Posty: 1160
Dołączył: 6 Lut 2017r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
macie jakies sprawdzone przepisy na jajka faszerowane? podzieli sie ktos?
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 95
Dołączył: 26 Marz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Jajka faszerowane łososiem – składniki:
– 10 jajek – 100 g wędzonego łososia – duży ogórek konserwowy – pęczek koperku – dwie łyżki majonezu – dwie łyżki jogurtu (opcjonalnie) – sól, pieprz, ostra papryka (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo, wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem. Łososia, ogórek i koperek drobno pokroić. Dodać do żółtek, wymieszać wszystko z jogurtem, majonezem i przyprawami. Wypełnić białka farszem. ps. Idealny jest do tego łosoś sałatkowy z TESCO za ok 6 zł. Pychotka |
|
Posty: 830
Dołączył: 20 Sie 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja robię z pieczarkami.
Na patelni roztopić trochę masła i podsmażyć cebulkę. Dodać starte na tarce pieczarki. Smażyć aż do całkowitego odparowania wody. Dodać żółtka jaj ugotowanych na twardo, odrobinę majonezu, dokładnie wymieszać. Napełnić łódeczki z białek, udekorować szczypiorkiem, koperkiem... Co kto lubi. Nie podaję proporcji, ja to robię "na oko". Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
Posty: 492
Dołączył: 25 Lut 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Przepis Ziuty jest bardzo dobry też tak robię z tym że na koniec posypuję posiekaną pietruszką. Bardzo dobra przystawka.
|
|
Posty: 216
Dołączył: 10 Sty 2017r. Skąd: Ostrzeżenia: 80% |
|
|
|
Jajka ugotowane na twardo, przekrajamy (w skorupkach) wyciągamy żółtko, mieszamy z tartym serem szczypiorkiem i odrobina majonezu, wypełniamy takowym farszem lodeczki (wciąż w skorupkach). Drobno siekamy dobrej jakości szynkę i posypujemy nią nasze lodeczki (na grubo) na patelni roztapiamy masło i układamy na nim lodeczki (farszem do masła, aż szynka będzie lekko chrupiaca, po podsmazeniu, daje jeszcze ma czubek odrobinę chrzanu.
|
|
Posty: 685
Dołączył: 30 Sie 2015r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
te skorupki...jakoś mało apetyczne, nigdy mi się to nie podobało, jaja muszą być obrane!
|
|
Posty: 216
Dołączył: 10 Sty 2017r. Skąd: Ostrzeżenia: 80% |
|
|
|
O gustach się nie rozmawia 😉 jedni wola słodkie, drudzy gorzkie, brunetki czy blondynki... Itp 😊 możesz zrobić i bez skorupki, w sumie najbardziej chodzi o smak.
|
|