|
|
|
Byłam dziś z męzem i dziecmi na Mszy u Michalitów - akurat była Msza z harcerzami ich zchowanie było skandaliczne ... Piekne kazanie księdza i harcerzach aniołach ... smiechy ciagłe wychodzenie mdlenie a potem smiechy chichy pod kosciołem ....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Młodzież teraz taka jest niestety ale rosnie nam pokolenie idiotów Którzy niestety beda robic na moją emeruture...
|
|
|
|
|
to prawda, dawniej harcerz w kosciele stał jak struna, teraz to banda łachudr niepotrafiaca sie zachowac godnie...wstyd tacy harcerze! gdzie są ich zastępowi, drużynowi!!! wyrzucić kilku dla przykłądu, bycie harcerzem to honor!
|
|
|
|
|
to nie są harcerze, to zwykła łobuzeria, nie mająca krzty wychowania ani honoru
|
|
|
|
|
Z drugiej strony mają wybór, włożyć mundur i stać w kościele, włożyć dresy i stać pod sklepem, włożyć szaliki i stać pod stadionem, włożyć rurki i stać pod McDonaldem. Tych harcerzy jeszcze być może nauczą dyscypliny. Inna rzecz, "dawniej w kościele to harcerz stał jak struna" - w kościele, to ministranci powinni stać.
|
|
|
|
|
wykluczasz?
|
|
|
|
|
Kabi, a nazywanie harcerzy łobuzerią to jakaś kpina. Nie wiesz kim jest łobuz? Dostałeś kiedyś w japę od harcerza? Skroił Ci kiedyś harcerz portfel czy telefon? Rozbił szybę w aucie? Obrażasz harcerzy, ogarnij się.
Cdn, spróbuj skonstruować poprawnie pełne zdanie, może ktoś zwróci na Ciebie uwagę. |
|
|
|
|
CYTAT Inna rzecz, "dawniej w kościele to harcerz stał jak struna" - w kościele, to ministranci powinni stać. Co nam etyku chciałeś powiedzieć? |
|
|
|
|
SzoPeN wydaje mi sie ze od członków ZHP mozna wymagac o wiele wiecej niz od pospolitego seby;)A brak szacunku w kosciele bez wzgledu na to czy jest sie wierzacy czy nie ,jest nie na miejscu..
|
|
|
|
|
Niestety tez byłam świadkiem ich zachowania. Msza trwała godzine a zachowywali sie co niktórzy jakby stali tam z 5 godzin. Kiedyś harcerz to był harcerz, teraz niestety to jest młodzieź taka jak inni. Wielkie brawa dla nich ze chca byc harcerzami ale wiecej pokory, to wychodzenie z koscioła było nie na miejscu. To nie lato że gorąco i mdleli ... moja Babcia 75 letnia stała na tej Mszy i jakos ja nie mdliło, chyba że na zlocie ostro bawili do rana i takie efekty ....
|
|
|
|
|
TERAZ młodzież JEST inna, tak jak w latach 80-tych była inna niż w 60-tych. Należy im się pochwała za to, że mają jakieś inne ambicje niż siedzenie przez TV. Oczywiście, że powinni się zachowywać stosowanie, bo i oni swoich zachowaniem obrażają mundur. Ale wyzywanie ich od łobuzów i idiotów świadczy tylko o tym, że albo mają ch...wy przykład od tych właśnie starszych, albo co niektórzy tu sami mają po naście lat.
|
|
|
|
|
Zacznijmy od tego, że jestem harcerką, byłam tam,ale żadnych zachowań tego typu nie widziałam przynajmniej w swoim szczepie.
Harcerze wychodzili z patrolowymi kościoła, kiedy komuś robiło się słabo. I czy w takiej sytuacji nie rozmawiałbyś by jakoś pocieszyć tą drugą osobę? W ZHP jak i ZHR ważna jest więź między harcerzami, i to chyba dobrze, że mają wspólne tematy do rozmowy, po mimo przepaści wieku.(Tak, często rozmawiają ze sobą zuszki ze starszymi.) Łatwo zwalić na innych. Wszystkie negatywne komentarze to kłamstwa wyssane z palca. Szkoda, że Ci sami ludzie harcerzy uważają zza dresów, za dziec zz patologii. Powtarzam jeszcze raz: nie bierzmy wszystkich w jeden schemat. jestem bozena i jestem gasidnicom |
|
|
|
|
Byłem na tej mszy i nie widzialem żadnych niestosownych zachowań z strony harcerzy.
