|
|
|
Witam, mam pytanie do użytkowników płyt indukcyjnych. Czy płyta na 220V daje radę, czy nie przeciąża instalacji? Czy lepiej zmienić instalację na trójfazową? Jak z gotowaniem na płytach? Jak z opłatami za energię? Dzięki za konkretne odpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tutaj nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie.
Prawidłowo wykonanej instalacji jednofazowej płyta jednofazowa "nie przeciąży". Ale czy lepiej trzy fazy - no lepiej ... P.S. Płyty najczęściej wykorzystują nie trzy - a dwie fazy |
|
|
|
|
Czortunio - Jak wygląda prąd "dwufazowy" ????
Sanitariusz - Zdecydowanie pewniejsze jest przyłącze trójfazowe dla płyt indukcyjnych. Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Nie napisał "prąd dwufazowy" tylko "dwie fazy" - i zasadniczo ma rację. Ja np. nie słyszałem o czymś takim jak prąd trójfazowy, a Ty Mirku? A jak wygląda prąd, to już chyba nikt Ci nie odpowie, chyba, że ktoś widział prąd
Odpowiadając na pytanie. Płyta podpięta pod instalację jednofazową automatycznie obniża swoją moc o połowę, np. do 3,6kW. Ewentualnie ma opcję ręcznego ograniczenia mocy. Taka moc przy zasilaniu jednofazowym (230V) to prąd rzędu niecałych 16A, a więc dla poprawnie wykonanej instalacji, a przy tym dla gniazd wtykowych żaden problem. Przy zasilaniu większą liczbą faz moc jest większa, a to dlatego, że lewe pola płyty zasilane są z jednej fazy (230V prąd ok. 16A) a prawe z drugiej (230V prąd również ok. 16A) zatem moc sumaryczna to np. 7,2kW. Oczywiście wpływa to na całościowe zapotrzebowanie mocy, więc zwykle trzeba też zwiększyć moc zamówioną w Rejonie. Konkretnie o rachunkach powiem tyle, że nadal przychodzą. Z gotowaniem ok, tak konkretnie, jak konkretnie zadałeś pytanie. Ja mogę powiedzieć tyle, mam jedną fazę, gotuję i żyję. Święta nie święta jest ok. Nigdy nie gotuje się nuczegi na maksymalnej mocy pola, więc historie o tym, że nie da się gotować wkładam między bajki. Oczywiście nie włączę boostera na więcej niż jednym polu, ale w zasadzie nigdy tego nie potrzebowałem. Spokojne gotowanie na czterech polach jednocześnie przetestowane wielokrotnie. Pozdr. |
|
|
|
|
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
Ok, trochę się rozpędziłem, bo takie pojęcie faktycznie istnieje. W kontekście jednak naszej rozmowy, jeżeli nie przyjmujemy definicji prądu dwufazowego (teoretycznie), to równie dobrze możemy odrzucić i trójfazowy. Chodziło mi generalnie o to, że jest to nic innego jak układ trzech różnych prądów przesuniętych w fazie względem siebie. Dlatego chyba prawidłowym określeniem jest "układ trójfazowy". I z takim de facto mamy do czynienia. Więc jeśli nie wiesz jak "wygląda prąd dwufazowy" to poczytaj sobie swój link i posłuż się analogią.
