Posty: 804
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Ludzie, czy ogórki kiszone to to samo co kwaszone czy czymś się różnią ? Kupuję w sklepach takie w słoikach i zawsze szukam kiszonych , a dziś kurna po przyniesieniu do domu widzę że na papierku którym była okryta zakrętka pisze kwaszone a na etykiecie przyklejonej do słoika kiszone, to w końcu o co w tym biega ? i jakie ogórki sprzedaje firma klimex ?
życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
Posty: 446
Dołączył: 12 Cze 2011r. Skąd: Konto zawieszone |
|
|
|
Kiszone to te naturalne a kwaszone masz z dodatkiem octu albo podobnych.
|
|
Posty: 296
Dołączył: 8 Gru 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Kiszone to kiszone. A kwaszone, są z dodatkiem octu lub innych podobno działających substancji, dzięki którym proces przygotowania takich ogórków jest o wiele szybszy. Sprawdź skład.
|
|
Posty: 195
Dołączył: 14 Gru 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
jedno w tym temacie...
kiszone, czyli zrobione jak Pan Bóg przykazał a kwaszone to "dobrodziejstwo" współczesnego przemysłu - dużo, szybko i tanio tak samo jest z kapustą... totalnie inny smak nie mówiąc o "dobrodziejstwach" które powstają w procesie kiszenia |
|
Posty: 804
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
No dobra. ale jeśli komuś zależy na kiszonych , to jak ma zaufać firmie klimex która na etykiecie przyklejonej do słoika pisze kiszone, a na papierze którym owinięta jest zakrętka słoika pisze dokładnie tak jak tu przytoczę : "Przetwory z Tradycją Smaku
Kwaszenie to jedna z najstarszych metod utrwalania żywności. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą. Zawierają cenne składniki mineralne oraz witaminę c. Ogórki kwaszone sprzyjają lepszemu przyswajaniu potraw, dlatego są doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. " Taki tekst. Ani słowa o kiszeniu. Wygląda na to że firma nie rozróżnia co to kiszenie a co kwaszenie, albo po prostu sobie "leci" z klientem. Bo jak można na jednym produkcie pisać że coś jest kiszone a jednocześnie opisywać to jako kwaszenie. Tak jakby chcieli żeby w razie wyjdzie na to że ich ogórki nie są jednak kiszone, to żeby mieli wytłumaczenie że na wierzchu pisało kwaszone. Czy według Was, to nie podchodzi pod oszustwo ???? życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
Posty: 296
Dołączył: 8 Gru 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To jest lekceważenie klienta. Nie ważne co to, byle by ktoś kupił i zjadł (albo i nie). Ważna jest kasa.
Sądzą może że ludzie to idioci i 2 razy czytać nie będą, wlbo etykieta, albo wieczko. A jaki był skład na etykiecie? Był jakiś ocet, albo coś innego dziwnego? |
|
Posty: 804
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT To jest lekceważenie klienta. Nie ważne co to, byle by ktoś kupił i zjadł (albo i nie). Ważna jest kasa. Na szczęście nie, ale czy można im wierzyć jak tak kręcą ?
Sądzą może że ludzie to idioci i 2 razy czytać nie będą, wlbo etykieta, albo wieczko. A jaki był skład na etykiecie? Był jakiś ocet, albo coś innego dziwnego? życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Kiszone czy kwaszone. Co mówi prawo?
"Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony / kwaszone. Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona oznaczają to samo (używa się ich zamiennie). Tymczasem w powszechnym odbiorze konsumentów, ale nie jest to poparte żadnymi regulacjami prawnymi, kiszenie i kwaszenie to dwa różne procesy. Kiszenie uznawane jest za dobre i zdrowie, a kwaszenie postrzegane jest jako proces sztucznie przyspieszony. Tak jak wspominaliśmy pogląd ten nie ma poparcia w literaturze fachowej, ale nie oznacza to, że producenci nie stosują praktyk, które przez świadomych konsumentów są niepożądane, np. dodawanie octu". http://biokurier.pl/jedzenie/kiszone-czy-kwaszone-gdzie-tkwi-roznica-i-jak-kupowac/ |
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Wygląda na to, że nazwy kiszone oraz kwaszone są używane zamiennie. Nazwa nie mówi nam w tym przypadku o sposobie produkcji. Trzeba zerknąć zawsze do składu.
Klimex nie ma gówna w składzie, a i smakowo są to dobre produkty. Pakowane w szkło! |
|
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Ja polecam ten produkt - tylko raz zdarzyło się,że były delikatnie przesolone.
https://organic24.pl/ogorki-kiszone-500g-charsznickie-pola-bio-k.html |
|
Posty: 200
Dołączył: 5 Wrz 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Kiszone i kwaszone to w zasadzie procesy są podobne z tym że w kiszonych kwas powstaje w procesie kiszenia w sposób naturalny jest to proces który musi trwać ileś tygodni -zaś kwaszone - to po prostu potraktowane kwachem ordynarnie i pędzone srodkami chemicznymi by cały proces przebiegł szybko coś jak tanie wino owocowe tzw buzała..gdzie dodawany jest karbid żeby szybciej zabulgotało.
