|
![]() |
|
Witam!
Temat trochę ogólny ale chciałbym żebyście się wypowiedzieli jak Wam się żyje w Stalowej Woli i w okolicach. Chodzi mi tak naprawdę o wszystko co na to wpływa. Jak jest z pracą i z zarobkami? Czy starcza to na życie? Jak jest ze służbą zdrowia i tak dalej. Jeszcze w styczniu tego roku byłem pewny jeśli chodzi o powrót do kraju z zagranicy ale po wubycju tej wojny cały czas słyszę w wiadomościach, że jest gorzej i gorzej. W sumie nawet nie widać opcję na poprawę, a wręcz na to, że będzie gorzej. Że niby nie ma węgla, prąd 2 razy droższy, gaz 4 razy droższy. Chciałbym, żebyście się wypowiedzieli jak się wam żyje i czy wierzycie na szybką poprawę? Dzięki |
|
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: ![]() |
|
![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
Gdzie wyemigrowałeś ze postanowiłeś uciekać w czasie recesji zdolnej nawet przewyższyć poprzednią z 2008 roku?
Do RP to wraca się do Wielkich Miast ( profesjonaliści ) albo z kuferkiem gotówki na stare śmieci. Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Tutaj na miskę ryżu nie zarobisz
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
CYTAT Gdzie wyemigrowałeś ze postanowiłeś uciekać w czasie recesji zdolnej nawet przewyższyć poprzednią z 2008 roku? Do RP to wraca się do Wielkich Miast ( profesjonaliści ) albo z kuferkiem gotówki na stare śmieci. Wiesz to nie jest tak, że jestem głupi i teraz zdecydowałem wracać. Jestem w USA i jeszcze w styczniu byłem pewny, że to jest ten rok, że wracam bo mam dość życia na emigracji ale właśnie przez wybuch tej wojny mam dylemat. Z jednej strony nie chce poraz 10 odkładać powrotu ale z drugiej strony nie wiem czy teraz ma to sens. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Jeszcze w styczniu tego roku byłem pewny jeśli chodzi o powrót do kraju z zagranicy ale po wubycju tej wojny cały czas słyszę w wiadomościach, że jest gorzej i gorzej. W sumie nawet nie widać opcję na poprawę, a wręcz na to, że będzie gorzej. Że niby nie ma węgla, prąd 2 razy droższy, gaz 4 razy droższy. Chciałbym, żebyście się wypowiedzieli jak się wam żyje i czy wierzycie na szybką poprawę? Dzięki Jest źle i się pogarsza. Ceny wszystkiego lecą w górę, ceny wynajmu i kupna mieszkań i domów lecą w kosmos. Węgla brakuje i raczej rząd go nie wyczaruje przed zimą. Już pisowcy proponowali ludziom palenie śmieciami i chrustem z lasu. Jak będzie mroźna zima to wielu będzie niewesoło. CYTAT Jestem w USA i jeszcze w styczniu byłem pewny, że to jest ten rok, że wracam bo mam dość życia na emigracji ale właśnie przez wybuch tej wojny mam dylemat. Z jednej strony nie chce poraz 10 odkładać powrotu ale z drugiej strony nie wiem czy teraz ma to sens. Ja bym jednak powrót teraz odłożył. To zły czas na przeprowadzkę, ja bym zaczekał jeszcze z rok i zobaczył jak sytuacja się rozwinie. Ale nawet jak w przyszłych wyborach pożegnamy tą bandę partaczy i złodziei z pisu to i tak nie widzę perspektyw na zmiany na lepsze. Przynajmniej nie w tym regionie, jak chcesz wracać do Polski to nie tu, Stalówka się wyludnia, już ilość mieszkańców spadła poniżej 60k. |
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Jeszcze w styczniu tego roku byłem pewny jeśli chodzi o powrót do kraju z zagranicy ale po wubycju tej wojny cały czas słyszę w wiadomościach, że jest gorzej i gorzej. W sumie nawet nie widać opcję na poprawę, a wręcz na to, że będzie gorzej. Że niby nie ma węgla, prąd 2 razy droższy, gaz 4 razy droższy. Chciałbym, żebyście się wypowiedzieli jak się wam żyje i czy wierzycie na szybką poprawę? Dzięki Jest źle i się pogarsza. Ceny wszystkiego lecą w górę, ceny wynajmu i kupna mieszkań i domów lecą w kosmos. Węgla brakuje i raczej rząd go nie wyczaruje przed zimą. Już pisowcy proponowali ludziom palenie śmieciami i chrustem z lasu. Jak będzie mroźna zima to wielu będzie niewesoło. CYTAT Jestem w USA i jeszcze w styczniu byłem pewny, że to jest ten rok, że wracam bo mam dość życia na emigracji ale właśnie przez wybuch tej wojny mam dylemat. Z jednej strony nie chce poraz 10 odkładać powrotu ale z drugiej strony nie wiem czy teraz ma to sens. Ja bym jednak powrót teraz