NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »
«« « ... 106 107 108 109 110 »
Wieści z frontu na Ukrainie,
ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 14:12  
Ugrzązł, nie zatonął.
I w zwykłym błocie, bagien to nawet nie przypomina.

Przestań kretynie pisać dyrdymały.

Prywatna wiadomość 

Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 14:12  

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 15:38  
Dzień dobry

Gotowi do wojny?
Gotowi do odparcia choćby wojny hybrydowej?

Czy wierzycie dalej że przylecą Amerykanie i będą za nas walczyć?

Przecież tu nawet amunicji nie ma i się nie produkuje. mlotek

Czy gotowi do zaboru rosyjskiego?

PiS zacofał nas gospodarczo i mentalnie. Mag Donald nie ma i nie da reform...

Nie mamy strategii. Mamy nadzieję. Ta samą którą niejednokrotnie as zawiodła i zostaliśmy podbici.

Nie wierzcie PiSowi, Donaldowi, USA, Niemcom, Żydom. Szykujmy się do obrony przed orkami własnym ciałem.

socjalizm totalitarny zmienił się w koncesyjno-etatystyczny
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 16:00  

1. @ e2rdƨ

W tamtych okolicach zalega wiele czołgów których załogi myślały że to zwykłe błoto:

Obrazek

2. Tymczasem Rosja odesłała na Ukrainę:

- 502 poległych ukraińskich żołnierzy w Listopadzie 2024 roku;
- 503 poległych ukraińskich żołnierzy w Grudniu 2024 roku;
- 757 poległych ukraińskich żołnierzy w Styczniu 2025 roku;
- 757 poległych ukraińskich żołnierzy w Lutym 2025 roku:

https://wiadomosci.wp.pl/kolejna-wymiana-cial-ukraina-odzyskala-szczatki-757-zolnierzy-7125152339823424a

W sumie 2519 w ciągu czterech miesięcy.
To żołnierze którzy zbyt późno dostali rozkaz do odwrotu i nie zdołali się wycofać w porę.

3. @ Progres

Jak wiadomo, jestem znanym i renomowanym politologiem zarejestrowanym w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu.
Dzisiaj o 00:50 w nocy wysłałem e-mail'a skierowanego do Kancerlarii Premiera i Kancelarii Prezydenta o następującej treści:

- Dzień Dobry.

Z wykształcenia jestem politologiem, zarejestrowanym w Powiatowym Urzędzie Pracy w Jarosławiu.
Prezydent Stanów Zjednoczonych Donald Trump zaproponował plan pokojowy dla Ukrainy którego jednym z najważniejszych elementów jest rozmieszczenie międzynarodowych sił pokojowych na Ukrainie - sił złożonych wyłącznie z żołnierzy europejskich krajów członkowskich NATO, którzy w trakcie swojej obecności na Ukrainie nie byli by chronieni artykułem 5 Traktatu Północnoatlantyckiego mówiącym o zbiorowej samoobronie.
Dyplomatyczna sztuczka polega na tym że jeżeli pośród europejskich krajów członkowskich NATO nie będzie chętnych do wysyłania lądowych sił rozjemczych na Ukrainę, Prezydent Trump będzie mógł powiedzieć że plan Stanów Zjednoczonych był dobry ale poniósł porażkę z powodu braku chęci zaangażowania się "europejskich sojuszników", z winy tzw. "Europy".
A przecież to oczywiste że np. polski rząd raczej nie będzie chciał na własne ryzyko wysyłać polskich żołnierzy na Ukrainę, w celu pilnowania przestrzegania rozejmu, wiedząc że straty w personelu wojskowym będą nieuniknione.
Tym bardziej europejskie kraje członkowskie NATO leżące dalej na zachód od Polski.
To taki mój komentarz do zaistniałej sytuacji. -

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 17:27  
CYTAT

Obrazek

A tego skąd wyciągnęli ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 18:09  

@ e2rdƨ

To T-34.
Wydobyty na obszarze dawnego Frontu Wschodniego w Rosji:

Obrazek

Musiał zjechać / zsunąć się z mostu pontonowego podczas przeprawy przez rzekę Don, gdzieś w 1944 roku.

Dla wspierających mnie: 52 9096 0004 3001 0078 3945 0002 Bank Spółdzielczy w Jarosławiu
Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 14 Lut 2025r. 19:17  
CYTAT

1. @ starsky

Czyli że napisałem prawdę... rok później pewnie nadal tam jest i czeka na wydobycie po wojnie.

