|
|
|
CYTAT CYTAT Stosownym zachowaniem jest napewno spoznianie się na mszę przez osoby starsze i szukanie miejsca na siłę. Stanie taka starsza osoba przy ławce w ktorej siedzi ktoś mlodszy i daje do zrozumienia że powinien jej ustapic miejsce z racji wieku. Ja takiej osobie pokazuję wolne miejsce gdzie może usiąść żeby mi nad głową nie sapała |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT Spóźnianie się nie jest stosownym zachowaniem. Natomiast ustępowanie miejsca starszym to obowiązek młodych i tyle. Większosci przypadków. Ale są wyjątki- młodzi też chorują. Np na krążenie. Chcieli praktykować. Siedzą i muszą ustąpić i myśleć czy wystoją zamiast praktykować. |
|
|
|
|
Yuiop - obyś Ty na starość spotykał - spotykała się z większą wyrozumiałością niż sam - sama pokazujesz.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT Yuiop - obyś Ty na starość spotykał - spotykała się z większą wyrozumiałością niż sam - sama pokazujesz. Msza to nie pociąg. Można przyjść na 16 jak na 12 czuję że się spóźnię. Po drugie Msza to nie tylko odsiedzenie godziny. Należało by się w domu trochę przed Mszą przygotować duchowo. Niż tylko ubrać i lecieć w pośpiechu spóźnionym. |
|
|
|
|
CYTAT Yuiop - obyś Ty na starość spotykał - spotykała się z większą wyrozumiałością niż sam - sama pokazujesz. . Co tu wyrozumiałość ma do rzeczy, chcę siedzieć przychodzę wczesniej, msza to nie pociag czy autobus,Kościół stoi cały czas w tym samym miejscu.
|
|
|
|
|
Jak ktoś przyszedł - jest w podeszłym wieku - to ma stać jeśli już nie ma miejsc?
I co z tego, że na przykład się spóźnił? To sprawa między nim - a Bogiem. Owszem moim zdaniem spóźnianie się na mszę w sposób zawiniony jest niestosowne ale... Karą ma być stanie w czasie mszy - bo komuś bez kultury i wychowania mimo, że jest zdrowy nie chce się ustąpić miejsca? Co za czasy... Moim zdaniem przyjęcie Komunii Św. przez osobę, która w poczuciu jakiejś chorej sprawiedliwości nie ustępuje miejsca starszej osobie, jest przyjęciem sakramentu w sposób świętokradczy. Gdzie tu miłość bliźniego? Gdzie dobro i wzajemna pomoc? Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
A tak z innej strony, to przyszliście do kościoła się modlić czy oglądać harcerzy?
Szkoda, że dopiero teraz to napisałam, już widzę miny tych matek ,,i ich chorych córeczek'' eh... jestem bozena i jestem gasidnicom |
|
|
|
|
CYTAT A tak z innej strony, to przyszliście do kościoła się modlić czy oglądać harcerzy? Szkoda, że dopiero teraz to napisałam, już widzę miny tych matek ,,i ich chorych córeczek'' eh... Wielu przychodzi i jedyne co wynosi duchowego to to w czym sąsiad był ubrany |
|
|
|
|
A po co ci harcerze tam poszli..? ja sam nie chodze ale rozumiem ze ktos moze wierzyc i do koscioła pójdzie a jak stoi przy takiej grupie to raczej chcąc nie chcąc zwrócic na nich uwage zwłaszcza ze harcerz powinien swiecic przykładem
|
|
|
|
|
CYTAT Jak ktoś przyszedł - jest w podeszłym wieku - to ma stać jeśli już nie ma miejsc? . Kolego nie czytasz z zrozumieniem, chodzi o te osoby które to notorycznie co niedzielę robią - bo im się miejsce należy to się spoznie stanę koło dzieciaka to będzie nietakt z jego strony nieustepujac miejsca starszej osobie, a cały Kościół patrzy. Mam nadzieję że jak ja będę stary to nie będę taki zgryzliwy i złośliwy jak niektóre starsze osoby.
