|
|
|
Witam.
Robie instalacje sanitarne w moim domu, planowałem zrobić na całości ogrzewani podłogowe, rezygnując tym samym z grzejników. Czy ktoś z Państwa ma ogrzewanie podłogowe w sypialniach? jak się na tym śpi, czy są jakieś przeciwwskazania zdrowotne? różne opinie na ten temat słyszałem, prosze równiez o Wasze |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podłogowe ogrzewanie mam w całym domu. Ja polecam
|
|
Dołączył: 28 Kwie 2013r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Fajnie grzeje w nogi i rozchodzi się równomiernie po całym pomieszczeniu. Dobre jeżeli ktoś ma płytki a nie ma dywanów.
Ale trzeba uważać na alergików. Znajomy zmienił ogrzewanie na podłogowe i okresie grzewczym nie mogli poradzić sobie z dzieckiem. Ciągły kaszel katar i objawy alergiczne. Cały kurz z podłogi unosił się razem z ciepłem do góry. Muszą teraz dwa razy dziennie ścierać podłogi. Także są plusy i minusy. |
|
|
|
|
kurz oraz formaldehyd wszechobecny w "cudownych" panelach
|
|
|
|
|
Odobiscie podobal sie styl ogrzewanie nadmuchowego takie cos widzialem w USA. Szybko sie nagrzewa dom, bez problemow ze skokami temperatur , male straty energii - (nie tracimy energii na nagrzanie nosnikow) i mozn bez problemow ustawiac wilgotnosc powietrza w domu .
|
|
|
|
|
CYTAT Witam. Robie instalacje sanitarne w moim domu, planowałem zrobić na całości ogrzewani podłogowe, rezygnując tym samym z grzejników. Czy ktoś z Państwa ma ogrzewanie podłogowe w sypialniach? jak się na tym śpi, czy są jakieś przeciwwskazania zdrowotne? różne opinie na ten temat słyszałem, prosze równiez o Wasze Niebawem będę wykonywał hydraulikę i również będę miał ogrzewanie podłogowe, ale w sypialni będę stosował grzejniki. |
|
|
|
|
Tylko łazienki i korytarze w ceramice.
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
|
|
CYTAT Tylko łazienki i korytarze w ceramice. Kuchnia i kotłownia... |
|
|
|
|
Moge polecic, najlpepiej robic w calym domu.
nie słuchaj bzdur o jakims kurzu czy czyms. Poprawnie zrobiona instalacja jest niskoteperaturowa co oznacza ze podłoga nie jest zimna, nie jest goraca o odczuwalnie przyjemna. |
|
|
|
|
potwierdzam co napisał R5 Virus.
Mam w całym domu - równomierna temperatura wszędzie, na całej powierzchni. Teoria o "kurzu unoszącym sie do góry..." woow - nie wpadłbym na to |
|
|
|
|
Mial ktos stycznosc z ogrzewaniem sciennym? W teori fajne rozwiazanie .
|
|
|
|
|
CYTAT Mial ktos stycznosc z ogrzewaniem sciennym? W teori fajne rozwiazanie . Rozkład temperatur jest lepszy w ogrzewaniu podłogowym. Ogrzewanie podłogowe może powodować problemy zdrowotne jak mocno przegrzewa. Czyli jak jest spieprzone. Jak jest dobrze zrobione to jest super. |
|
|
|
|
CYTAT Mial ktos stycznosc z ogrzewaniem sciennym? W teori fajne rozwiazanie . Rozkład temperatur jest lepszy w ogrzewaniu podłogowym. Ogrzewanie podłogowe może powodować problemy zdrowotne jak mocno przegrzewa. Czyli jak jest spieprzone. Jak jest dobrze zrobione to jest super. |
|
|
|
|
|
|
|
|
Przed kilkoma lat wynajmowalismy mieszkanie z ogrzewaniem podlogowym, mieszkalismy tam 4 lata i nie polecamy jesli chodzi o podlogowe w calym mieszkaniu. Po przeprowadzce do wlasnego mieszkania gdzie moglismy zdecydowac sie znowu na ogrzewanie podlogowe wybralismy jego tylko w lazienke, bo tylko tam uwazamy ma to sens. W lazience sprawdza sie to genialnie. Poza tym mamy psy i im bylo za cieplo na takiej podlodze. Nie wiemy czemu sie tak ludzie tym ogrzewaniem zachwycaja, wolimy tradycyjne centralne :-)
|
|
|
|
|
Podlogowka w calym domu to jest to. Jezeli ktos opowiada Ci "teorie" typu kurz unoszacy sie zdrowotne przeciwwskazania albo inne bzdety to poprostu glupoty gada i wykazuje wiedze zerowa w temacie. Podobnie gdy ktos robi ogrzewanie podlogowe a gdzies tam kaloryfery….Robienie dwoch instalacji to poprostu czysta glupota!
|
|
|
|
|
Z mojego doświadczenia polecam ogrzewanie podłogowe tylko do podłóg z wykończeniem ceramicznym.
|
|
|
|
CYTAT Z mojego doświadczenia polecam ogrzewanie podłogowe tylko do podłóg z wykończeniem ceramicznym. Z jakiego powodu? Krytycznie moze pisac ktos kto ma zle wykonane albo zle ustawione ogrzewanie podlogowe. Trzeba tez pamietac, ze podloga pelni role grzejnika, czyli zaslonieta meblami, lozkiem i dywanami moze nie dogrzewac pomieszczen. |
|
|
|
|
CYTAT Z jakiego powodu? Krytycznie moze pisac ktos kto ma zle wykonane albo zle ustawione ogrzewanie podlogowe. Trzeba tez pamietac, ze podloga pelni role grzejnika, czyli zaslonieta meblami, lozkiem i dywanami moze nie dogrzewac pomieszczen. Dokładnie tak jest. Ogrzewanie podłogowe, to które działa prawidłowo, daje najbardziej optymalny rozkład temperatury w pomieszczeniu. |
|
|
|
|
Bezpośredniego, nie grzeje parkietów.
|
|
|
|
Podlogowka najlepiej dziala z ceramika, cala reszta to niestety izoluje, a parkiet pod podlogowke to cena kosmos.
|
|
|
|
|
To przez dywan albo parkiet ciepło nie przelezie? Ciekawe. To na zimę zrobię sobie kapcie z parkietu i palto z dywanu.
To tak jakby mówić żeby nie dawać grzejników tam gdzie są szerokie parapety albo będą wisiały firanki i zasłony, bo to izoluje. Podłogowe ogrzewanie najlepiej działa z takimi materiałami jak kamień czy ceramika, ale z innymi oczywiście też działa. A parkiety czy panele przygotowane pod podłogówkę nie mają mniejszego współczynnika izolacyjności cieplnej. To cecha materiału a nie jego przygotowania. One mają się po prostu nie rozłazić. |
|
|
|
|
To od kiedy drewno przewodzi cieplo, nikt nie powiedzial ze nie mozna ale taka instalacja jest mniej wydajna.No i znajdz parkiet i fachowca ktory ci to dobrze zrobi!
|
|
|
|
|
CYTAT To od kiedy drewno przewodzi cieplo, nikt nie powiedzial ze nie mozna ale taka instalacja jest mniej wydajna.No i znajdz parkietw i fachowca ktory ci to dobrze zrobi zeby to sie nie rozchodzilo.
|
|
|
|
|
CYTAT Podobnie gdy ktos robi ogrzewanie podlogowe a gdzies tam kaloryfery….Robienie dwoch instalacji to poprostu czysta glupota! Lepiej milczeć tam, gdzie brakuje wiedzy. |
|