|
|
|
witam. gdzie kupię w dobrej cenie tuje w Stalowej?? potrzebuję 20 sztuk. ktoś cos podpowie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Są teraz w biedronkach w promocji po 8,99 zł Tuja Szmargd 50- 65 cm
Ale nie jest to teraz za dobra pora na sadzenie jakichkolwiek drzewek i krzewów, jest za gorąco i nie ta pora. Tak za 3-4 tygodnie najwcześniej. Chyba, że masz cień i będziesz podlewał obficie 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Co do tekstów, że te marketowe są bleee to od razu mówię, że u nas są same z marketów i wśród kilkudziesięciu nie przyjęła się nam tylko 1 sztuka, a kupione na wyprzedaży, nieco nawet zmordowane, w przecenie za jakieś śmieszne grosze Ale! Trzeba podsypać w dół ziemię kwaśną, wsadzić tuję, zasypać kwaśną ziemia i na wierzch wsypać grubo kory. Potem mocno podlewać żeby się dobrze ukorzeniły. |
|
|
|
|
Ja w marketach nie kupuję roślin. Jakość słaba. Oczywiście nie podważam Mryszard twojego postu. Mówię o własnych doświadczeniach. Ja preferuję sklepy i centra ogrodnicze. A ty podjedź wszędzie, popatrz, zorientuj się. Oprócz marketów na Handlowej jest ten nowy sklep "ToTu". Byłem tam kilka razy i widać, że dbają o rośliny. Tuje też mają. Jaka cena nie wiem. Powodzenia w poszukiwaniach.
Ten sam kraj, ten sam język, ta sama historia. INNE MARZENIA. |
|
|
|
|
Kupowałam na wiosnę w promocji w Pysznicy na ul. Sportowej po 10 zł, wielkość ok 80 - 100 cm. Na 63 sztuki tylko jedna się nie przyjęła. Polecam.
|
|
|
|
|
CYTAT Ale! Trzeba podsypać w dół ziemię kwaśną, wsadzić tuję, zasypać kwaśną ziemia i na wierzch wsypać grubo kory. Potem mocno podlewać żeby się dobrze ukorzeniły. Ziemie trzeba zmieszać - pół na pół ( kwaśna z rodzimą). |
|
|
|
|
nie trzeba mieszać, to juz jest gotowa ziemia i nic nie trzeba mieszac, sadzilem mnostwo tuj i borówek amerykańskich, wszystko co wymaga kwasnej ziemi, wystarczy wysypac z worka i sadzic, u mnie wszystko rośnie jak wściekle
|
|
|
|
|
CYTAT nie trzeba mieszać, to juz jest gotowa ziemia i nic nie trzeba mieszac, sadzilem mnostwo tuj i borówek amerykańskich, wszystko co wymaga kwasnej ziemi, wystarczy wysypac z worka i sadzic, u mnie wszystko rośnie jak wściekle Masz świadomość,że ziemia ma różne ph ? Może u Ciepie jest ziemia pasująca iglakom,a u innych może być całkowicie inna - zasadowa. Zabieg mieszania ziemi przed wsadzeniem danej rośliny, przyczynia się do prawidłowego rozrostu systemu korzeniowego. |
|
|
|
|
CYTAT Witam. Może macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można wyskoczyć we dwoje na wspólny masaż i skorzystać z hotelu ze strefy spa. Ostatnio byliśmy w Starachowicach w fajnym hotelu. Nie piszę nazwy co by nie rozjuszyc niektórych i być posadzonym o kryptoreklamę. Proszę o jakieś propozycje i ewentualny opis pozdrawiam może sklepie " To tu" na ul handlowej. |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT nie trzeba mieszać, to juz jest gotowa ziemia i nic nie trzeba mieszac, sadzilem mnostwo tuj i borówek amerykańskich, wszystko co wymaga kwasnej ziemi, wystarczy wysypac z worka i sadzic, u mnie wszystko rośnie jak wściekle Masz świadomość,że ziemia ma różne ph ? Może u Ciepie jest ziemia pasująca iglakom,a u innych może być całkowicie inna - zasadowa. Zabieg mieszania ziemi przed wsadzeniem danej rośliny, przyczynia się do prawidłowego rozrostu systemu korzeniowego. A jaka różnica jakie moja ziemia ma ph skoro nie mieszam tylko wkładam sadzonkę w ziemie, którą kupuję do iglaków, robie głęboki dół, wsypuję ziemię do iglakówp kwaśną bez mieszania z inną i posypuje korzenie też ziemią z wora, uklepuje. Skoro tej ziemi nie mieszam z worka z inną, to jakie znaczenie ma ph mojej ziemi? Przeciez zanim sie ukorzeni i pusci korzenie w moja ziemię to minie troche czasu. Nie trzeba mieszać ziemi kwasnej kupionej w worku jak pisze na niej do iglaków, bo to jest juz gotowa ziemia do iglaków. Moje tuje rosną więc długi czas w ziemi którą im wysypałem z worka, w ziemi do iglaków. Robiłem tak na dwóch różnych dzialkach i wszystko rośnie pieknie. To samo borówki. Jak ktoś ma mało kupionej ziemi i nie chce dokupować to se miesza... |
|
|
|
|
CYTAT CYTAT CYTAT nie trzeba mieszać, to juz jest gotowa ziemia i nic nie trzeba mieszac, sadzilem mnostwo tuj i borówek amerykańskich, wszystko co wymaga kwasnej ziemi, wystarczy wysypac z worka i sadzic, u mnie wszystko rośnie jak wściekle Masz świadomość,że ziemia ma różne ph ? Może u Ciepie jest ziemia pasująca iglakom,a u innych może być całkowicie inna - zasadowa. Zabieg mieszania ziemi przed wsadzeniem danej rośliny, przyczynia się do prawidłowego rozrostu systemu korzeniowego. A jaka różnica jakie moja ziemia ma ph skoro nie mieszam tylko wkładam sadzonkę w ziemie, którą kupuję do iglaków, robie głęboki dół, wsypuję ziemię do iglakówp kwaśną bez mieszania z inną i posypuje korzenie też ziemią z wora, uklepuje. Skoro tej ziemi nie mieszam z worka z inną, to jakie znaczenie ma ph mojej ziemi? Przeciez zanim sie ukorzeni i pusci korzenie w moja ziemię to minie troche czasu. Nie trzeba mieszać ziemi kwasnej kupionej w worku jak pisze na niej do iglaków, bo to jest juz gotowa ziemia do iglaków. Moje tuje rosną więc długi czas w ziemi którą im wysypałem z worka, w ziemi do iglaków. Robiłem tak na dwóch różnych dzialkach i wszystko rośnie pieknie. To samo borówki. Jak ktoś ma mało kupionej ziemi i nie chce dokupować to se miesza... Napisałem. Jeżeli Twoja ziemia ma odczyn kwaśny to wielkiej różnicy być nie powinno, ale jeżeli sadzisz iglaki w glebie zasadowej i dodajesz dodatkową ziemie z odczynem kwaśnym to korzenie nowo posadzonej rośliny niechętnie będą "pchały" się dalej. |
|
|
|
|
CYTAT Są teraz w biedronkach w promocji po 8,99 zł Tuja Szmargd 50- 65 cm w tym centrum ToTu mają 80cm po 7,99zł więc chyba cena najlepsza. ale dzięki za info. troszkę pojeździłem ale znalazłem. fajny sklep. będę ich częściej odwiedzać. |
|