|
|
|
Dobry Wieczór;
Zapraszam do obejrzenia krótkiego reportażu: https://www.youtu(...)8Ws8AFIc Dla tych, którzy chcą się dowiedzieć jak naprawdę wygląda dzisiaj życie w Berlinie. Zapraszam do dzielenia się komentarzami. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Po co siejesz ferment takich ( flustratów,nieudaczników czy jak tam chcesz)jest mnóstwo na całym świecie to jest stronka miasta i okolic i takich typów tez tu mamy i to żadna sensacja no chyba ze jesteś tym miernym dzienikarzyną z you tuba co stawia browara i szuka wielkie G...
|
|
|
|
|
Jestem politologiem, i chciałem pokazać jak wygląda życie tysięcy Polaków w Berlinie.
|
|
|
|
|
CYTAT Jestem politologiem, i chciałem pokazać jak wygląda życie tysięcy Polaków w Berlinie. to jeszcze politologu pokaz kolejne zycie tysiecy polakow , ktorzy maja sie dobrze |
|
|
|
|
@ wopin
A czy ja napisałem, że oni mają źle ? Polskim bezdomnym żyje się lepiej w Berlinie niż gdziekolwiek w Polsce. Dlatego tak dużo Polaków wyjeżdża do Niemiec. |
|
|
|
|
Jak to ogarnąć? - gosc ktory prowadzi ten kanal jest oszustem...
|
|
|
|
|
@ seba
Dlaczego oszustem ? |
|
|
|
|
CYTAT @ seba Dlaczego oszustem ? nie masz innej roboty? Zajmij się liczeniem baranów. |
|
|
|
|
CYTAT @ wopin A czy ja napisałem, że oni mają źle ? Polskim bezdomnym żyje się lepiej w Berlinie niż gdziekolwiek w Polsce. Dlatego tak dużo Polaków wyjeżdża do Niemiec. jako politolog powinienes wiedziec dlaczego '' tak duzo ludzi'' robi to co robi A czy widziales ilu polskim bezdomnym zyje sie lepiej w Uk niz w Polsce ? jest 1 albo 2 slowa zeby okreslic wlasnie ''dlaczego'' |
|
|
|
|
Jako osoba mająca specjalizację w administracji i polityce lokalnej, mogę powiedzieć iż Berlin jest obecnie głównym celem emigracji bezrobotnych Polaków.
Działa tam 160 "misji miejskich", gdzie mogą otrzymać za darmo wyżywienie, ubrania, prysznic i miejsca do spania. Wielu decyduje się jednak rozbić namiot w krzakach, pod mostem lub w jakimś zaułku. |
|
|
|
|
to jest lewacka polityka, narobić "bezdomnych" i się nimi zajmować, rzygać się chce na taką politykę. Zamiast pogonić hołotę do roboty choćby do sprzątania to lepiej im dać wikt i opierunek i niech sobie pasożytują.
|
|
|
|
|
@ kabi
Różne landy (województwa) prowadzą różną politykę wobec bezdomnych obcokrajowców. W Hamburgu* bezdomnych Polaków raczej się deportuje do Polski niż im pomaga. Natomiast władze Berlina* są nastawione do bezdomnych (wszystkich) bardzo przyjaźnie, i stąd też Berlin jest obecnie głównym celem migracji dla bezrobotnych z całej Polski. Zwykle pracują przy zbieraniu puszek, butelek i niedopałków papierosów, lub też przy otwieraniu drzwi osobom wychodzącym z banków i hoteli: - Szuldigung, bitte funf ełro - tę spolszczoną wersję języka niemieckiego, można usłyszeć pod większością berlińskich banków i hoteli. W ten sposób mogą zarobić np. 10 Euro na działkę heroiny. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Berlinie prowadzi "pokoje iniekcji", gdzie bezdomni Polacy dostają za darmo świeże strzykawki i igły, i gdzie pod nadzorem lekarza mogą w spokoju wstrzyknąć sobie heroinę którą przynoszą ze sobą. Jest taka zasada, że jeżeli patrol Policji zobaczy bezdomnego Polaka który na ławce wstrzykuje sobie heroinę, to nie mają prawa mu przeszkadzać i mogą podejść do niego dopiero gdy skończy. Chodzi o to, aby w trakcie procedury nie narażać go na stres, co potencjalnie może być dla niego niebezpieczne. Gdy już podejdą, mogą go tylko wylegitymować i zaproponować podwiezienie do szpitala (jeżeli potrzebuje pomocy medycznej). Posiadanie narkotyków oficjalnie jest w Niemczech nielegalne, ale w Berlinie de facto nie jest karane. * - Hamburg, Berlin i Brema są miastami na prawach landu (województwa). Tak jak u nas Warszawa jest miastem na prawach powiatu. |
|
Dołączył: 14 Marz 2016r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT to jest lewacka polityka, narobić "bezdomnych" i się nimi zajmować, rzygać się chce na taką politykę. Zamiast pogonić hołotę do roboty choćby do sprzątania to lepiej im dać wikt i opierunek i niech sobie pasożytują. A jaka jest polityka prawaków w tym temacie Wszystko, co słyszymy, jest opinią, nie faktem. Wszystko, co dostrzegamy, jest punktem widzenia, nie prawdą. http://www.komentujnieobrazaj.pl |
|
|
|
|
go123 - Nacht, Licht- znamy Cię. Nie chce mi się otwierać starych linków. Z tego co pamiętam pochodzisz z osiedla 25-lecia? czy okolic. Rok czy 2 lata temu jechałeś szukać pracy do Hamburga- byłeś tam kilkadziesiąt godzin. Byłeś nawet na " Hamburger Strasse" i wróciłeś z niczym do Stalowej Woli trybie expresowym!! . Wiemy, że z rodzicami przeniosłeś się do wsi pod Jarosławiem - I naprawdę przez ten czas nie znalazłeś żadnej pracy?? Weż skończ z tym, wykształceniem poligloty. Masz blisko Bieszczady...turystów od groma, i też Niemców - może tam poszukałbyś pracy- przecież znasz " perfect deutsch".
