|
|
|
Witam. Planuję zmianę routera. Jaki polecacie aby w bloku nie było problemu z zasięgiem Wi-Fi między pokojami. Co w tej chwili jest godnego polecenia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Toś pomógł.
|
|
|
|
|
To oni nie daja swojego routera? Miedzy pokojami? to kazdy router ogarnie;] ale ogolnie to polecam swiatlo z interblocku sprawdzone i routery daja nawet ok
|
|
|
|
|
Z tego co kojarzę, to mtm nie ma w ofercie ftth w blokach. Światłowód jest do rozdzielni w klatce, później leci zwykłym kablem. Wg mnie rozwiązanie bardzo ok, nie generujące dodatkowych kosztów, pozwalające na montaż i konfigurację własnego routera i praktycznie dowolnego umieszczenia go w mieszkaniu.
Co do routera... To zależy co potrzebujesz i oczekujesz. Na pewno patrz na routery z gigabitowymi portami WAN i LAN. Tzw 1000/100/10. Jeżeli masz urządzenia z 5G wifi (telewizor, konsole "niektóre" telefony) to też dobra opcja. Odradzam routery tp-link i inne budżetówki. Z czystym sercem mogę polecić asusa. Doskonały stosunek ceny do jakości. Jak nie wymagasz od routera portu USB (np na dysk sieciowy) to ten byłby idealnym rozwiązaniem: https://www.x-kom(...)eo_click Akurat ten ma port USB - ale myślę że nie byłby to problem a raczej dodatkowy atut. |
|
|
|
|
Ważne żeby router obsługiwał technologię AC. Czym wieksza cyfra po AC..... tym generalnie lepsza będzie jego wydajność.
Ważne też żeby router miał porty gigowe (1000mbit) LAN/WAN. |
|
|
|
|
Tak, to wszystko napisałem wyżej.
Tylko zwróć uwagę że to nie wszystko a marka i cena gra tu naprawdę duża rolę. Dlatego śmiało polecam produkty asusa. Nie zawieszają się, nie restartują z przeciążenia, nie przegrzewają się. Solidnie wykonane. |
|
|
|
|
W asus lukaj na modele na ktore mozna wgrac alternative firmware typu Merlin lub tomato. Merlin bazuje na oryginalnym asusa .
|
|
|
|
|
Właśnie rozważałem tego Asusa ale dlatego napisałem że do MTM bo kompletnie nie znam się na parametrach, a czytałem o nim sporo dobrych opinii.
|
|
|
|
|
Jeżeli to możliwe, weź pod uwagę opcje router od dostawcy Internetu. Płacisz za usługę i możesz wymagać. Nie będzie problemu w stylu "z naszej strony wszystko działa, pewnie Pana/Pani router nie działa/źle skonfigurowany/dobrany".
Nie działa Internet, zgłaszasz do dostawcy i ma ogarnąć. |
|
|
|
|
Też tak myślałem, ale u dostawcy sam router potrafi kosztować nawet o połowę więcej a nie lubię jak ktoś sztucznie generuje cenę. Ja rozumie że gwarancję biorą na siebie ale to tylko wysyłka do dostawcy jak w przypadku zakupu indywidualnego. Cała ich rzecz. Dlatego wolę sam kupić dużo taniej i samemu w razie "W" reklamować. Gdyby różnica w cenie była złotowa to bym w to wszedł, ale pamiętam przy instalacji ceny proponowanych routerów mocno różniły się od cen internetowych. Z tego względu wole sam coś poszukać.
|
|
|
|
|
"z naszej strony wszystko działa, pewnie Pana/Pani router nie działa/źle skonfigurowany/dobrany"
Takie śpiewki to możesz zasłyszeć od jakichś januszy internetu albo co najmniej dekadę temu. Teraz takie coś nie ma miejsca a wszelkie problemy jak już się pojawią, są załatwiane niemal natychmiast (przynajmniej w mtm gdzie jestem już dobre 13 lat). Dodatkowo, nie rzadko jest tak, że jak dostaniesz router od dostawcy to masz ograniczony i słabo zabezpieczony dostęp. Poza tym, same oferowane routery to często budżetowy badziew. Rozumiem oferowanie routerom osobom w podeszłym wieku, nie ogarniającym tematu. Jeżeli jednak ktoś jest chociaż trochę kumaty w temacie, to woli takie rozwiązanie. |
|
|
|
|
A jakie urządzenie daje domyślnie MTM do domków z FTTH ?
I jak macie zrobioną instalacje urządzenie od ISP i później swój router? |
|
|
|
|
CYTAT A jakie urządzenie daje domyślnie MTM do domków z FTTH ? I jak macie zrobioną instalacje urządzenie od ISP i później swój router? Router nazywa się Halny. 4 portowy ruterek, bez możliwości konfiguracji sieci Wifi. Dają swoje ustawienia, nazwę SSID hasło. Sygnał nie za mocny. W domu murowanym nie ma zasięgu między piętrami. |
|
|
|
|
halny daje tez interblock... duzego wyboru niestety nie ma...
|
|
|
|
|
najprościej, najlepiej i "najtaniej" jest wziaść od dostawcy zwykły jednoportowy modem i podpiąć go pod swój router. wtedy wiesz co masz i ustawiasz jak chcesz. dodatkowo można się dogadać (interblock tak) aby dali Ci hasło do modemu i po odblokowywać porty jakie chcesz czy nawet DMZ zrobić
|
|
|
|
|
Działa wam radiowka z mtm-u? Czy mają jakiś problem po burzy? Bo próbowałem już wszystkiego a dalej nie mam neta od popołudnia
|
|