|
|
|
Dzień Dobry Państwu; |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Masz racje, jestem po Twojej stronie
|
|
|
|
|
@ Frodko |
|
|
|
|
I dobrze. Jak patrzę na te młode grube dziewczyny to jeszcze podatek tluszczowy bym wprowadził.
|
|
|
|
|
@ stalowe |
|
|
|
|
Jeżeli potrzebuje to znaczy że się uzależnił, i to właśnie dlatego powinno być drożej, żeby sobie kupić sok a nie ten syf. I niestety większość ludzi z nadwagą to pije i mało świadomych.
|
|
|
|
|
CYTAT żeby sobie kupić sok a nie ten syf. Szkoda tylko, że ten podatek, a właściwie to haracz dotyczy również napojów bez cukru |
|
|
|
|
Odkąd pamiętam - jeszcze z czasów gdy mieszkałem w Stalowej Woli - duża Pepsi zawsze była po 4.99 zł. |
|
|
|
|
Tego rodzaju napoje trzeba traktować jak używki i często szkodliwe dla zdrowia. Powinny być opodatkowane jak papierosy i alkohol. Dołożył bym do tego hamburgery, kebaby i wszelkie wytwory tego typu. Powinniśmy spożywać zdrowe jedzenie.
|
|
|
|
|
@ jabar |
|
|
|
|
Go 123, taki biedny jesteś a takie drogie gówno pijesz? Jak Ci za drogo to pij wodę mineralną. Ja na dochody nie narzekam a mimo to pije zwykła wodę niegazowaną. Jak dla mnie to te wszystkie ścieki typu cola mogą nawet 100 zł za butelkę kosztować bo to nie jest produkt żywnościowy pierwszej potrzeby. Jedyne ryzyko to możliwość powstania przemytu i straty dla budżetu przez głupotę ministerstwa finansów. Ale rozsądny podatek jeśli zasili opiekę zdrowotną w 100% to czemu nie? Twierdzisz, że są ludzie, którzy potrzebują Pepsi, wyjaśnij to proszę bo jestem ciekaw co może być tego przyczyną? Niedobory czego Pepsi może uzupełniać, kwasu fosforowego we krwi czy sztucznych barwników? A to że ktoś to lubi to już inna sprawa. Wszyscy ludzie uzależnieni od czegoś lubią właśnie to coś co ich uzależniło. Ale to nie jest argument, że coś ma być tanie bo ja to lubię. Nie słyszałem, żeby miłośnicy cygar narzekali, że cygara są za drogie do ich zarobków.
Piszesz jeszcze o rzekomych skutkach społecznych wzrostu cen Pepsi. Moja wyobraźnia jest na tyle płytka, że za cholerę nie mogę sobie takich następstw wyobrazić. Wzrośnie śmiertelność w jakimś przedziale wiekowym czy spadnie rozrodczość? "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
@ kosmal |
|
|
|
|
Proszę Cię, przestań. Umrzesz bez Pepsi? To jest sztuczny wyrób jak margaryna nie istniejący w przyrodzie, więc żaden organizm go nie potrzebuje bo przez setki, tysiące, miliony lat ewolucji nie miał z nim styczności. To jest używka a nie żywność.
"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
@ kosmal |
|
|
|
|
Dziękuję za rozmowę. Wszystko ma swoje granice, moje poczucie humoru też.
"Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
@ kosmal |
|
|
|
|
Do czego to doszło, ze ludzie już nowych podatków bronią
Ja nie pije to co mi tam - poczekaj następna podwyżka zaboli Ciebie, ciekawe czy wtedy tez jeden z drugim będzie taki wyrozumiały. |
|
|
|
|
CYTAT Do czego to doszło, ze ludzie już nowych podatków bronią Ja nie pije to co mi tam - poczekaj następna podwyżka zaboli Ciebie, ciekawe czy wtedy tez jeden z drugim będzie taki wyrozumiały. Nie bronię nowych podatków. Uważam,że jakieś być muszą ale chyba lepiej niech będą wyżej opodatkowane papierosy, cola, alkohol i inne używki niż np. pieluchy, żywność czy środki czystości. A spór w zasadzie jak się da zauważyć nie dotyczy zasadności czy wysokości podatku tylko zdrowotności sztucznych napojów. Ja tam jakiś za bardzo proeuropejski nie jestem ale podatek od cukru jest już w wielu krajach i staje się to powoli trendem ogólnoświatowym. Niby rząd zadba o zdrowie ludzi ale przy okazji kasę do budżetu zgarnie. Sam mam problem z zakupem głupiego keczupu bo zawartość cukru na 100g gotowego wyrobu to od około 19 do ponad 30g. Czyli nawet do 1/3 objętości butelki keczupu stanowi cukier. Cukier jest tani i uzależniający a producenci go walą jak pojeb.ni nawet do konserw i majonezu. Takich ludzi co chcą wyroby nieprzecukrzone jest więcej i mają problem z zakupem niektórych pospolitych produktów. Ja wiem że można sobie samemu zrobić to w domu ale to nie argument i nie rozwiązanie dla każdego. P.S. piszę to jako przeciwnik polityki PiSu. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
CYTAT @ kosmal Ale pojechałeś po bandzie. go123, Ty raczej powinieneś spożywać półprodukty z których się wytwarza pieczywo, bo znacznie dłużej można przechowywać. |
|
|
|
|
Wracając do keczupu, jestem skłonny zapłacić więcej za dobry keczup bez cukru i słodzików ale nie ku.wa za syrop pomidorowy.
Być może, choć wątpię ten podatek od cukru przyhamuje trochę zapędy producentów. "Demokracja jest wtedy, gdy dwa wilki i owca głosują, co zjeść na obiad. Wolność jest wtedy, gdy uzbrojona po zęby owca może się bronić przed demokratycznie podjętą decyzją." Benjamin Franklin |
|
|
|
|
Cola to kiedyś było lekarstwo kupowane w aptece
Jest niezastąpiona jeżeli chodzi o problemy żołądkowe np przy grypie |
|
|
|
|
CYTAT Dzień Dobry Państwu; Tak bez obrazy ale w wielu krajach widzialem , ze pepsi podnioslo cene ostatnimi czasy |
|
|
|
|
https://www.politykazdrowotna.com/52720,podatek-od-cukru-w-napojach-wkrotce-w-polsce-a-na-swiecie-juz-w-wielu-krajach
|
|
|
|
To że w innych krajach nastąpiła "zła zmiana" i mają gorzej, nie znaczy że my w geście solidarności też mamy mieć gorzej. |
|
|
|
|
zostało mi pół butelki po świętach
teraz to "skarb" ***** głupie tematy |
|