odłożył. To zły czas na przeprowadzkę, ja bym zaczekał jeszcze z rok i zobaczył jak sytuacja się rozwinie. Ale nawet jak w przyszłych wyborach pożegnamy tą bandę partaczy i złodziei z pisu to i tak nie widzę perspektyw na zmiany na lepsze. Przynajmniej nie w tym regionie, jak chcesz wracać do Polski to nie tu, Stalówka się wyludnia, już ilość mieszkańców spadła poniżej 60k. Dzięki za sensowną odpowiedź. Trochę jestem zły bo przez ostatnie 3 lata coś mi wypadało i przekładałem powrót. W tamtym roku jak przyleciałem na Święta Bożego Narodzenia to stwierdziłem, że w tym roku w końcu wracam bo nie było tak źle w Polsce, a Ameryka też się powoli kończy. Jednak ta wojna zmieniła wszystko. Nie jestem na miejscu więc wiem tylko to co usłyszę od znajomych czy z wiadomości. |
|
|
![]() |
|
To wszystko zależy. Jeżeli wykonałeś plan to w czym problem
![]() Jeżeli sytuacja w USA cię zmusza to co innego ![]() Jednakże bez zaplanowanego dobrego lądowania każdy powrót na prowincje jest brutalny i nieprzyjemny z wyjątkiem emerytury w ogródku za miastem. W dużych ośrodkach wierchuszka będzie na Ciebie patrzeć z nieukrywaną niechęcią jako realną konkurencje. Przyjedź na dłuższe wakacje i zobacz co z oczekiwań się spełni i w jakim stopniu. Twardy test. Podejście " to zależy co będzie " ma o tyle sens o ile wracasz do pracy obozowej i byłby to najłatwiejszy przypadek do dywagacji. Wtedy nie powinieneś wracać do wyborów w USA bo gdyby Demokraci wygrali to będziesz miał nawet powód,,, uciekać ![]() Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
CYTAT To wszystko zależy. Jeżeli wykonałeś plan to w czym problem ![]() Jeżeli sytuacja w USA cię zmusza to co innego ![]() Jednakże bez zaplanowanego dobrego lądowania każdy powrót na prowincje jest brutalny i nieprzyjemny z wyjątkiem emerytury w ogródku za miastem. W dużych ośrodkach wierchuszka będzie na Ciebie patrzeć z nieukrywaną niechęcią jako realną konkurencje. Przyjedź na dłuższe wakacje i zobacz co z oczekiwań się spełni i w jakim stopniu. Twardy test. Podejście " to zależy co będzie " ma o tyle sens o ile wracasz do pracy obozowej i byłby to najłatwiejszy przypadek do dywagacji. Wtedy nie powinieneś wracać do wyborów w USA bo gdyby Demokraci wygrali to będziesz miał nawet powód,,, uciekać ![]() Po prostu mam dość życia z dala od rodziny i znajomych. Mimo, że mam amerykańskie obywatelstwo to nigdy się nie zaklimatyzowałem tutaj. Moj pobyt tutaj to taka bardziej egzystencja. Mam trochę dość samotności. Chciałbym wrócić i założyć rodzinę. Dom w polsce mam więc zawsze coś. Gorzej jeśli chodzi o oszczedności czy nawet jakiś konkretny zawód bo studiów nie mam, a w Ameryce głównie robie w administracji. Strach jest zawsze jeśli chodzi powrót ale teraz ta wojna i inflacja mnie dodatkowo martwią. Niby uważam, że moje 6 lat w USA to zmarnowany czas i pogoń za dolarem ale z drugiej strony jest tu trochę stabilniej niż obecnie w polsce. W styczniu czy lutym dawałem sobie głowę uciąć, że wracam, a teraz myślę bez przerwy o tym co robić. |
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Gdzie wyemigrowałeś ze postanowiłeś uciekać w czasie recesji zdolnej nawet przewyższyć poprzednią z 2008 roku? Do RP to wraca się do Wielkich Miast ( profesjonaliści ) albo z kuferkiem gotówki na stare śmieci. Wiesz to nie jest tak, że jestem głupi i teraz zdecydowałem wracać. Jestem w USA i jeszcze w styczniu byłem pewny, że to jest ten rok, że wracam bo mam dość życia na emigracji ale właśnie przez wybuch tej wojny mam dylemat. Z jednej strony nie chce poraz 10 odkładać powrotu ale z drugiej strony nie wiem czy teraz ma to sens. Dlaczego masz dość życia na emigracji ? USA są bardzo dobrym miejscem do życia , nie majac nawet numeru ubezpieczenia … Lepszym niż nie jeden kraj w Europie Budowlańcy i inne zawody maja naprawdę duże pole manewru a przez 10 i więcej lat można naprawdę przesiąkać USA Jesli przez 10 lat byłeś , widziałeś , żyłeś To nie sadze ze nagle teraz chcesz wracać …. |
|
|
![]() |
|
Jak długo potoczy się wojna to ja nie wiem ale Putinowi nie poszło tak jak planował. Najbardziej nie poszło mu do pary z Niemcami obalenie obecnego rządu RP.
