Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Coraz częściej pojawiają się tematy związane z chemią w żywności, może nie bez powodu...
"Desykacja – stosowanie środków chemicznych (desykantów) w celu wysuszenia roślin przed zbiorem. Zabieg ten ma zastosowanie na plantacjach roślin o dużej i wolno wysychającej masie liści, jak koniczyna, lucerna, rzepak, słonecznik, nasienniki buraka, ziemniak na sadzeniaki, na 1–3 tygodnie przed zbiorem." Polecam oglądnąć film młodego rolnika, który przedstawia wady i zalety desykacji, ale to co nas interesuje jest od 8 minuty filmu. https://www.youtube.com/watch?v=jDErg5dGBqQ |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Nie do jedzenia ale do mycia.
SLSy czyli substancje w Waszych szamponach. "Działanie w kosmetykach Sodium Lauryl Sulfate (SLS) to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów." Bezpieczne dla kobiet w ciąży Nie https://wizaz.pl/kosmetyki/skladnik,463738,sodium-lauryl-sulfate.html |
|
Posty: 1552
Dołączył: 19 Paź 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 60% |
|
|
|
Warto również wspomnieć o azotynie sodu dodawanym nagminnie do wyrobów mięsnych!
|
|