|
|
|
|
|
Jezlei harcerz udawajacy omdlenia anastepnie wychodzący i śmiechy pod kosciolem nie sa niestosowne to ja juz nie wiem ... moze jestem za stara i nie rozumiem moze to normalne wsrod harcerzy bo to takie coll jesli mlody harcerzyk rozmawia ze swoim starszym kolegą harcerzem
|
|
|
|
|
bylam tam z rodzicami i babcia i tez zauwazyli takie zachowanie nie na miejscu. babcia była harcerka wiele lat i nie dopomyslenia byly takie wycieczki po kosciele. Kiedys harcerz to był ktoś kto szanował Boga
|
|
|
|
|
Widzę że co niektorzy nie rozumieja po co chodzą do kościoła. Obserwowanie innych po to żeby napisać o tym na forum to nie jest pelne uczestnictwo w mszy św.,ażeby wychwycic takie zachowanie to należałoby stac pod chórem, w tym miejscu najlepiej widać kto wchodzi do Kościoła, jak jest ubrany, z kim przyszedl, kiedy wszedł, kiedy wyszedł itp-itd. Podobnie dziala osiedlowy monitoring o ktorym to kawałów pelno w necie.
|
|
|
|
|
To jest właśnie bezstresowe wychowanie.
|
|
|
|
|
CYTAT To jest właśnie bezstresowe wychowanie. Czyli trzeba stresować się wzajemnie. |
|
|
|
|
Zawsze starsze pokolenie narzeka na młodsze.
Tak to już jest. Jeśli coś jest rażącego czasami w zachowaniu młodych ludzi - to przeglądanie zawartości telefonu w kościele. Jest to zachowanie bardzo niestosowne. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Stosownym zachowaniem jest napewno spoznianie się na mszę przez osoby starsze i szukanie miejsca na siłę. Stanie taka starsza osoba przy ławce w ktorej siedzi ktoś mlodszy i daje do zrozumienia że powinien jej ustapic miejsce z racji wieku.
|
|
|
|
|
Spóźnianie się nie jest stosownym zachowaniem.
Natomiast ustępowanie miejsca starszym to obowiązek młodych i tyle. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Stosownym zachowaniem jest napewno spoznianie się na mszę przez osoby starsze i szukanie miejsca na siłę. Stanie taka starsza osoba przy ławce w ktorej siedzi ktoś mlodszy i daje do zrozumienia że powinien jej ustapic miejsce z racji wieku. Otóż to. Tego typu zachowanie jest nagminne. Kiedyś przychodziłem do kościoła wcześniej żeby zwyczajnie zająć miejsce ale zawsze ktoś stawał z boku minutę przed rozpoczęciem i "sapał" napastliwie. Podobnie wygląda a wręcz notorycznie we wszelkiego rodzaju kolejkach u lekarza. Przyjdzie taka starsza Pani, wchodzi bezczelnie przed Ciebie a "ani be, ani me, ani kukuryku". Nie zauważałem tego ale teraz częściej z dziećmi czekam u lekarza i to jest na okrągło. Ostatnio czekałem z dzieckiem na pogotowiu wieczorem, dziecko już mi usypia na rękach i "miła" starsza Pani ładuje mi się w kolejkę. Zwróciłem takiej uwagę to rzuciła się na mnie jak śmiem w ogóle tak mówić.... Oni nie rozumieją, że wystarczy parę słów... "Przepraszam jestem już słusznego wieku, bardzo źle się czuję , czy mogę wejść wcześniej?" i zwyczajnie każdy powie: "Ależ proszę bardzo". A tymczasem wchodzą taranem a łokciami walczą jak piłkarze skaczący do główki... Później idziesz przez miasto i słyszysz: "Jaka ta młodzież niewychowana..." Jak na moje oko to o wiele więcej takich zachowań widziałem u starszych niż u młodszych. |
|
|
|
|
CYTAT Stosownym zachowaniem jest napewno spoznianie się na mszę przez osoby starsze i szukanie miejsca na siłę. Stanie taka starsza osoba przy ławce w ktorej siedzi ktoś mlodszy i daje do zrozumienia że powinien jej ustapic miejsce z racji wieku. Ja takiej osobie pokazuję wolne miejsce gdzie może usiąść żeby mi nad głową nie sapała |
|
|
|
|
CYTAT Spóźnianie się nie jest stosownym zachowaniem. Natomiast ustępowanie miejsca starszym to obowiązek młodych i tyle. Większosci przypadków. Ale są wyjątki- młodzi też chorują. Np na krążenie. Chcieli praktykować. Siedzą i muszą ustąpić i myśleć czy wystoją zamiast praktykować. |
|
|
|
|
CYTAT Kabi, a nazywanie harcerzy łobuzerią to jakaś kpina. Nie wiesz kim jest łobuz? Dostałeś kiedyś w japę od harcerza? Skroił Ci kiedyś harcerz portfel czy telefon? Rozbił szybę w aucie? Obrażasz harcerzy, ogarnij się. Cdn, spróbuj skonstruować poprawnie pełne zdanie, może ktoś zwróci na Ciebie uwagę. szopen ja też byłem harcerzem i na uroczystościach stałem na baczność ale jak w kościele harcerz stoi tyłem do ołtarza (ci poza pocztem sztandarowym) to zakrawa na bezczeszczenie świętego miejsca i to jest kpina |
|