|
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
andy4life - no właśnie tak nie jest
|
|
Posty: 200
Dołączył: 5 Wrz 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
czortunio - a właśnie dokładnie tak jest
|
|
Posty: 804
Dołączył: 17 Paź 2010r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT Wygląda na to, że nazwy kiszone oraz kwaszone są używane zamiennie. Nazwa nie mówi nam w tym przypadku o sposobie produkcji. Trzeba zerknąć zawsze do składu. No smakowo super, tylko namieszali z tymi nazwami. Jak można na jednym produkcie używać różnych nazw Toż w końcu zgłupieć można i skąd masz człowieku wiedzieć co kupiłeś
Klimex nie ma gówna w składzie, a i smakowo są to dobre produkty. Pakowane w szkło! życie to nie uleczalna choroba, zawsze kończy się śmiercią :P |
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
CYTAT czortunio - a właśnie dokładnie tak jest To może podasz jakieś wiarygodne źródło swej teorii? Bo póki co Dalibor zacytował coś odmiennego. A i Klimex jako producent zamiennie używa tych dwóch określeń. |
|
Posty: 1110
Dołączył: 20 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
Niestety do zadnego z tych procesów nie używa się klucza dynamometrycznego. Być może Klimex jak uznany producent przez Ciebie używa go do zakręcania słoików
CYTAT (czortunio) To może podasz jakieś wiarygodne źródło swej teorii? Bo póki co Dalibor zacytował coś odmiennego. A i Klimex jako producent zamiennie używa tych dwóch określeń. Czy to wystarczy? CYTAT (Biokurier.pl) Tymczasem w powszechnym odbiorze konsumentów, ale nie jest to poparte żadnymi regulacjami prawnymi, kiszenie i kwaszenie to dwa różne procesy. Kiszenie uznawane jest za dobre i zdrowie, a kwaszenie postrzegane jest jako proces sztucznie przyspieszony. Tak jak wspominaliśmy pogląd ten nie ma poparcia w literaturze fachowej, ale nie oznacza to, że producenci nie stosują praktyk, które przez świadomych konsumentów są niepożądane, np. dodawanie octu. Chwila poszukania w google: http://bioku(...)kupowac/ |
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Żartujesz prawda?
Przeczytałeś to chociaż? Zrozumiałeś coś? CYTAT (...)nie jest to poparte żadnymi regulacjami prawnymi(...), pogląd ten nie ma poparcia w literaturze fachowej(...) Taki sposób zdobywania wiedzy, może faktycznie jedynie pogłębiać Twoja niechęć do klucza dynamometrycznego ... Wszak on, jako urządzenie pomiarowe, bazuje na regulacjach prawnych i literaturze fachowej ... a jego użycie wymaga zrozumienia zjawisk i procesów przy tym zachodzących. |
|
Posty: 200
Dołączył: 5 Wrz 2012r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Jak już pisałem kiszenie kapusty to proces długotrwały i wymagający cierpliwości serca i pewnego rodzaju umiejętności przekazywanych z dziada pradziada przynajmniej jeśli chodzi o nasze Podkarpacie -a tam gdzie poszatkowana kapusta jest wrzucana do kotła na dużą skalę i gdzie musi być ona gotowa na tzw. "już i teraz" gdzie ordynarnie zalewa się ją kwachem i dodaje rozmaitych chemicznych katalizatorów by proces drastycznie przyspieszyć to jest kwaszenie kapusty - nie ma to nic wspólnego z kiszeniem - kto tego nie rozumie to już nie zrozumie
|
|
Posty: 1216
Dołączył: 8 Sie 2006r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To kolega zacznie w końcu czytać, a nie tylko pisać. Bo polecą ostrzeżenia.
|
|
Posty: 20
Dołączył: 17 Cze 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Kiszenie czy kwaszenie?
Nazewnictwo nie ma żadnego znaczenie, gdyż oba wyrazy odnoszą się do tego samego procesu – naturalnej fermentacji kwasu mlekowego. Zalewanie kiszonek (kwaszonek) octem, jak można przeczytać na niektórych stronach internetowych, jest zabronione przez prawo! Jeżeli producent chce dodać niewielkie ilości kwasu octowego, aby zapobiec rozwojowi niekorzystnych bakterii, musi to potem wykazać w składzie, jak również w nazewnictwie. Nie będzie to wówczas kapusta kwaszona, lecz kapusta utrwalana kwasem octowym. |
|
Posty: 1110
Dołączył: 20 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT (czortunio) Żartujesz prawda? Nie CYTAT (czortunio) Przeczytałeś to chociaż? Zrozumiałeś coś? Tak ja przeczytałem całość i zrozumiałem treść a Ty wyrywasz słowa z kontekstu i myślisz, że błyszczysz. CYTAT ,,,Kiszenie uznawane jest za dobre i zdrowie, a kwaszenie postrzegane jest jako proces sztucznie przyspieszony. To własnie zdanie udowadnia dokładnie to o czym pisał andy4life. Nawet moderator zwrócił Ci uwagę abyś czytał to co piszą inni a nie wypisywal bzdury. CYTAT (czortunio) Taki sposób zdobywania wiedzy, może faktycznie jedynie pogłębiać Twoja niechęć do klucza dynamometrycznego Muszę Cię zmartwić,,,ja nie mam niechęci do tego klucza i nie wynika to z żadnego mojego wpisu. ... Wszak on, jako urządzenie pomiarowe, bazuje na regulacjach prawnych i literaturze fachowej ... a jego użycie wymaga zrozumienia zjawisk i procesów przy tym zachodzących.[/cytat] Wskaż mi proszę regulację prawną dotyczącą tego klucza bo literaturę fachową znam. |
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Ty nawet nie wiesz, komu moderator zwrócił uwagę ... ogarnij się
|
|