Pozdrawiam Cię- nie jest to ironia, ale propozycja.. I tak z niecierpliwością czekam na Twoje wpisy odnośnie wielkości jakichś armii, ilości czołgów, samolotów. Acha- żadnej pomocy i wyliczenia czego "ukropy" a czego my mamy więcej... bez komentarza.. pamiętaj o Wołyniu i nie tylko.... |
|
|
|
|
@ Bob
Dobre pytanie. |
|
|
|
|
CYTAT A jaka jest polityka prawaków w tym temacie 300 +, 500 +, mieszkanie +, emerytura +, mama + ... same plusy |
|
|
|
|
Tu możecie poznać Tomka - polskiego "przedsiębiorcę" pracującego w Berlinie:
https://www.youtu(...)JayA5h-s |
|
|
|
|
Według najnowszych danych, po Berlinie włóczy się co najmniej 3000 bezdomnych Polaków którzy przyjechali tam za pracą i lepszym życiem:
https://www.deuts(...)d=437460 Jednak nie powiodło im się. Żyją pod wiaduktami, w namiotach lub bezpośrednio na chodniku. |
|
|
|
|
Ogolnie to UK tez nie jest lepiej . Niedawno bylo podawane na stronie mojawyspa informacja,ze realne zarobki w Anglii pomiedzy 2010 -2018 spadly o 20% . Ciekawy jest tez artykol o zarobkach w Polsce i USA na przestrzeni ostatnich 30 lat. W USA od 30 lat standard zycia pozostal w tym samym miejscu.
|
|
|
|
|
CYTAT CYTAT to jest lewacka polityka, narobić "bezdomnych" i się nimi zajmować, rzygać się chce na taką politykę. Zamiast pogonić hołotę do roboty choćby do sprzątania to lepiej im dać wikt i opierunek i niech sobie pasożytują. A jaka jest polityka prawaków w tym temacie bob, zauważ że w dobie panoszenia się lewactwa nie można zrobić porządku bo pod pozorem praw wolności każdy leń może nic nie robić a trzeba go nakarmić. A powinno być tak jak za Stalina nie rabotajesz nie kuszajesz |
|
|
|
|
Rzeczywiście, przyznaję że Berlin od 2016 roku jest rządzony przez socjaldemokratów z SPD, Lewicę (jawnych komunistów) i "Zielonych" (krypto-komunistów).
Od tego czasu, liczba Polaków wyjeżdżających do Berlina tylko po to aby zostać tam bezdomnymi, ciągle rośnie. Nigdzie indziej bezrobotny Polak nie może liczyć na równie szeroki zakres pomocy socjalnej. |
|
|
|
|
CYTAT Rzeczywiście, przyznaję że Berlin od 2016 roku jest rządzony przez socjaldemokratów z SPD, Lewicę (jawnych komunistów) i "Zielonych" (krypto-komunistów). Od tego czasu, liczba Polaków wyjeżdżających do Berlina tylko po to aby zostać tam bezdomnymi, ciągle rośnie. Nigdzie indziej bezrobotny Polak nie może liczyć na równie szeroki zakres pomocy socjalnej. Ja z mężem wyjechaliśmy tak 36 lat temu. Teraz pod mostem mamy wszystko, raj Ostatnio zauważyłam ogłoszenie w Niemczech takie: Arbeit für Politikwissenschaftler |
|
|
|
|
@ Krysia
Naprawdę szukają politologów ? Masz jakieś dane kontaktowe ? Ja jestem politologiem i chętnie podejmę pracę. |
|
|
|
|
CYTAT @ Krysia Naprawdę szukają politologów ? Masz jakieś dane kontaktowe ? Ja jestem politologiem i chętnie podejmę pracę. Trzeba było zostać kontrolerem jakości mebli wypoczynkowych. W pracy leżałbyś 8 godzin na łóżku i sprawdzał czy jest wygodnie. |
|