Bez nas już byliby w Kijowie, germanie i ich owczarki dostawaliby tanio gaz i surowce a my sąsiadowalibyśmy z ruskimi jak z wrzodem i Cimoszką jednocześnie na d*pie ![]() ![]() Ale byłaby praworządność w Polsce hahahahah PS. Polityka względem Rosji jest dosyć stała w USA ale będą różnice w stosowanych środkach gdy wróci Trump. To jednak będzie za dwa lata a wiec najprawdopodobniej po wojnie. Nie bierz tego pod uwagę bo nie wiesz co brać pod uwagę. Gdyby PO/SLD wróciło do władzy w co wątpię, to kierunek migracji Polaków jest na Zachód raczej niż do Polski. To realnie cos znaczy,,, Ale nie wiemy :-) jak będzie i może nie mieć to żadnego przełożenia na twoje życie. To wiesz tylko Ty. Powstają u nas wielkie " English speaking " zakłady Koreańskie w bardzo niedalekiej przyszłości. Ja bym na twoim miejscu to brała pod uwagę i zasięgnęła wiedzy kogo będą potrzebować. To globalna korporacja z Korei która ma interesy z polskim rządem na dużą kasę. Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Witam! Temat trochę ogólny ale chciałbym żebyście się wypowiedzieli jak Wam się żyje w Stalowej Woli i w okolicach. Chodzi mi tak naprawdę o wszystko co na to wpływa. Jak jest z pracą i z zarobkami? Czy starcza to na życie? Jak jest ze służbą zdrowia i tak dalej. Jeszcze w styczniu tego roku byłem pewny jeśli chodzi o powrót do kraju z zagranicy ale po wubycju tej wojny cały czas słyszę w wiadomościach, że jest gorzej i gorzej. W sumie nawet nie widać opcję na poprawę, a wręcz na to, że będzie gorzej. Że niby nie ma węgla, prąd 2 razy droższy, gaz 4 razy droższy. Chciałbym, żebyście się wypowiedzieli jak się wam żyje i czy wierzycie na szybką poprawę? Dzięki wróciłem z UK kilka lat temu i żałuję jak jasna cholera !!!, dzisiaj bym postąpił inaczej ale czasu nie cofnę |
|
|
![]() |
|
CYTAT Trump wraca za dwa lata wiec ekonomia się odbije od dna. Ale masz fantazję ![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
po przeczytaniu kilku wpisów naczelnych pisiorów powinny minąć Ci chęci powrotu, zagłęb się trochę w politykę ( choć szkoda czasu i nerwów) , ceny życia to zupełnie odpuścisz ... jeszcze ze dwa pokolenia muszą przeminąć, tu póki co w więkoszości żyją ludzie którzy sprzedali się za swoje pieniądze a mieszkania ogrzewają kaloryferami
![]() chyba, że nie chcesz już tam pracować to u nas dla bumelantów warunki są fantastyczne, jak dobrze pokombinujesz wyciągniesz ze dwie średnie krajowe za free ![]() |
|
|
![]() |
|
Mam nadzieję, że chęci powrotu nie spowodowała narracja TVP Polonia - bo srogo się zawiedziesz po powrocie. Szczególnie jak planujesz powrót do miasta typu Stalowa Wola. Jak jesteś specjalistą w jakiejś dziedzinie (najlepiej IT) to celuj w duże miasta i będzie Ci się żyło dobrze w PL.
