Posty: 17
Dołączył: 18 Cze 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Witam. Dziś robiąc zakupy na Ken zakupiłam bułkę tarta.no miała być to bułka tarta, tak pisalo. Owa bułka tarta z piekarni Pyzara okazała się być mielonymi drozdzowkami z dodatkiem marmolady. Nie kupujcie tego syfu. Zmarnowalam mięso, którego nikt nie chciał ruszyć. Wypadało by zanieść ten obiad Panu Pyzarze i życzyć smacznego
|
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 455
Dołączył: 9 Wrz 2016r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
To już nie pierwsze ekscesy u tego pana w piekarni
|
|
Posty: 53
Dołączył: 12 Kwie 2017r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
raz tam byłem kiedy naprawiałem maszyny oraz elektryke ( mówię o samej piekarni ) i od tamtej pory nie mogę patrzeć na ich pieczywo ani cokolwiek innego z tej piekarni...
nie będę się rozpisywać ale możecie uwierzyć że to co tam widziałem przerosło całkiem moje myśli na temat wypieku pieczywa i produkcji innych rzeczy... |
|
Posty: 1519
Dołączył: 22 Lut 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
ja ostatnio przerzuciłem się na pieczywo Pod Telegrafem, wprawdzie bułki tartej tam nie kupowałem ale chlebek przedni. Kupiony w sobotę jeszcze w czwartek nadaje się do konsumpcji.
|
|
Posty: 830
Dołączył: 20 Sie 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
I dlatego chleb piekę sobie sama. Przepis mam bardzo prosty, a chlebek jest pyszny.
Gdyby ktoś chciał, chętnie udostępnię przepis Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
Posty: 140
Dołączył: 8 Gru 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ziuta prosze o przepis.
|
|
Posty: 830
Dołączył: 20 Sie 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CHLEB
• 5 dag drożdży świeżych • ½ kg mąki do wypieku chleba typ 750 • ½ kg mąki pszennej typ 450 • 2,5 łyżki oleju • 1 łyżka soli • ½ litra letniej wody • ½ litra maślanki lub zsiadłego mleka Podane składniki wystarczają na dwa chlebki z formy 23x13 cm. Wszystkie składniki wyrabiać mikserem z hakiem ok. 20 minut i pozostawić do wyrośnięcia. Maślanka i drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremek. Piekarnik nagrzać do 230 st C z termoobiegiem i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę o 10 st i piec kolejne 10 minut. Stopniowo zmniejszamy o 10 st co 10 minut, aż dojdziemy do 180 st i w tej temperaturze pieczemy chlebek do końca. Całkowity czas pieczenia ok. 1 godz. 10 min. Uwaga! Foremki wypełnić ciastem niemal po brzegi. Piekąc ten chleb pierwszy raz zrobiłam błąd i nie wypełniłam do końca (myślałam, że chlebek podczas pieczenia bardzo wyrośnie), dlatego nie był zbyt wysoki. Ale tak czy siak jest bardzo smaczny Oczywiście można dodać do ciasta ulubione ziarna, posypać wierzch makiem, sezamem, czarnuszką... Co kto lubi. Smacznego Aha! po pierwszych 10 minutach pieczenia warto przykryć chlebki papierem do pieczenia, by skórka nie przypiekła się zbyt mocno i piec pod tym przykryciem do końca. Robię to, co lubię. Lubię to, co robię. |
|
Posty: 65
Dołączył: 12 Lut 2011r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT ja ostatnio przerzuciłem się na pieczywo Pod Telegrafem, wprawdzie bułki tartej tam nie kupowałem ale chlebek przedni. Kupiony w sobotę jeszcze w czwartek nadaje się do konsumpcji. Dodaj jeszcze do tego ten plus, że ciasto na ten chleb (głęboko mrożone) pochodzi być może z Chin i jest świeże, bo pochodzi z tego półrocza. |
|
Posty: 1519
Dołączył: 22 Lut 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
tak, ciasto z Chin, ciekawe co jeszcze wymyślisz, bułki też mają z Chin tylko podgrzewają w w piekarniku
|
|
Posty: 249
Dołączył: 14 Wrz 2015r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Bulka tarta Pyzarowej fakt syf ale chleb,bulki ma pyszne.Nie mrozone jak u Rostka czy pod telegrafem.Chlebek polezy kilka dni i mieciutki,a pasterski z samym maslem mozna jesc.Przetestowalismy chleby zwszytkich piekarni,ten bez wzdec i pismaku konserwantow.
CYTAT tak, ciasto z Chin, ciekawe co jeszcze wymyślisz, bułki też mają z Chin tylko podgrzewają w w piekarniku Chinskie mrożone ciasto to prawda,niestety |
|
Posty: 983
Dołączył: 6 Gru 2011r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Bułka tarta w piekarniach zwykle jest syfiasta bo dodają do niej chleb i drożdżówki. Jak dadzą za dużo drożdżówek to wychodzi słodka, a jak za dużo chleba to kwaśna, że nie wspomnę, iż często jest zwietrzała. Najlepiej kupić bułki (polecam te od Pyzary), ususzyć, lekko rozdrobnić, zmielić w elektrycznej maszynce do mielenia mięsa i voila - bułka tarta składająca się w 100% z bułki gotowa
Zjadł owoc z drzewa poznania i ten smak na zawsze pozostanie mu w ustach. Henry James |
|
Posty: 985
Dołączył: 11 Lis 2012r. Skąd: stalowa wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja Pyzare już dawno obchodzę szerokim łukiem.
|
|