|
|
|
Kto w okolicy ma dobre ceny na wełnę mineralną, potrzebuję dużą ilość
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jakas konkretna czy byle co, byle najtansza ?
|
|
|
|
|
Byle czym szkoda docieplać, interesuje mnie grubość 15 cm w miarę dobry współczynnik coś koło λD = 0,033 W/mK myślałem o Rockwool ale chyba marka nie jest istotna aż tak.
|
|
|
|
|
docieplałem rockwool skalną, 40cm. Handlują tym CBSW na jasminowej. Mysle ze da rade ugadac wmiare korzystną cene. 15 cm to bardzo mało, tyle brałem na garaż wolnostojący.
|
|
|
|
|
Będę ocieplał 2*15 cm co daje nam 30cm dzięki za info
|
|
|
|
|
My braliśmy ursę 0,035 w Mrówce - czasem mają jakieś promocje. Dobrze raczej się nią kładło, nie gryzła bardzo, fajnie się podnosiła po rozwinięciu. Też kładliśmy 2x15 cm.
|
|
|
|
|
Wełna pyli i powoduje alergie, nie lepiej ocieplić pianą ?
Nie jest wcale drożej bo robota jest w cenie a jakość ocieplenia 20cm przewyższa wełnę 30cm , no i brak pylenia, oczywiście mówię o wełnie mineralnej. Kiedyś pewnie będzie zakaz na wełnę i utylizacja jak z eternitem więc po co się pchać w takie kłopoty. Jak ktoś ma inne zdanie na temat wełny to niech sobie posiedzi w jej otoczeniu. |
|
|
|
|
CYTAT Wełna pyli i powoduje alergie, nie lepiej ocieplić pianą ? Nie jest wcale drożej bo robota jest w cenie a jakość ocieplenia 20cm przewyższa wełnę 30cm , no i brak pylenia, oczywiście mówię o wełnie mineralnej. Kiedyś pewnie będzie zakaz na wełnę i utylizacja jak z eternitem więc po co się pchać w takie kłopoty. Jak ktoś ma inne zdanie na temat wełny to niech sobie posiedzi w jej otoczeniu. Czytając artykuły o zaletach pianki można wywnioskować,że nie wymyślono nic lepszego jeśli chodzi o ocieplanie poddaszy. Większość "obiektywnych" informacji piszą producenci lub firmy,które świadczą usługi ocieplania pianą, a o minusach praktycznie zero informacji. A co z cyjanowodorem ? Pojawia się co prawda podczas pożarów ale takie ryzyko niestety istnieje. Patrząc na wielkość dachu i ilość piany potrzebnej do ocieplenia mam negatywne nastawienie do tego produktu. Według wstępnych ustaleń śledczych, przeprowadzony w 2014 i 2015 roku remont elewacji wieżowca mógł się w znacznym stopniu przyczynić się do tragedii. Podczas prac modernizator miał wówczas użyć materiałów podatnych na działanie ognia. Więcej informacji na ten temat opublikował w czwartek „Telegraph”. Po tym, jak zapaliła się pianka pokrywająca elewację wieżowca, do każdego mieszkania w budynku mógł dostać się cyjanowodór w śmiertelnych ilościach "Przyczyną zagrożenia toksycznego w czasie pożaru mogą być produkty rozkładu termicznego i spalania pianek poliuretanowych stosowanych do wyrobu mebli tapicerowanych. Wyniki badań wskazują, że już w początkowej fazie rozwoju pożaru pianek poliuretanowych stężenia tlenku węgla i cyjanowodoru są często śmiertelne dla człowieka" http://www.straz(...)=24208.0 |
|