Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
Zanim ktoś odpowie na pytanie zadane w temacie, proponuje obejrzeć nagranie z piekarzem.
"Jaki chleb jeść ? Część I." https://www.youtube.com/watch?v=MwWSQIgwlFo |
|
Posty: 732
Dołączył: 2 Lip 2008r. Skąd: Stalowa Wola Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
|
|
Posty: 1563
Dołączył: 30 Cze 2011r. Skąd: Rzeszów Ostrzeżenia: 80% |
|
|
|
Od lat kupuję chleb żytni domowy za 10,99 od Rostka. W Rzeszowie też ma kilka sklepów firmowych.
|
|
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT Od lat kupuję chleb żytni domowy za 10,99 od Rostka. W Rzeszowie też ma kilka sklepów firmowych. Rozumiem ale czy to jest "dobry chleb" i nie chodzi mi tylko o smak. Wypadało by zapytać tych, którzy pieką te chleby. Pamiętam smak chleba jeszcze z lat 90 tych, później było już tylko gorzej. Kiedyś przechodząc obok piekarni pięknie pachniało świeżym chlebem, teraz to już wspomnienia. Była kiedyś piekarnia u Skrucha w Rozwadowie i to też już wspomnienie. Niestety dostajemy pieczywo kiepskiej jakości i chyba przyzwyczailiśmy się, że tak ma już być. Widziałem szyld w sklepie spożywczym, w Jastkowicach. Piekarnia Jarocin chleb pieczony metodą tradycyjną na 5 fazowym zakwasie. Może ktoś wie coś więcej ? |
|
Posty: 107
Dołączył: 30 Sie 2010r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Dobre i różnorodne pieczywo ma piekarnia WM-ka z Kolbuszowej.
Kupuję wyroby w sklepie Cytrus na Poniatowskiego z drugiej strony poczty Ludzie zastanawiają się jak zabić czas, a to czas ich zabija... |
|
Posty: 442
Dołączył: 8 Wrz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Od lat kupuję chleb żytni domowy za 10,99 od Rostka. W Rzeszowie też ma kilka sklepów firmowych. Wiele osób uważa że "najlepszy" producent chleba w regionie...... Też tak uważałem do czasu rozmowy ze znajomym który kazał mi sprawdzić częstotliwość ofert pracy na piekarza w piekarni, na "prezenty" w chlebie, oraz relacje pracowników oraz o pochodzeniu mąki. Każdy je to co mu smakuje do czasu zorientowania się w jaki sposób i z czego jest robione. Szukać aż się znajdzie Ja mam swojego producenta (do czasu uyskania kolejnych informacji ) Osobiście, nie zjemy już dobrego chleba. Chleba gdzie zboże na mąkę rosło na oborniku i bez oprysków. Bo raczej o to głównie chodzi. Dzisiaj tylko nawóz sztuczny i MEGA opryski (nazywane przez "rolników" - ochrona przed suszą) na "grzyby". Te "susze" nie są im straszne. Tylko nikt nie mówi że wycinka 1 ha lasu powoduje obniżenie wód gruntowych o 1m !!!!!!!!! SMACZNEGO |
|
Posty: 442
Dołączył: 8 Wrz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
CYTAT Piekarnia Jarocin chleb pieczony metodą tradycyjną na 5 fazowym zakwasie. Może ktoś wie coś więcej ? Zaczyn zapewne jest 5-cio krotnie "dokarmiany" co powoduje zaniechanie lub całkowite wyeliminowanie drożdży. Czyli chleb pierwsza klasa |
|
Posty: 1587
Dołączył: 20 Wrz 2012r. Skąd: 37-450 Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
drobny81 to jaki chleb kupujesz ?
https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
Posty: 442
Dołączył: 8 Wrz 2009r. Skąd: Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Ja preferuję od Dziubka.
Dla mnie informacją o jakości chleba jest m.in. po jakim czasie pleśnieje. Nie będę się rozpisywał ale kiedyś zrezygnowałem z kilku piekarni gdyż nie szło zrobić "bułki tartej" bo chleb pleśniał. Swego czasu sam piekłem, ale pilnowanie zakwasu i pilnowanie procesu..... Szacun dla piekarzy, jak i innych grup zawodowych co wykonują pracę na rzecz zdrowia innych. Dziękuję |
|
Posty: 1587
Dołączył: 20 Wrz 2012r. Skąd: 37-450 Ostrzeżenia: 0% |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź
https://img5.dmty.pl//uploads/201511/1448366582_pi03yt_600.jpg |
|
Posty: 1821
Dołączył: 6 Lut 2013r. Skąd: Ostrzeżenia: 20% |
|
|
|
CYTAT CYTAT Piekarnia Jarocin chleb pieczony metodą tradycyjną na 5 fazowym zakwasie. Może ktoś wie coś więcej ? Zaczyn zapewne jest 5-cio krotnie "dokarmiany" co powoduje zaniechanie lub całkowite wyeliminowanie drożdży. Czyli chleb pierwsza klasa Jedna z faz ma za zadanie namnożenia drożdży - dzikich. Natomiast w końcowej fazie można dodać drożdży piekarniczych, które nie mają negatywnego wpływu na całokształt fermentacji. Niestety ale informacja, że chleb jest na zakwasie o niczym jeszcze nie świadczy. |
|