I co z tego, że na przykład się spóźnił? To sprawa między nim - a Bogiem. Owszem moim zdaniem spóźnianie się na mszę w sposób zawiniony jest niestosowne ale... Karą ma być stanie w czasie mszy - bo komuś bez kultury i wychowania mimo, że jest zdrowy nie chce się ustąpić miejsca? Co za czasy... Moim zdaniem przyjęcie Komunii Św. przez osobę, która w poczuciu jakiejś chorej sprawiedliwości nie ustępuje miejsca starszej osobie, jest przyjęciem sakramentu w sposób świętokradczy. Gdzie tu miłość bliźniego? Gdzie dobro i wzajemna pomoc? |
|
|
|
|
Pod blokiem w lecie przy plotkach stoją całe wieczory.
|
|
|
|
|
CYTAT ...Kiedyś przychodziłem do kościoła wcześniej żeby zwyczajnie zająć miejsce ale zawsze ktoś stawał z boku minutę przed rozpoczęciem i "sapał" napastliwie. Na to jest jedno rozwiązanie. Przychodzisz wcześniej i siadasz na środku. Nikt nad Tobą nie będzie stał. I ze środka ciężej jest się Ciebie pozbyć. Wiem że mało komfortowe to miejsce, ale zawsze siedzące. |
|
|
|
|
CYTAT Podobnie wygląda a wręcz notorycznie we wszelkiego rodzaju kolejkach u lekarza. Przyjdzie taka starsza Pani, wchodzi bezczelnie przed Ciebie a "ani be, ani me, ani kukuryku". Nie zauważałem tego ale teraz częściej z dziećmi czekam u lekarza i to jest na okrągło. Ostatnio czekałem z dzieckiem na pogotowiu wieczorem, dziecko już mi usypia na rękach i "miła" starsza Pani ładuje mi się w kolejkę. Zwróciłem takiej uwagę to rzuciła się na mnie jak śmiem w ogóle tak mówić.... Oni nie rozumieją, że wystarczy parę słów... "Przepraszam jestem już słusznego wieku, bardzo źle się czuję , czy mogę wejść wcześniej?" i zwyczajnie każdy powie: "Ależ proszę bardzo". A tymczasem wchodzą taranem a łokciami walczą jak piłkarze skaczący do główki... Później idziesz przez miasto i słyszysz: "Jaka ta młodzież niewychowana..." Jak na moje oko to o wiele więcej takich zachowań widziałem u starszych niż u młodszych. Tu mi się przypomniała sytacja z kolejki w aptece. Przychodzi starsza Pani do apteki i od razu to stanowiska. W aptece obowiązuje jedna kolejka i tłum (8 osób) stoi w tym ja. Od razu pomyślałam że babka na beszczelnego wchodzi, a wszyscy czekają. Po chwili jednak się obraca i mówi: "Przepraszam Państwa, ale ja mam 89 lat i już prędzej mam na tamtą stronę. Więc wybaczycie mi że nie chcę tego czasu spędzić w kolejce." I od razu inne nastawienie ludzi. Ale niektórym rzeczywiście ciężko się odezwać, tylko wymuszają. Chociaż może kiedyś się tłumaczyli, a ktoś i tak miał to gdzieś, więc taraz odpuszczają sobie gadanie, czym wk.... innych. |
|
|
|
|
Nie byłam na tej mszy (może i całe szczescie) ale przepraszam... czy MDLENIE jest nieodpowiednim zachowaniem? jakby ktoś sobie mógł wybrać, czy sobie dziś zemdleje czy nie, masakra...
Naturalny krem przeciwzmarszczkowy - sprawdź tutaj - https://www.familie.pl/Blogi-7-0/b0p20018,Jaki-krem-na-zmarszczki.html |
|