NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »
Nowy Temat Odpowiedz
Dobry chleb , gdzie kupić ?
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 27 Paź 2024r. 11:02  
Cytuj
Zanim ktoś odpowie na pytanie zadane w temacie, proponuje obejrzeć nagranie z piekarzem.

"Jaki chleb jeść ? Część I."
https://www.youtube.com/watch?v=MwWSQIgwlFo

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r.
Skąd: Stalowa Wola
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 27 Paź 2024r. 11:02  
Cytuj

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
HIV
HIV
HIV
Posty: 1563
Dołączył: 30 Cze 2011r.
Skąd: Rzeszów
Ostrzeżenia: 80%
ff
Wysłany: 27 Paź 2024r. 12:43  
Cytuj
Od lat kupuję chleb żytni domowy za 10,99 od Rostka. W Rzeszowie też ma kilka sklepów firmowych.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 27 Paź 2024r. 18:00  
Cytuj
CYTAT
Od lat kupuję chleb żytni domowy za 10,99 od Rostka. W Rzeszowie też ma kilka sklepów firmowych.


Rozumiem ale czy to jest "dobry chleb" i nie chodzi mi tylko o smak.

Wypadało by zapytać tych, którzy pieką te chleby. Pamiętam smak chleba jeszcze z lat 90 tych, później było już tylko gorzej. Kiedyś przechodząc obok piekarni pięknie pachniało świeżym chlebem, teraz to już wspomnienia.
Była kiedyś piekarnia u Skrucha w Rozwadowie i to też już wspomnienie.

Niestety dostajemy pieczywo kiepskiej jakości i chyba przyzwyczailiśmy się, że tak ma już być. Widziałem szyld w sklepie spożywczym, w Jastkowicach. Piekarnia Jarocin chleb pieczony metodą tradycyjną na 5 fazowym zakwasie. Może ktoś wie coś więcej ?

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 107
Dołączył: 30 Sie 2010r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 29 Paź 2024r. 11:25  
Cytuj
Dobre i różnorodne pieczywo ma piekarnia WM-ka z Kolbuszowej.
Kupuję wyroby w sklepie Cytrus na Poniatowskiego z drugiej strony poczty

Ludzie zastanawiają się jak zabić czas, a to czas ich zabija...
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 442
Dołączył: 8 Wrz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 29 Paź 2024r. 15:15  
Cytuj
CYTAT
Od lat kupuję chleb żytni domowy za 10,99 od Rostka. W Rzeszowie też ma kilka sklepów firmowych.


Wiele osób uważa że "najlepszy" producent chleba w regionie...... Też tak uważałem do czasu rozmowy ze znajomym który kazał mi sprawdzić częstotliwość ofert pracy na piekarza w piekarni, na "prezenty" w chlebie, oraz relacje pracowników oraz o pochodzeniu mąki. Każdy je to co mu smakuje do czasu zorientowania się w jaki sposób i z czego jest robione.

Szukać aż się znajdzie umiech Ja mam swojego producenta (do czasu uyskania kolejnych informacji umiech )

Osobiście, nie zjemy już dobrego chleba. Chleba gdzie zboże na mąkę rosło na oborniku i bez oprysków. Bo raczej o to głównie chodzi. Dzisiaj tylko nawóz sztuczny i MEGA opryski (nazywane przez "rolników" - ochrona przed suszą) na "grzyby".
Te "susze" nie są im straszne. Tylko nikt nie mówi że wycinka 1 ha lasu powoduje obniżenie wód gruntowych o 1m !!!!!!!!!

SMACZNEGO

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 442
Dołączył: 8 Wrz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 29 Paź 2024r. 15:18  
Cytuj
CYTAT
Piekarnia Jarocin chleb pieczony metodą tradycyjną na 5 fazowym zakwasie. Może ktoś wie coś więcej ?


Zaczyn zapewne jest 5-cio krotnie "dokarmiany" co powoduje zaniechanie lub całkowite wyeliminowanie drożdży. Czyli chleb pierwsza klasa umiech

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1587
Dołączył: 20 Wrz 2012r.
Skąd: 37-450
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 30 Paź 2024r. 11:58  
Cytuj
drobny81 to jaki chleb kupujesz ?

https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 442
Dołączył: 8 Wrz 2009r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 30 Paź 2024r. 12:26  
Cytuj
Ja preferuję od Dziubka.

Dla mnie informacją o jakości chleba jest m.in. po jakim czasie pleśnieje. Nie będę się rozpisywał ale kiedyś zrezygnowałem z kilku piekarni gdyż nie szło zrobić "bułki tartej" bo chleb pleśniał.
Swego czasu sam piekłem, ale pilnowanie zakwasu i pilnowanie procesu.....
Szacun dla piekarzy, jak i innych grup zawodowych co wykonują pracę na rzecz zdrowia innych.

Dziękuję

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1587
Dołączył: 20 Wrz 2012r.
Skąd: 37-450
Ostrzeżenia: 0%
ff
Wysłany: 30 Paź 2024r. 13:50  
Cytuj
Dzięki za odpowiedź

https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg
Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r.
Skąd:
Ostrzeżenia: 20%
ff
Wysłany: 3 Lis 2024r. 08:08  
Cytuj
CYTAT
CYTAT
Piekarnia Jarocin chleb pieczony metodą tradycyjną na 5 fazowym zakwasie. Może ktoś wie coś więcej ?


Zaczyn zapewne jest 5-cio krotnie "dokarmiany" co powoduje zaniechanie lub całkowite wyeliminowanie drożdży. Czyli chleb pierwsza klasa umiech



Jedna z faz ma za zadanie namnożenia drożdży - dzikich. Natomiast w końcowej fazie można dodać drożdży piekarniczych, które nie mają negatywnego wpływu na całokształt fermentacji.

Niestety ale informacja, że chleb jest na zakwasie o niczym jeszcze nie świadczy.

Profil 
Prywatna wiadomość 
 
 
Nowy Temat Odpowiedz

NawigacjaStart » Forum » Off-Topic » Rozmowy na każdy temat. »