliście się przed Bogiem do wychowania go w wierze?
|
|
|
|
CYTAT Czyli na chrzcie swojego dziecka - Ty, Twoja żona, oraz rodzice chrzestni nie zobowiązaliście się przed Bogiem do wychowania go w wierze? A do czego zobowiązał się się pierwszy swym chrzcie najbardziej nam znany chrzczony?Cichutko zauważę że był chrzczony przez poganina.bez świadków w wierze a nade wszystko za Bóg zapłać.Zechcesz przypomnieć ile to On miał wówczas lat,pamiętam że oseskiem nie był?
|
|
|
|
|
Ochrona życia jako wartości bezcennej jest sprawą uniwersalną, - ponad religiami. To kwestia cywilizacji.
[/cytat]Szkoda że odmiennego od twego zdania Było dwóch nobliwych Panów Abraham&Miłosierny Bóg że omłodym Izaaku ne wspomnę. |
|