|
|
|
CYTAT To od kiedy drewno przewodzi cieplo Zdaje się że od zawsze. Lambda dla twardego drewna to coś koło 0.22-0.25. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oczywiscie ze przewodzi zle sie wyrazilem, teraz sprawdz se wpolczynnik przewodzenia ciepla ceramiki .
|
|
|
|
|
CYTAT Oczywiscie ze przewodzi zle sie wyrazilem, teraz sprawdz se wpolczynnik przewodzenia ciepla ceramiki . Sprawdziłem. No i...? |
|
|
|
|
No to juz wiesz czemu podlogowka sie srednio nadaje do parkietu.
|
|
|
|
|
Kto ma ogrzewanie podłogowe pod parkietem?
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
CYTAT No to juz wiesz czemu podlogowka sie srednio nadaje do parkietu. Nadaje się jak każda inna okładzina, natomiast przy parkiecie trzeba się liczyć z wyższymi kosztami instalacji i może delikatnie droższej eksploatacji. |
|
|
|
|
Chcesz ogrzewać sufit piętro niżej?
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
Ale bzdury ludzie tu piszą ! Ja u siebie rozłożyłem podłogówkę wszędzie wyszło 2000m rury , fruwający kurz przy podłogówce to bajka większe zawirowania powietrza czyli unoszący się kurz robi grzejnik lub sam człowiek przechodząc przez pomieszczenie boisz się kurzu zamontuj sobie rekuperacje czyli wentylacje mechaniczna z odzyskiem ciepła i po kurzu ! Przy ogrzewaniu podłogowym nie ma co spierdoli ! Tak samo nie ma ograniczeń na wykończenie podłogi czy to będzie ceramika ,drewno ,wykładzina dywanowa większość produktów jest przystosowana do ogrzewania podłogowego przeczytaj ulotkę producenta ! Jakieś pytania ?
Ps. Osoby które maja dom parterowy i nie rozłożyły sobie ogrzewania podłogowego po całym domu żałują po fakcie ! art2deco Chcesz ogrzewać sufit piętro niżej?—- ogrzewanie podłogowe rozkłada się na izolacji Heniu lubię cie ale nie pisz suchych danych niczym nie potwierdzonych |
|
|
|
|
A jaka grubość wylewki zastosowaliście? 5-6?
|
|
|
|
|
Ja mam u siebie w teorii 6 cm z włóknem miejscami siatka ,ale wyszło różnie ponieważ chudziak nie był wylany idealnie ale mi to nie przeszkadza ! Zamiast tradycyjnej wylewki możesz tez zastosować posadzkę anhydrytowa około 4 cm jest lepsza przy ogrzewaniu podłogowym !
|
|
|
|
|
I masz parkiet?
|
|
|
|
|
Heniu jeszcze nie jestem na tym etapie , prawdę mówiąc parkiet średnio mi się podoba raczej położę deskę litą lub trójwarstwowa . Nie zmienia to faktu ze rozkładałem ogrzewanie podłogowe pod różne rodzaje podłóg większość z nich to podłogi drewniane w tym parkiet .
Ps. W dzisiejszych czasach ograniczenie jest tylko jedno (kasa) |
|