PEWNIE?

Ten temat powinien nazywać się "urojenia zaburzonego Tomasza W."

CYTAT

@ e2rdƨ

To T-34.
Wydobyty na obszarze dawnego Frontu Wschodniego w Rosji:

Obrazek

Musiał zjechać / zsunąć się z mostu pontonowego podczas przeprawy przez rzekę Don, gdzieś w 1944 roku.

Zapomniałeś dodać, że wydobyty "jakiś czas temu" bo to zdjęcia sprzed 10 lat.

https://www.thesu(...)-russia/

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 15 Lut 2025r. 10:17  

@ starsky

Ważne że wydobyty.
Jak mówi staropolskie przysłowie: "Lepiej późno niż wcale".

Tymczasem Węgry otrzymały już z Niemiec 44 fabrycznie nowe czołgi typu Leopard 2A7:

Obrazek

A7 to najnowsza wersja.
Warto zauważyć że o ile ważący 33 tony T-34 miał pięć par kół głównych, ważący 60 ton Leopard 2A6/A7 ma siedem par kół głównych.
W toku ewolucji czołgów zwiększyła się również moc silnika: o ile T-34 miał silnik Diesel'a o mocy 500 koni, Leopard 2 ma silnik Diesel'a z podwójnym turbodoładowaniem o mocy przekraczającej 1400 koni (dobija do max. 1479 koni jeżeli jest w dobrym stanie technicznym).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 16 Lut 2025r. 21:53  
Ile podań o pracę złożyłeś w ostatnich 30 dniach?? Podaj liczby.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 07:12  

Dzień Dobry.

1. Dzisiaj w Arabii Saudyjskiej delegacja Stanów Zjednoczonych spotkała się z delegacją Rosji, zaś w Paryżu odbywa się nieformalne spotkanie ministrów spraw zagraniczonych krajów Unii Europejskiej.
Oczywiście w sprawie Ukrainy.
Wszystko wskazuje że porozumienie w sprawie rozejmu na Ukrainie uda się wynegocjować w tym, 2025 roku.

2. Tymczasem już dzisiaj mogą Państwo głosować:
Czy zdaniem Państwa polski rząd (Premiera Donalda Tuska) powinien zgodzić się na wysyłanie polskich żołnierzy na Ukrainę w ramach międzynarodowych sił pokojowych / rozjemczych, jeżeli wiadomo że będzie wiązało się to ze stratami w personelu wojskowym ?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 07:26  
Ile podań o pracę złożyłeś w ostatnich 30 dniach?? Podaj liczby.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 07:46  

Poniżej można zobaczyć zniszczenia w Pokrowsku:

Obrazek

Ostatniej nocy temperatura spadła do minus 13 stopni C.
Tymczasem wiele budynków jest w złym stanie technicznym:

Obrazek

Został mu tylko rower i reklamówka:

Obrazek

Jedno z co lepiej zachowanych osiedli mieszkaniowych w Pokrowsku:

Obrazek

Obrazek

W mieście pozostało około 5000 mieszkańców.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 09:43  
Szówsko, rok 2035, 50 letni bezrobotny Tomasz W. wraca z urzędu pracy, gdzie dowiedział się, że nadal nie ma w tym kraju pracy dla ludzi z jego wykształceniem.

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 10:00  

1. Obecnie na Ukrainie mieszka około 25 milionów ludzi, a więc tyle ile mieszkało w roku 1900 - 125 lat temu.
Przy okazji warto zauważyć że spis ludności z roku 1900 był pierwszy, więc dane z czasów wcześniejszych nawet nie istnieją.

2. Poniżej widać ukraińskich żołnierzy kopiących okopy w lesie na północ od Charkowa:

Obrazek

3. Wiadomo już że na Ukrainę prawdopodobnie pojadą żołnierze z Wielkiej Brytanii, Polski i Szwecji, aby patrolować linię rozgraniczenia wojsk.
"Zbiórka" europejskich krajów członkowskich NATO chętnych do wysłania wojskowych sił pokojowych na Ukrainę, cały czas trwa.
Wyjazd poległaby na stacjonowaniu w ukraińskich okopach, w jakichś bunkrach, "ziemiankach", kontenerach mieszkalnych i odnotowywaniu przypadków łamania rozejmu.
Pewnie było by też rozminowywanie, jakieś prace porządkowe przy sprzątaniu pozostałości działań wojennych (łusek, wraków, niewybuchów, niewypałów).

