NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »
Nowy Temat Odpowiedz
Bułka tarta od pyzary czyli mielone drozdzowki ,
Posty: 17
Dołączył: 18 Cze 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 11:47  
Cytuj
Witam. Dziś robiąc zakupy na Ken zakupiłam bułkę tarta.no miała być to bułka tarta, tak pisalo. Owa bułka tarta z piekarni Pyzara okazała się być mielonymi drozdzowkami z dodatkiem marmolady. Nie kupujcie tego syfu. Zmarnowalam mięso, którego nikt nie chciał ruszyć. Wypadało by zanieść ten obiad Panu Pyzarze i życzyć smacznego

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 11:47  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 455
Dołączył: 9 Wrz 2016r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 15:34  
Cytuj
To już nie pierwsze ekscesy u tego pana w piekarni
mlotek

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 53
Dołączył: 12 Kwie 2017r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 17:21  
Cytuj
raz tam byłem kiedy naprawiałem maszyny oraz elektryke ( mówię o samej piekarni ) i od tamtej pory nie mogę patrzeć na ich pieczywo ani cokolwiek innego z tej piekarni...
nie będę się rozpisywać ale możecie uwierzyć że to co tam widziałem przerosło całkiem moje myśli na temat wypieku pieczywa i produkcji innych rzeczy...

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1519
Dołączył: 22 Lut 2013r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 18:20  
Cytuj
ja ostatnio przerzuciłem się na pieczywo Pod Telegrafem, wprawdzie bułki tartej tam nie kupowałem ale chlebek przedni. Kupiony w sobotę jeszcze w czwartek nadaje się do konsumpcji.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 830
Dołączył: 20 Sie 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 18:46  
Cytuj
I dlatego chleb piekę sobie sama. Przepis mam bardzo prosty, a chlebek jest pyszny.
Gdyby ktoś chciał, chętnie udostępnię przepis

Robię to, co lubię. Lubię to, co robię.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 140
Dołączył: 8 Gru 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 20:20  
Cytuj
Ziuta prosze o przepis.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 830
Dołączył: 20 Sie 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Wrz 2019r. 20:50  
Cytuj
CHLEB
• 5 dag drożdży świeżych
• ½ kg mąki do wypieku chleba typ 750
• ½ kg mąki pszennej typ 450
• 2,5 łyżki oleju
• 1 łyżka soli
• ½ litra letniej wody
• ½ litra maślanki lub zsiadłego mleka
Podane składniki wystarczają na dwa chlebki z formy 23x13 cm.

Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z hakiem ok. 20 minut i pozostawić do wyrośnięcia. Maślanka i drożdże powinny być w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek.
Piekarnik nagrzać do 230 st C z termoobiegiem i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę o 10 st i piec kolejne 10 minut. Stopniowo zmniejszamy o 10 st co 10 minut, aż dojdziemy do 180 st i w tej temperaturze pieczemy chlebek do końca. Całkowity czas pieczenia ok. 1 godz. 10 min.

Uwaga! Foremki wypełnić ciastem niemal po brzegi. Piekąc ten chleb pierwszy raz zrobiłam błąd i nie wypełniłam do końca (myślałam, że chlebek podczas pieczenia bardzo wyrośnie), dlatego nie był zbyt wysoki. Ale tak czy siak jest bardzo smaczny umiech

Oczywiście można dodać do ciasta ulubione ziarna, posypać wierzch makiem, sezamem, czarnuszką... Co kto lubi.

Smacznego umiech

Aha! po pierwszych 10 minutach pieczenia warto przykryć chlebki papierem do pieczenia, by skórka nie przypiekła się zbyt mocno i piec pod tym przykryciem do końca.

Robię to, co lubię. Lubię to, co robię.
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 65
Dołączył: 12 Lut 2011r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 15 Wrz 2019r. 12:36  
Cytuj
CYTAT
ja ostatnio przerzuciłem się na pieczywo Pod Telegrafem, wprawdzie bułki tartej tam nie kupowałem ale chlebek przedni. Kupiony w sobotę jeszcze w czwartek nadaje się do konsumpcji.

Dodaj jeszcze do tego ten plus, że ciasto na ten chleb (głęboko mrożone) pochodzi być może z Chin i jest świeże, bo pochodzi z tego półrocza.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1519
Dołączył: 22 Lut 2013r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 15 Wrz 2019r. 14:07  
Cytuj
tak, ciasto z Chin, ciekawe co jeszcze wymyślisz, bułki też mają z Chin tylko podgrzewają w w piekarniku

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 249
Dołączył: 14 Wrz 2015r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 15 Wrz 2019r. 16:06  
Cytuj
Bulka tarta Pyzarowej fakt syf ale chleb,bulki ma pyszne.Nie mrozone jak u Rostka czy pod telegrafem.Chlebek polezy kilka dni i mieciutki,a pasterski z samym maslem mozna jesc.Przetestowalismy chleby zwszytkich piekarni,ten bez wzdec i pismaku konserwantow.

CYTAT
tak, ciasto z Chin, ciekawe co jeszcze wymyślisz, bułki też mają z Chin tylko podgrzewają w w piekarniku


Chinskie mrożone ciasto to prawda,niestety

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 983
Dołączył: 6 Gru 2011r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 15 Wrz 2019r. 22:48  
Cytuj
Bułka tarta w piekarniach zwykle jest syfiasta bo dodają do niej chleb i drożdżówki. Jak dadzą za dużo drożdżówek to wychodzi słodka, a jak za dużo chleba to kwaśna, że nie wspomnę, iż często jest zwietrzała. Najlepiej kupić bułki (polecam te od Pyzary), ususzyć, lekko rozdrobnić, zmielić w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa i voila - bułka tarta składająca się w 100% z bułki gotowa umiech

Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 985
Dołączył: 11 Lis 2012r.
Skąd: stalowa wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 16 Wrz 2019r. 05:19  
Cytuj
Ja Pyzare już dawno obchodzę szerokim łukiem.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Stalowa Wola » Opinie »