|
|
Dołączył: 20 Maja 2012r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 40% |
|
|
|
CYTAT (czortunio) ]Tutaj nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie. Da się odpowiedzieć jednoznacznie i odpowiedź brzmi: tak najlepiej podłączyć indukcję do instalacji trójfazowej. CYTAT (czortunio) Prawidłowo wykonanej instalacji jednofazowej płyta jednofazowa "nie przeciąży". Nie wiem co znaczy cudzysłów ale o przeciążeniu instalacji decyduje zabezpieczenie przedlicznikowe a nie wykonanie instalacji, bo to jest inna para kaloszy i aby była wykonana prawidłowo nie potrzeba używać klucza dynamometrycznego. CYTAT (czortunio) Płyty najczęściej wykorzystują nie trzy - a dwie fazy Istnieje taka możliwość ale mimo wszystko prąd lepiej się rozkłada na trzech fazach. CYTAT (mirek777) Czortunio - Jak wygląda prąd "dwufazowy" ???? Znowu zabierasz głos próbując pokazać swoją wiedzę a jest wręcz przeciwnie, obnażasz swoją głupotę i nie znajomość tematu. Przede wszystkim i zasadniczo nie prąd a instalacja składająca się z L1, L2, N, i PE. CYTAT (mirek777) Poczytaj sobie. Z czego się cieszysz? Z własnej głupoty? Dobra rada dla samego siebie. Ten link to jest tylko fragment wyrwany z całości ale tak na szybko napisze Ci na czym to polega. Instalacja trójfazowa: L1, L2, L3, N. PE. Instalacja dwufazowa: L1, L2. N, PE. Instalacja jednofazowa: L1, N, PE. Napięcie między fazowe (L1, L2, L3) = 400 V a między przewodem N i każdą z faz 230 V. Tam jest to dokładnie opisane ale jak widać czytanie ze zrozumieniem nie jest Twoją mocną stroną, nie raz już to udowadniałeś wypisując bzdury na tym forum. |
|
|
|
|
feniks - dzięki za wyjaśnienie (cokolwiek tam napisałeś).
Twoje wpisy na tym forum są bezcenne i tyle wnoszą.... Prawie jak Hammurabiego... Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
CYTAT feniks - dzięki za wyjaśnienie (cokolwiek tam napisałeś). Twoje wpisy na tym forum są bezcenne i tyle wnoszą.... Prawie jak Hammurabiego... Hammurabi kiedyś cytował biblię odpisałeś że nie obchidzi cie to i ciągłeś dalej swoje a jesteś osobą esksponującą wiarę. |
|
|
|
|
no przecież ten temat był już wałkowany, płyta jest niezdrowa,a jedzenie z niej niesmaczne!
|
|
|
|
|
i poprzednio poproszona o jakieś źródło tej "szkodliwości" zamilkłaś.
Poprzestając na stwierdzeniu, że "zobaczycie w przyszłości czy było zdrowe". Więc ponownie uświadomię cię, że nie ma obiektywnych badań stwierdzających tą rzekomą szkodliwość. Jeśli jakieś znasz to śmiało podaj linki, tylko do uznanych publikatorów, a nie do stron podważających kulistość Ziemi i filmów na YT z żółtymi napisami. Poprzednio nie dałaś rady, może tym razem się uda. Co do "złego smaku" - na indukcji trzeba się nauczyć gotować, to po pierwsze, po drugie nie wszystko co się da na gazie zrobić uda się na indukcji. Jak choćby nagłe zdjęcie garnka z palnika gazowego daje efekt praktycznie od razu, na indukcji, nie powoduje praktycznie nic, bo grzeje dno garnka. Świadomy kucharz może ci wytłumaczyć, że duże znaczenie dla smaku ma sposób i temp osiągnięcia zamierzonej temperatury, i w razie potrzeby jej obniżenie, to drugie na indukcji jest utrudnione, stąd różnica w smaku. I bynajmniej nie oznacza ona szkodliwości. |
|
|
|
|
CYTAT i poprzednio poproszona o jakieś źródło tej "szkodliwości" zamilkłaś. Poprzestając na stwierdzeniu, że "zobaczycie w przyszłości czy było zdrowe". Więc ponownie uświadomię cię, że nie ma obiektywnych badań stwierdzających tą rzekomą szkodliwość. Jeśli jakieś znasz to śmiało podaj linki, tylko do uznanych publikatorów, a nie do stron podważających kulistość Ziemi i filmów na YT z żółtymi napisami. Poprzednio nie dałaś rady, może tym razem się uda. Co do "złego smaku" - na indukcji trzeba się nauczyć gotować, to po pierwsze, po drugie nie wszystko co się da na gazie zrobić uda się na indukcji. Jak choćby nagłe zdjęcie garnka z palnika gazowego daje efekt praktycznie od razu, na indukcji, nie powoduje praktycznie nic, bo grzeje dno garnka. Świadomy kucharz może ci wytłumaczyć, że duże znaczenie dla smaku ma sposób i temp osiągnięcia zamierzonej temperatury, i w razie potrzeby jej obniżenie, to drugie na indukcji jest utrudnione, stąd różnica w smaku. I bynajmniej nie oznacza ona szkodliwości. Spokojnie, trzeba z lekkim dystansem do wszystkiego. Kiedyś termometry z rtęcią rozbijały się w łóżkach chorych dzieci. Za zdrowe to nie było. Ale było dozwolone. Gazowa kuchenka może zaczadzić całą rodzinę gdy gotujesz coś dłużej. Ale w większości przypadków gotują ludzie i się nie trują czadem. Co do indukcji i jej pola magnetycznego sprawa jest oczywista- trzeba by stać przy garach całe dnie to może coś tam by można było się źle poczuć. |
|
|
|
|
Korzystam na co dzień z płyty ceramicznej. Nie narzekam. Co do indukcji - mam mieszane uczucia ze względu na emitowane silne pole elektromagnetyczne.