|
|
|
![]() |
|
CYTAT CYTAT Trump wraca za dwa lata wiec ekonomia się odbije od dna. Ale masz fantazję ![]() ![]() Mam, Dziadku Drogi Dziadku ![]()
Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Zalezy czego oczekujesz i z czym przyjedziesz. Prawda taka ze pracowac tu za srednia i splacac kredyt to tragedia. Porownujac UK do stalowej, to zycie kosztuje niewiele mniej a zarobic to duzo trudniej. Jestem sam, bez kredytu I idzie mi jakies 3k zlotych jak za bardzo sie z miasta nie ruszam, jak sie ruszam to jakies 5-6k. Zycie jest na pewno lepsze, spokojniejsze, mozna rozroznic dni tygodnia. Jakbys mial normalnie zyc, splacac kredyt na dom, splacac auto, to 10k trzeba miec. W okolicy szukalem pracy kilka miesiecy, Cale szczescie nie mialem cisnienia, dostalem 6 do reki, dojezdzalem 20km, popracowalem 3 miechy, wymagania z kosmosu jak za takie pieniadze i podziekowalem. Bardzo fajny kraj jak sie ma pieniadze.
|
|
|
![]() |
|
Realia są takie że praca jest, ale bez znajomości to czy w biurze czy na produkcji zarobisz na start ze 3k na rękę.
Jak nie masz wujka w jakiejś przejętej przez pis radzie nadzorczej jak orlen czy banki to bez pleców więcej nie zarobisz. Chyba że masz jakąś rzadką i poszukiwaną specjalizację. Ale to raczej nie w Stalowej, tu głównie jest prosta produkcja. A, i nie ufaj mediom publicznym jak tvp. One są kontrolowane przez pis i poziom propagandy tam jest zbliżony do tego u ruskich czy korei pn. W okolicy nie powstają żadne sensowne inwestycje, idealnym przykładem jest rządowa fabryka maseczek, powstała ponad 2 lata temu i do tej pory nie wyprodukowała ani jednej maseczki. A niedawno wywieźli maszyny gdzieś do Rzeszowa i tyle w tym temacie. A grube miliony poszły w błoto, jest zarząd i dyrekcja która musi swoje zarobić, sam el presidente Duda osobiście przecinał wstęgę, takie wały robi ten rząd. HSW też zostało wydymane przez pisowców. Zamiast rozbudować naszą fabrykę wolą ładować w kieszeń koreańcom i kupować ich sprzęt. A jak już ktoś tu buduje prywatną fabrykę to po to żeby mieć tanią siłe roboczą. Sad but true. |
|
|
![]() |
|
U mnie najwiekszym problemem byly przyslugi po godzinach pracy, nawet jak to zajmowalo mi 5 minuty chlop nie mogl zrozumiec ze nie jestem w pracy. To my tlumacze ze "truje dupe" 5x to juz jest 25 minut, ze nie podesyla mi tego od razu tylko w odstepie kilkugodzinnym bo take wysyla mu klient i ze caly czas ma byc na standbaju, a to ze widze instatnt wiadomosc to nie jest jego sprawa, bo powiadomienia moge wylaczyc. Zakonczylem jak zaczely sie prosby o oddzwonienie do klienta I jak powiedzialem chlopu ze na wyspach mialbym kazda godzine platna nawet jak w danej godzinie pracowalem 5 minut.
|
|
|
![]() |
|
Prowincja rządzi się swoimi prawami, trzeba to pamiętać u nas. Minimalna za " uśmiechniętej polskojęzycznej " była słaba a na prowincji nadal minimalna króluje. Próg opodatkowania równocześnie uległ poprawie.
Miejska przestrzeń życiowa mieszkańców podnosi się z gruzów po poprzedniej ekipie. Galerie nie są najciekawszym miejscem do spędzania czasu szczególnie w Niedziele. Pewna dosyć prymitywna epoka z jej ludźmi odchodzi do lamusa. @k4cz0r - Janusze lubią trzymać pracowników w " napięciu " za darmo ![]() Uśmiechnięta Polska i Smutny Obywatel. |
|
|
![]() |
|
Zarabiać w Norwegii,mieszkać w Wietnamie.