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 16:47  
Kłamstwo:
CYTAT

Dobry Wieczór.
Poniżej można zobaczyć rosyjskich żołnierzy wkraczających do zdobytego miasteczka Toretsk na wschodzie Ukrainy:
Obrazek

Prawda:
Obrazek
Rosyjska propaganda !
CYTAT

Ale jestem na bieżąco z kanałami rosyjskimi.

Dezinformacja:
CYTAT
Wiadomo już że na Ukrainę
prawdopodobnie pojadą żołnierze z Wielkiej Brytanii, Polski i Szwecji, aby patrolować linię rozgraniczenia wojsk.

Nie przewidujemy wysłania polskich żołnierzy na teren Ukrainy, natomiast będziemy wspierali państwa, które ewentualnie będą chciały takich gwarancji udzielić - powiedział w poniedziałek premier Donald Tusk

Obrazek

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 18:36  

Dobry Wieczór.

1. Są już najnowsze wiadomości prosto z frontu - wojska rosyjskie atakują od północy i południa wieś Kostiantynopil pośród której zabudowy schronili się żołnierze ukraińskich Wojsk Obrony Terytorialnej:

https://maps.app.goo.gl/qwM3vgpM44hmLxis5

2. Tymczasem w Paryżu odbyło się nieformalne spotkanie w sprawie Ukrainy w którym wzięli udział reprezentacje Francji, Niemiec, Polski, Hiszpanii, Niderlandów, Wielkiej Brytanii i Włoch.
Oczywiście nie muszę chyba wspominać że do NATO należy dużo więcej europejskich krajów niż siedem wyżej wymienionych, więc frekwencja była słaba ale w powyższym gronie:
- Francja: fajnie że przyjechaliście do Paryża;
- Niemcy: pokój nie może być narzucony Ukrainie, Ukraina ma prawo kontynuować wojnę;
- Polska: wyślemy wojskowe siły pokojowe;
- Hiszpania: my nie mamy zamiaru wysyłać wojsk;
- Niderlandy: może ograniczmy się do wysyłania sprzętu ?
- Wielka Brytania: my jesteśmy gotowi wysłać wojskowe siły pokojowe (podobnie jak Polska i Szwecja);
- Włochy: my też wyślemy.

Można powiedzieć że w ramach "pospolitego ruszenia" narazie cztery* kraje europejskie są gotowe wysłać wojskowe siły rozjemcze na Ukrainę.

* może pięć, jeżeli Niderlandy się namyślą.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 17 Lut 2025r. 21:50  
Załóż sobie temat na jakimś portalu z Jarosławia i tam się produkuj. Jeszcze ktoś pomyśli że taka pizda mieszka w Stalowej.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2025r. 10:32  

1. Podczas spotkania w Monachium, Donald Trump zaproponował Prezydentowi Ukrainy Zełeńskiego kolejny pakiet pomocy wojskowej ale pod warunkiem że Zełeński podpisze mu papier z gwarancją na dostarczenie Stanom Zjednoczonym metali rzadkich o wartości 500 000 000 000 USD (500 miliardów USD).
Zełeński: Donald, co ty ?
Trump: Podpisujesz czy nie ?
Zełeński: Najpierw muszę się temu przyjrzeć ukraińscy eksperci ds. finansów.
Ja nie mogę tak pochopnie.
Trump: To ja załatwię sprawę z Putinem za ciebie.
I delegacja USA na spotkaniu z delegacją rosyjską w Arabii Saudyjskiej, w zamian za pokój przehandlowała:
- 20% Ukrainy;
- wstrzymanie pomocy wojskowej dla Ukrainy przez USA;
- gwaranację że wojska USA nie będą interweniowały na Ukrainie, a rząd USA nie zgodzi się na przystąpienie Ukrainy do NATO.
2. Gwarantem przestrzegania rozejmu miała by być obecność międzynarodowych sił pokojowych na linii rozgraniczenia wojsk ukraińskich i rosyjskich.
I tutaj właśnie pytanie, które z europejskich krajów członkowskich NATO były by chętne wysłać na Ukrainę swoich żołnierzy.
Francja wydaje się być gotowa dołączyć, więc w sumie jest już sześć krajów:
- Francja;
- Wielka Brytania;
- Polska;
- Szwecja;
- Niderlandy;
- Włochy.
Niemcy i Hiszpania są zdecydowanie na "nie".

