|
|
|
Witam,
posiadam Astrę J 2014 benzyna 1.6 115 koni (silnik A16XER). Auto ma ponad 6 lat, ale znikomy przebieg (42 tys. km). Chodzi mi o wymianę paska rozrządu - niektóre ASO podają 6 lat, inne 10 lat (przynajmniej co do przebiegu są zgodni 150 tys km). Wiadomo, że z wymianą nie czeka się do ostatniej chwili, nie szukam też na siłę oszczędności, natomiast różnica w interwale 4 lat jest dość duża. Proszę o wypowiedzi posiadaczy Aster, jak to u was wygląda, po jakim czasie wymienialiście pasek rozrządu. Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tu nie chodzi o to ile ci się fuksnie. Guma po 7 latach jest spękana, mialem auto, gdzie rocznie robiłem 1000kilkmetrów i po 7 katach pasek wyglądał źle a brałem oryginalny z aso.
"Są tylko trzy prawdziwe sporty: Walki byków, wspinaczka, motorsport, a reszta to tylko gry". - Ernest Hemingway. |
|
|
|
|
Ja wymieniłem po 8-miu latach i 100.000 przebiegu. Tak mi doradził mechanik. Stan paska idealny. Nie różnił się od nowego.
Jacek chyba przesadza. Myślę że przy takim przebiegu jeszcze dwa lata śmiało możesz jeździć. |
|