|
|
|
Dzień dobry
Pytanie kieruję do osób, które pozbyły się term w mieszkaniach. Czy likwidacja term spowodowała demolkę w łazience? (mam wc połączone z łazienką) Czy wiąże się to ze znacznym wzrostem rachunków? Obecnie za 58 m2 płacę: czynsz z 8m3 wody, śmieciami na 4 osoby, funduszem remontowym, ogrzewaniem : 480 zł gaz: około 130 zł co 2 miesiące Czyli sumując około 545 zł miesięcznie Dopisałam opłaty za gaz, ponieważ podobno wraz z likwidacją piecyków gazowych zmniejsza się kwota rachunku za gaz. Może ktoś mógłby przedstawić swoje opłaty dla porównania? Z góry dziękuję za odpowiedzi. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Za gaz sporadycznie używany płacę 40 zł miesięcznie. Nie ma najmniejszych szans żeby miesięcznie czynsz wzrósł o 50zł tylko. Bliżej 650zł wyjdzie.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
CYTAT Dzień dobry Pytanie kieruję do osób, które pozbyły się term w mieszkaniach. Czy likwidacja term spowodowała demolkę w łazience? (mam wc połączone z łazienką) Czy wiąże się to ze znacznym wzrostem rachunków? Obecnie za 58 m2 płacę: czynsz z 8m3 wody, śmieciami na 4 osoby, funduszem remontowym, ogrzewaniem : 480 zł gaz: około 130 zł co 2 miesiące Czyli sumując około 545 zł miesięcznie Dopisałam opłaty za gaz, ponieważ podobno wraz z likwidacją piecyków gazowych zmniejsza się kwota rachunku za gaz. Może ktoś mógłby przedstawić swoje opłaty dla porównania? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Opłata za gaz na pewno się zmniejszy ale zwiększy się rachunek za wodę w tym ciepłą. Ciepła woda z PEC-u jest droższa niż ta podgrzewana przez grzejnik przepływowy. Jakaś ilość wody pójdzie do zlewu zanim ciepła zacznie płynąć. Za nią trzeba płacić jak za ciepłą. W tym przypadku wanna jest największym kosztotwórczym urządzeniem, trzeba się przestawić na szybki prysznic. |
|
|
|
|
Prosty rachunek. Do każdego metra podgrzanej wody dopłacisz ok. 20 zł. Plus abonament też ok 20 zł miesięcznie.
|
|
|
|
|
Zależy od budynku. W jednym podgrzanie metra3 wody kosztuje 12 zł a w innym 25 zł. Czy instalacja jest nowa czy stara? Bo ma to znaczenie. W blokach z instalacją z PRL koszt jest wysoki, bo ciepło ucieka przez złą izolację rur. Jeśli blok oszczędza wodę to wtedy podgrzanie metra3 wychodzi więcej. Napewno jest nieco drożej niż terma.
|
|