![]() SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Zarabiać w Norwegii,mieszkać w Wietnamie. ![]() Jusek zamkniiiiij dópe ![]() |
|
|
![]() |
|
Żyje się coraz lepiej bo ceny rosną niektórych artykułów nawet o 100% więc jest dobrze.Nie musimy tyle kupować a i trochę schudniemy to i dla zdrowia lepiej bo możemy pracować za miskę ryżu jak radził premier.Kredytów mieszkaniowych które wzrosły o 100% też możemy nie spłacać tylko ogłosić bankructwo (upadłość konsumencką) i spać pod mostem.Bezdomnych będzie coraz to więcej a i żenić się nie potrzeba bo matka samotna z dzieckiem ma więcej kasy jak mężatka.Mieszkań się nie buduje a jak już kilka to nie dla młodych tylko dla tych co wynajmują a młodzi żeby się rozmnażali tak jak dawniej to u teściowej lub rodziców w jednej izbie i był przyrost naturalny .Masła nie trzeba jeść bo to skleroza a mięso to od święta jak dawniej było i jakoś się żyło.Jest dobrze a może być gorzej.
|
|
|
![]() |
|
Jeśli chcesz żyć dobrze w tym kraju to zrób kilka dzieciaków, najlepiej z różnymi babami, zostań zawodowym alkoholikiem i będziesz żył jak pączek w maśle.
Rząd zapewni darmowe mieszkanie, zasypie zasiłkami i "pińcest plusami" a ty będziesz mógł siedzieć od rana z Harnasiem w łapie na kanapie albo na murku pod żabką. To jest życie! Gorzej jak chcesz uczciwie pracować i coś osiągnąć, to nie ten rejon, nie ten kraj. |
|
|
![]() |
|
CYTAT Witam! Temat trochę ogólny ale chciałbym żebyście się wypowiedzieli jak Wam się żyje w Stalowej Woli i w okolicach. Chodzi mi tak naprawdę o wszystko co na to wpływa. Jak jest z pracą i z zarobkami? Czy starcza to na życie? Jak jest ze służbą zdrowia i tak dalej. Jeszcze w styczniu tego roku byłem pewny jeśli chodzi o powrót do kraju z zagranicy ale po wubycju tej wojny cały czas słyszę w wiadomościach, że jest gorzej i gorzej. W sumie nawet nie widać opcję na poprawę, a wręcz na to, że będzie gorzej. Że niby nie ma węgla, prąd 2 razy droższy, gaz 4 razy droższy. Chciałbym, żebyście się wypowiedzieli jak się wam żyje i czy wierzycie na szybką poprawę? Dzięki Nawet to tym nie myśl! Chłopie, bóg Cię opuścił czy uderzyłeś się w głowę?! Nie wracaj. Jeśli gniecie Cię USA, to wybierz sobie jakiś inny kraj, Europa albo niekoniecznie i tam sobie spokojnie żyj. Nasz obecny "rząd" chciwych nieudaczników potrafi tylko kraść i psuć relację ze wszystkimi. No i psuć gospodarkę. Zobaczysz po nowym roku co będzie tu się działo, jak skoczą rachunki za prąd, składka ZUS, firmy będą padać jak muchy, ludzie tracić pracę. Będzie powtórka z lat '90, tylko z internetem. Serio, dobrze Ci radzę - sentymenty sentymentami, ale trzymaj się z dala od Polski jeśli tylko możesz. A psychopath is better than no path |
|
|
![]() |
|
![]() CYTAT CYTAT Zarabiać w Norwegii,mieszkać w Wietnamie. ![]() Jusek zamkniiiiij dópe ![]() Neptusiu ![]() Ale mi dosr@..eś. ![]() Podetrzyj się,wyliż ![]() ![]() SPRZEDAM BOEING 747 WERSJA SPEC, GARAŻOWANY. MAŁY PRZEBIEG 22,9 MLN.KM. PO PRZEGLĄDZIE WAŻNYM DO 2030 ROKU, WYMIENIONE ZAWIESZENIE, ROZRZĄD SILNIKÓW, KLIMATYZACJA 10-CIO STREFOWA, PRZYCIEMNIANE SZYBY, AIRBAG. NIE BITY. KOLOR BIAŁO- NIEBIESKI Z LOGO "PRESIDENT USA". CENA DO NEGOCJACJI. |
|