Wyobraźcie sobie, że budzicie się rano i macie tylko to, za co podziękowaliście Bogu w modlitwie wieczorem.... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT (SzoPeN) Przeczytać to może i przeczyta ale On i tak z tego nic nie zrozumie. Czytanie ze zrozumieniem nie jest jego mocną stroną co niejednokrotnie udowadniał nawet w tym temacie wklejając i powołując się na link artykułu, którego treści nie rozumiał. |
|
|
|
|
wszystkie mondryjały,uchrzaniliscie sie tych badań,a nie potrzebne zadne badania do czegoś oczywistego!,wystarczy stanąć przy tym dziadostwie,aby poczuć, że miło nie jest! i to jest najlepszy wyznacznik,a nie jakies tam opłacone badania, przez tego, komu zależy na danym wyniku, ja nawet jadąc autobusem elektrycznym odczuwam silnie pole magnet. i nie czuję sie komfortowo, ale róbta co chceta i udawajcie, ze problem Was nie dotyczy, co mnie to, albo czekajcie 100 lat na jakies badania!))
|
|
|
|
|
A ja mam dwa pytania (nie mam indukcji, ale się zastanawiam nad nią) jak podpiekacie cebulę do rosołu?
Druga sprawa, co z ludźmi którzy mają wstawiony rozrusznik? Czy to jest dla nich bezpieczne? |
|
|
|
|
Persymona, jeżeli jest tak jak piszesz, to pierwsza rozmowa telefoniczna przez telefon komórkowy by Cię zabiła. Ale Ty uparcie ciągle żyjesz, okłamujesz nas bez przerwy.
|
|
|
|
|
Ja użytkuje płytę ceramiczną i jestem bardzo zadowolona. Płyta indukcyjna może być szkodliwa, szczególnie dla osób z chorobami serca - taką informację otrzymała w sklepie. Ponadto działa tylko ze specjalnymi garkami z jakąś tam wstawką. Ponadto płyta indukcyjna jest droższa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CYTAT Nie zamierzam. Fakt, to nie pismo święte, a nauka. Mówił Ci proboszcz, żeby unikać, trzymasz się mocno postanowień. Jeszcze byś się czegoś dowiedział i straciłbyś tytuł pajaca roku. Choć jak widzę, chociażby w tym wątku, masz mocną konkurencję Wszystkim zainteresowanym tematem płyt polecam poważne fora internetowe, na których wypowiadają się osoby kompetentne, a nie nawiedzone jak Persymona. Naprawdę są lepsze miejsca w sieci na uzyskanie informacji technicznych dot. urządzeń elektrycznych niż forum portalu miejskiego. Jakiegokolwiek miasta. Jest elektroda.pl, są dziesiątki artukułów w sieci pisanych przez osoby mniej lub bardziej ogarnięte. Tutaj sobie możemy pogadać o pierdołach, np. gdzie w Polsce lub zagranicą można nabyć specjalistyczne garnki ze wstawką do gotowania na indukcji. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
CYTAT (mirek777) No bo i po co jak i tak z tego byś nic nie zrozumiał. Choć niechętnie ale gratuluję odwagi, że umiałeś się do tego otwarcie i publicznie przyznać. |
|
|
|
|
CYTAT Cały Miriam777 Musimy się za niego modlić. Ma wiele złych cech. |
|
|
|
|
Amen
|
|
|
|
To powiedzcie jeszcze na koniec jak z podpięciem tego lepszego prądu w spółdzielczym mieszkaniu. Trzeba jakieś pozwolenia? Spółdzielnia to robi czy PGE? Jak formalności?
|
|