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2025r. 22:22  
Po chuj kretynie piszesz że polska wyśle żołnierzy na Ukrainę ?!! Już ci to bezrobocie resztki zjebanego mózgu zjadło.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 18 Lut 2025r. 23:35  

Rosyjski rząd jest przeciwko wysłaniu na Ukrainę międzynarodowych sił pokojowych / rozjemczych, ale jest to jedyna sensowna opcja.
Ponieważ nie zrobienie tego oznaczało by powrót do formatu porozumień mińskich, kiedy to "rozejm" został zerwany w sumie około 30 razy i doprowadził do pełnometrażowej rosyjskiej inwazji na Ukrainę.
Linia rozgraniczenia wojsk ukraińskich i rosyjskich zwyczajnie musi zostać obsadzona przez międzynarodowe siły pokojowe / rozjemcze.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Lut 2025r. 00:31  
Dlaczego w ogóle publikujesz te swoje brednie i urojenia tutaj?

Nie macie jakiegoś forum Jarosławia?

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Lut 2025r. 07:38  
Słynny i nieceniony imbecylu z Jarosławia następnym razem jak będziesz jechał do urzędu pracy to sobie odpuść, daj żyć tym co tam pracują. Za to umów się do specjalisty od zaburzeń psychicznych. Przebijasz pudelka tymi swoimi przemyśleniami.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Lut 2025r. 13:50  

Dzień Dobry.

Poniżej można zobaczyć ukraińskich artylerzystów podczas obrony Pokrowska:

Obrazek

Serie rakiet z zestawu BM-21 "Grad" stanowią element "zapory ogniowej" powstrzymującej postępy wojsk rosyjskich.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 19 Lut 2025r. 14:25  

W TYM TEMACIE

Kłamstwo:
CYTAT

Dobry Wieczór.
Poniżej można zobaczyć rosyjskich żołnierzy wkraczających do zdobytego miasteczka Toretsk na wschodzie Ukrainy:
Obrazek

Prawda:
Obrazek
Rosyjska propaganda !
CYTAT

Ale jestem na bieżąco z kanałami rosyjskimi.

Dezinformacja:
CYTAT
Wiadomo już że na Ukrainę
prawdopodobnie pojadą żołnierze z Wielkiej Brytanii, Polski i Szwecji, aby patrolować linię rozgraniczenia wojsk.

Nie przewidujemy wysłania polskich żołnierzy na teren Ukrainy, natomiast będziemy wspierali państwa, które ewentualnie będą chciały takich gwarancji udzielić - powiedział w poniedziałek premier Donald Tusk

Obrazek

Obrazek

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 21 Lut 2025r. 10:28  

Dzień Dobry.

Zbliża się Marzec 2025 roku, a wraz z nim początek wiosny na Ukrainie.
Sprawa pokoju wydaje się być uratowana, tylko że Ukraina utraci 1/5 terytorium na rzecz Rosji.
Nadal trwają negocjacje odnośnie tego w jaki sposób ma być nadzorowany rozejm wzdłuż linii rozgraniczenia wojsk ukraińskich i rosyjskich.
Wysłanie międzynarodowych wojskowych sił pokojowych / rozjemczych wydaje się być jedyną sensowną opcją.
W "misji stablizacyjnej" na Ukrainie wzięły by udział również wojska polskie.

Prywatna wiadomość 

ff
Wysłany: 21 Lut 2025r. 20:25  
Wierchuszka na wp.pl straszy tuziemców determinacją nadchodzącej szarańczy.
Nie pomaga jednak, Trump zdemontuje nadętą wierchuszkę ewropejską tak jak u siebie liberalną lewice.

Żołnierze z Korei Północnej nadal walczą w obwodzie kurskim. Cytowany przez agencję Unian ukraiński ekspert wojskowy Siergiej Grabski przestrzega, że przechodzą oni w Rosji dodatkowe szkolenia, dzięki czemu będą lepiej radzić sobie z bronią stosowaną w wojnie rosyjsko-ukraińskiej. Wyjaśnia też, dlaczego armia Kim Dzong Una jest tak zdeterminowana i trudno ją zdemotywować.

Najlepiej motywuje odczytanie rozkazu przed czołem oddziału o wycofywaniu się z linii frontu do łagru koreańskiego. Tam nawet psami, zdeterminowani przeżyciami innych utrwalaczy władzy ludowej Kim Dzong Uja, ochotników nie karmią.

Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel.
Prywatna wiadomość 

«« « ... 106 107 108 109 110 »

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Polityka i gospodarka »